Vaccinul HPV Protectie Esentiala Impotriva Cancerului

Vaccinul HPV reprezintă una dintre cele mai importante descoperiri medicale din ultimele decenii, având potențialul de a preveni infecții grave și anumite forme de cancer. Virusul papiloma uman (HPV) este responsabil pentru o varietate de boli, este cauza majoră a cancerului de col uterin (gâtul uterului) a unor tipuri de cancer, precum și a altor afecțiuni, cum ar fi verucile genitale.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, cancerul de col uterin omoară o femeie la fiecare 90 de secunde. Prin imunizare, acest vaccin poate reduce semnificativ riscul de a contracta infecțiile cauzate de cele mai periculoase tulpini ale virusului.

HPV este un virus extrem de răspândit, foarte conatgios și are numeroase tulpini, însă doar câteva dintre acestea sunt direct legate de dezvoltarea cancerului. Vaccinarea nu doar că protejează împotriva acestor tulpini periculoase, dar contribuie și la scăderea incidenței leziunilor precanceroase și a altor afecțiuni genitale cauzate de virus.

În ciuda beneficiilor sale evidente, rata de vaccinare împotriva HPV este scăzută în multe regiuni, datorită lipsei de informare și a miturilor legate de efectele secundare ale vaccinului. Din această cauză, o informare corectă asupra beneficiilor vaccinării HPV și asupra pericolului reprezentat de infecția cu acest virus pot contribui semnificativ la creșterea ratei de vaccinare și la prevenirea acestor boli grave.

Ce este virusul HPV și cum se transmite

Virusul HPV face parte din grupul Papiloma Virus, fiind unul dintre cele mai comune virusuri cu transmitere sexuala. Este un virus care infectează pielea și mucoasele din anumite zone ale corpului, foarte contagios, și poate fi de două tipuri : virus HPV cu risc crescut și virus HPV cu risc scăzut.

  • Tulpinile HPV cu risc scăzut determină apariția leziunilor benigne (necanceroase) la nivelul pielii și mucoaselor : apariția papiloamelor (negi sau veruci) la nivelul pielii feței, gâtului și zonelor unde pielea face pliuri, și condiloamele genitale (negi genitali sau veruci genitale) în zona anogenitală. Chiar dacă sunt leziuni benigne, există cazuri în care condiloamele genitale pot coexista cu tipuri de HPV cu risc crescut. De accea, când medicul dermatovenerolog constată existența negilor genitali, va recomanda și un consult ginecologic.

Tulpinile responsabile de apariția condiloamelor genitale sunt tulpinile HPV 6 și 11.

  • Tulpinile HPV cu risc crescut determină apariția leziunilor maligne precanceroase și canceroase, fiind responsabile de 90% din cancerele de col uterin dar și alte tipuri de cancer (anal, penian, vaginal, vulvar și orofaringian).

Tulpinile HPV 16 și HPV 18 sunt cele mai comune tipuri de „risc ridicat”, cauzând aproximativ 70% din toate cazurile de cancer de col uterin.

Contagiozitatea ridicată a acestui tip de virus se explică și prin faptul că în infecția HPV există o perioadă de latență a virusului, în care cel infectat nu prezintă nici un semn de boală, durata aceastei perioade putând varia între căteva săptămâni pâna la 12luni.

La majoritatea persoanelor cu un sistem imunitar eficient infecția HPV se vindecă de la sine, făra să producă probleme de sănătate. În anumite condiții însă, când infecția HPV este persistentă, virusul se reactivează și apar leziunile la nivelul pielii și/sau mucoaselor.

Cel puțin 14 tipuri de HPV clasificate drept „risc ridicat” pot provoca cancer de col uterin la femei și sunt asociate cu alte cancere anogenitale și cancere de cap și gât atât la bărbați, cât și la femei. HPV 16 și HPV 18 sunt cele mai comune tipuri de „risc ridicat”, cauzând aproximativ 70% din toate cazurile de cancer de col uterin.

Vaccinul HPV compensat

Rolul vaccinului HPV în prevenirea cancerului 

Infecția HPV face parte din bolile cu transmitere sexuală cu cea mai mare răspândire la nivel mondial. Pentru că este foarte contagioasă, afectează ambele sexe și toate identitățile de gen astfel încât, la un moment dat, toate persoanele nevaccinate ar putea fi infectate după începerea vieții sexuale.

Studiile arată că aproximativ 1 din 3 bărbați și 1 din 5 femei sunt infectați cu HPV pe parcursul vieții, prevalența fiind mai mare în rândul persoanelor tinere, între 25 și 29 de ani.

Ca și frecvență, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer la femei.

Vaccinul HPV a fost dezvoltat pentru a imuniza împotriva papilomavirusului uman (HPV), transmis în principal pe cale sexuală, în special împotriva tulpinilor care provoacă cancer de col uterin și alte tipuri de carcinoame ale mucoaselor. Vaccinurile HPV, administrate prin injectare, sunt incluse în programele naționale de imunizare din cel puțin 99 de țări și teritorii, iar în cel puțin 11 dintre acestea, atât băieții, cât și fetele sunt vaccinați (Dermnetnz.org).

Cum funcționează vaccinul HPV ?

Vaccinul HPV funcționează prin stimularea sistemului imunitar să recunoască și să lupte împotriva anumitor tulpini ale virusului papiloma uman (HPV), prevenind astfel infecțiile care pot duce la cancer sau alte afecțiuni asociate cu acest virus. Vaccinurile HPV sunt realizate din proteine care imită structura virusului, dar nu conțin material genetic viral, deci nu pot cauza infecții. În schimb, ele determină organismul să producă anticorpi care vor proteja împotriva infecției în cazul unui contact ulterior cu virusul real​ (OMS).

Vaccinurile au fost dezvoltate pentru a proteja împotriva dobândirii infecției cu HPV și a dezvoltării ulterioare a afecțiunilor asociate cu aceste tipuri de virus. Sunt disponibile vaccinuri eficiente și sigure care protejează împotriva cancerului de col uterin și a altor tipuri de cancer.

Gardasil 9 si

În prezent, vaccinul HPV este diponibil sub două denumiri comerciale și trei variante, în funcție de numărul  de tuplini împotriva cărora oferă protecție :

  • Cervarix® — este un vaccin bivalent împotriva HPV 16 și 18, cele două tipuri de HPV cel mai frecvent asociate cu cancerul de col uterin
  • Gardasil® — există două tipuri de vaccin Gardasil, important este că ambele timpuri protejează împotriva cancerului de col uterin și a verucilor genitale:
    Gardasil® vaccin tetravalent – protejează împotriva a patru tipuri de HPV – HPV 6, 11 (care determină apariția condiloamelor genitale), 16 și 18 (determină apariția a 70% din cancerele de col uterin).
    Gardasil®9 vaccin cu nouă valențe – protejează împotriva a nouă tipuri de HPV – HPV cu risc scăzut tipurile 6 și 11, HPV cu risc ridicat tipurile 16, 18, 31, 33, 45, 52 și 58.

În România, vaccinarea împotriva HPV este disponibilă prin toate cele trei vaccinuri principale: Gardasil, Gardasil 9 și Cervarix. Aceste vaccinuri sunt destinate să prevină infecția cu tulpinile HPV care prezintă un risc ridicat de a cauza cancer.

Cervarix 

  • Vaccin bivalent, va produce anticorpi împotriva HPV tipurile 16 şi 18.
  • Se foloseste pentru fete sau băieți începând cu vârsta de 9 ani
  • Vaccinul HPV Cervarix se administrează intramuscular iar numărul de doze depinde de vârsta la care se face primul vaccin
  • Pentru vârsta între 9 și 14 ani – după prima administrare a doua se face într-un interval între 5 și 13 luni de la prima injecție
  • Pentru vârsta de 15 ani și mai mare – se fac trei vaccinări – prima la o dată aleasă, a doua urmează la 1 lună după prima și a treia injecție la 6 luni de la prima administrare
  • Când schema de vaccinare HPV începe cu Cervarix, se recomanda ca și următoarele administrări să se facă tot cu Cervarix

Gardasil 9

  • Protejează împotriva infectiilor HPV produse de tipurile  6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 şi 58.
  • Oferă protecție împotriva leziunilor precanceroase și canceroase anogenitale și verucilor genitale la femei și bărbați.
  • Nu conferă protecție persoanelor deja infectate cu virusul HPV. Cu toate acestea, dacă o persoana infectată cu unul dintre tipurile de virus HPV va fi vaccinată, vaccinul va conferi imunitate pentru celelalte tipuri de HPV.
  • După prima vaccinare cu vaccinul HPV Gardasil 9 schema de vaccinare trebuie să se realizeze tot cu Gardasil 9.
  • Se administrează intramuscular adulților, adolescenților și copiilor începând cu vârsta de 9 ani.
  • Pentru vârsta între 9 si 14 ani – se administrează două doze : după prima injectare a doua doză se administrează într-un interval de 5 până la 13 luni de la prima injecție.
  • Pentru vârsta de 15 ani și mai mare – se administrează trei doze de vaccin : după prima injectare la o dată aleasă, cea de-a doua se administrează la două luni de la prima (nu mai devreme de o lună de la prima doza) iar cea de-a treia doza la 6 luni de la prima injecție (nu mai devreme de trei luni de la a doua doză).
  • Toate cele trei doze trebuie administrate în decusul unei perioade de 1an.

Gardasil 

  • Este vaccinul HPV cu patru valențe care protejează împotriva a patru tipuri de virus HPV : 6,11,16 și 18.

Vaccinarea HPV la bărbați

Vaccinarea împotriva HPV oferă un beneficiu direct bărbaților, protejându-i în mod sigur împotriva cancerelor care pot apărea ca urmare a unei infecții persistente cu HPV. Tipurile de HPV 16 și 18 sunt responsabile pentru aproape 90% din cazurile de cancer anal și pentru o proporție semnificativă din cancerele orofaringiene și peniene.

Vaccinurile HPV cu 9 valențe și vaccinul HPV cu 4 valențe oferă protecție și împotriva verucilor anogenitale, 90% dintre acestea fiind cauzate de HPV tipurile 6 și 11.

Deși procentul total al cancerelor și leziunilor precanceroase asociate cu HPV la bărbați este mai mic decât cel al cancerului de col uterin la femei, beneficiul general al vaccinării bărbaților depășește potențialele riscuri pe care și le asumă cei nevaccinați.

Ambele tipuri de vaccin, Cervarix și Gardasil, pot fi administrate băieților începând cu vârsta de 9 ani, umând urmând același protocol de vaccinare utilizat la fete. Schema de vaccinare este identică, oferind astfel protecție eficientă împotriva infecțiilor cu HPV și prevenind eventualele afecțiuni asociate

În plus, vaccinul HPV administrat bărbaților reduce riscul de transmitere a acestei infecții către parteneri sexuali, deoarece infecția poate fi prezentă în organism fără a provoca simptome evidente pentru o perioadă lungă de timp. Astfel, protejarea bărbaților prin vaccinare contribuie indirect la protejarea partenerilor lor, prevenind răspândirea virusului și complicațiile asociate infecției HPV.​

În cadrul Programului Național de Imunizare, vaccinarea HPV este gratuită pentru fetele cu vârste între 11 și 14 ani și, recent, s-a extins și la băieți. Pentru femeile cu vârste între 19 și 45 de ani, vaccinul HPV este compensat în proporție de 50%. Vaccinul HPV compensat se poate achiziționa din farmacii pe baza rețetei eliberate de medic.

Prevenția infecției cu HPV, dar și a altor infecții cu transmitere sexuală, nu se limitează doar la vaccinare, deși aceasta este o măsură extrem de eficientă. Pe lângă vaccinare, o conduită sexuală preventivă este esențială. Aceasta include folosirea corectă a prezervativelor la fiecare contact sexual, deși trebuie menționat că prezervativele nu oferă protecție 100%, deoarece HPV și alte infecții se pot transmite prin contact cu pielea neacoperită de prezervativ.

Alte măsuri importante includ testarea regulată pentru infecții cu transmitere sexuală și menținerea unei comunicări deschise cu partenerii sexuali cu privire la istoricul medical. Limitarea numărului de parteneri și evitarea relațiilor sexuale cu persoane despre care nu se cunosc detalii privind sănătatea sexuală pot reduce și ele riscul de infecție.

Educația sexuală preventivă a adolescenților joacă un rol important în reducerea riscului de infecții cu transmitere sexuală, inclusiv HPV. Aceasta trebuie să includă informații clare și accesibile despre metodele de protecție, cum ar fi utilizarea corectă a prezervativului, dar și despre limitele acestuia, să sublinieze și importanța vaccinării, testării regulate și menținerii unei comunicări deschise cu partenerii sexuali.

Prin promovarea unui comportament sexual responsabil și informarea despre riscurile unei vieți sexuale dezordonate, adolescenții pot lua decizii corecte și pot adopta măsuri de protecție adecvate pentru sănătatea lor.

Prin urmare, este esențial ca atât adolescenții, cât și părinții acestora să fie bine informați cu privire la beneficiile vaccinului HPV. Acest vaccin nu este doar o metodă de prevenție personală, ci și un instrument de prevenție publică, menit să reducă riscul de răspândire a infecțiilor și, implicit, a bolilor care pot pune viața în pericol.

Mai multe informații despre virusul HPV puteți descoperi în articolul ” Virusul HPV – transmitere,leziuni și prevenire” sau despre bolile cu transmitere sexuală ” Bolile cu transmitere sexuală-ce trebuie să știi”.

Dacă aveți întrebări suplimentare despre vaccinul HPV, tratamentul infecției HPV sau doriți să împărtășiți experiențele voastre legate de vaccinare, vă încurajăm să lăsați comentarii sau să adresați întrebări. Suntem aici pentru a vă oferi răspunsuri și sprijin!

Referinte

OMS – Human Papilloma Virus and Cancer

UpToDate – Human papillomavirus vaccination