Virusul HPV

Virusul HPV, virusul papiloma uman, face parte din grupul celor mai comune virusuri cu transmitere sexuală. Deși are multiple modalități de manifestare, de la leziuni benigne la complicații serioase, acest virus poate exista în corpul nostru fără să producă nici un simptom, astfel că  poate trece neobservat pentru mult timp.

Este important să ne informăm corect despre virusul HPV nu doar pentru că este responsabil de apariția unor tipuri de cancer, ci și pentru că, de-a lungul vieții, mulți dintre noi ne-am confruntat sau am auzit despre negi, veruci, papiloame sau condiloame. O mai bună înțelegere a acestora ne ajută să luăm măsuri adecvate pentru protecția sănătății noastre.

După începerea vieții sexuale, majoritatea femeilor și bărbaților nevaccinați, vor fi infectați la un moment dat pe parcursul viații lor, iar momentul de vârf pentru dobândirea acestei infecții este la scurt timp după ce au devenit activi sexual. Majoritatea infecțiilor cu HPV nu provoacă simptome și dispar fără intervenție în decurs de 2 ani, dar anumite tipuri de HPV pot duce la apariția papiloamelor, verucilor genitale sau a cancerului (OMS).

La nivel mondial, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer la femei. Practic, 90% din cazurile de cancer de col uterin au legătură cu infecția produsă de virusul papiloma uman. Virusul HPV este, de asemenea, asociat și cu alte tipuri de cancer anogenital, cancer de cap și gât dar și cu apariția verucilor genitale, atât la bărbați, cât și la femei.

Ce este virusul HPV ?

Din grupul Papiloma Virus fac parte peste 200 virusuri ADN care au afinitate pentru pielea și mucoasele organismului uman. Aceste tipuri de papiloma virus sunt asociate cu infecții care afectează anumite zone ale corpului unde determină apariția diverselor manifestări și leziuni.

Ce trebuie să știi despre virusul HPV

Virusul papiloma uman (HPV) este foarte contagios și determină apariția mai multor tipuri de leziuni la nivelul pielii și mucoaselor. Zonele infectate de HPV sunt ;

PIELEA

Mai multe tipuri de HPV au o predilecție pentru piele unde determină apariția de NEGI virali sau PAPILOAME. Aceste excrescențe au diferite forme și localizări, în general nu provoacă disconfort dar, fiind vizibili și adesea prezenți în zone expuse, cum ar fi mâinile sau fața, pot genera jenă și anxietate în interacțiunile sociale.

Tipurile de HPV asociate cu verucile plantare și comune includ tipurile 1, 2 și 4. Negii plati sunt cel mai adesea cauzați de tipurile de HPV 3 și 10, în timp ce verucile măcelarului sunt cel mai adesea asociate cu tipurile de HPV 7 și 2

Papiloame poza

MUCOASELE și PIELEA ANOGENITALĂ

Peste 40 de genotipuri HPV afectează epiteliul anogenital. Locurile obișnuite pentru infecția HPV includ penisul, scrotul, perineul, canalul anal, regiunea perianală, prima parte a vaginului, vulva și colul uterin. Manifestările bolii anogenitale diferă în funcție de tipul de HPV și pot fi:

  • NEGII GENITALI sau CONDILOAMELE – Sunt formațiuni anogenitale benigne, cauzate cel mai adesea de HPV tipurile 6 și 11
  • Leziuni precanceroase scuamoase intraepiteliale și/sau leziuni canceroase (carcinom) de vagin, vulva, col uterin, anus sau penis – Aproximativ 15 tipuri de HPV sunt asociate cu cancerul și sunt cunoscute ca fiind cu risc ridicat, cancerigene sau asociate cancerului. HPV 16 este cel mai frecvent și este asociat cu cel mai mare risc de dezvoltare a cancerului.

Condiloame negi genitali

imagini preluate Dermnetnz.org

MUCOASELE DIN ALTE ZONE ALE CORPULUI

HPV tip 16 poate infecta mucoasa bucală și a fost asociat cu leziuni canceroase (carcinom cu celule scuamoase) al orofaringelui.

Infecția mucoasei respiratorii cu HPV tipurile 6 și 11(necanceroase) apare, de asemenea, în special, dar nu exclusiv, la copiii mici și la sugari.

Tipuri de HPV

Există două tipuri de virus HPV, în funcție de riscul posibil al dezvoltării leziunilor canceroase : HPV cu risc scăzut și HPV cu risc crescut.

  • HPV cu risc scăzut – includ tipurile de HPV care determină apariția de papiloame la nivelul pielii feței, gâtului și zonelor unde pielea prezintă pliuri, si apariția de condiloame la nivelul anogenital. Papiloamele și condiloamele nu sunt asociate cu apariția cancerului. În cazuri rare, condiloamele pot coexista și cu tipuri de HPV cu risc crescut.
  • HPV cu risc crescut – includ tipurile 16 și 18, sunt responsabile pentru aproximativ 90% din cazurile de cancer de col uterin . Sunt asociate și cu alte tipuri de cancer, cum ar fi cel anal, penian, vaginal, vulvar și orofaringian. Spre deosebire de papiloame și condiloame, în cazul HPV cu risc ridicat adesea nu există simptome vizibile până când nu progresează către stadii precanceroase sau canceroase. Pentru depistarea precoce se folosesc teste de screening, cum ar fi testul Papanicolau sau testele HPV, care evidențiază modificări celulare anormale la nivelul colului uterin.

Cum se transmite virusul HPV

Virusul HPV se poate transmite pe cale sexuală, prin contact sexual de orice fel inclusiv contact direct al pielii fără întreținerea relațiilor sexuale, dar și pe cale non sexuală.

Pe cale non-sexuală se poate transmite :

  • prin contactul direct al pielii, atunci când pielea infectată sau bucăți desprinse de piele infectată, intră în contact cu pielea sănătoasă dar deteriorată (care prezintă tăieturi, zgârieturi sau pielea macerată din spatele degetelor de la picioare).
  • prin autoinoculare (transferul virusului HPV de la o parte a corpului la alta)
  • de la mamă la copil în timpul nașterii naturale
  • de pe mâna infectată a unei persoane care schimbă scutecul unui bebeluș.

1. Virusul HPV dobândit pe cale sexuală

Infecția cu HPV dobândit pe cale sexuală este o infecție foarte contagioasă și este clasificată de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind printre principalele BTS ce ridică probleme la nivel mondial.

Poate infecta persoanele de ambele sexe și toate genurile. Totuși se pare că există o predominanță la bărbați (Dermnetnz.org).

Fiind extrem de infecțios, se răspândește rapid iar persoanele predispuse la infectare sunt cele cu parteneri sexuali multipli, persoanele care au început precoce viața sexuală, fumătorii și persoanele cu imunitatea scăzută.

Contagiozitatea ridicată este în mare parte rezultatul faptului că, infecția cu virusul HPV evoluează de obicei fără simptome. Majoritatea persoanelor infectate nu prezintă nici un semn de boală și de multe ori infecția se rezolvă de la sine, fără să producă probleme de sănătate.

Dar, în cazul în care infecția sexuală cu virusul HPV este persistentă, apar leziuni la nivelul pielii și mucoaselor genitale :

  • Leziuni benigne, care nu sunt canceroase – verucile genitale sau anogenitale (negii genitali sau condiloamele HPV)
  • Leziuni precanceroase la nivel genital sau anal
  • Leziuni invazive canceroase la nivel genital, anal sau al gurii și gâtului

Verucile genitale (Negii genitali)

Verucile genitale, sau condiloamele genitale sau anogenitale, sunt cele mai răspândite leziuni întâlnite în infectia HPV transmisă sexual. Verucile genitale sunt de două tipuri, în funcție de riscul de dezvoltare a leziunilor canceroase într-o zonă a corpului.

Verucile genitale (condiloamele genitale) produse de tipuri de HPV cu risc scăzut 

  • Sunt detectate în aproximativ 90% din cazurile de condiloame anogenitale
  • Sunt produse de obicei de HPV 6 și/sau 11 dar acest tip de infecție poate coexista și cu alt tip de HPV cu tip scăzut sau crescut
  • Femeile însărcinate care prezintă condiloame genitale pot infecta bebelușii când nașterea are loc pe cale naturală
  • Sunt întâlnite atât la femei cât și la bărbați
  • Factorii de risc în cazul negilor genitali : fumatul, imunitatea scăzută, stil de viață sexuală dezordonat
  • Pot fi condiloame singulare sau multiple iar aspectul negilor genitali este divers : suprafața poate fi netedă sau denivelată, aspect plat sau ca niște ridicături, formă rotundă, sau de conopidă, de culoare roz sau gri.
  • De obicei cei infectați nu prezintă simptome dar uneori poate fi prezentă mâncărimea, usturimea și disconfortul.

Verucile genitale (condiloamele genitale) produse de tipuri de HPV cu risc crescut

  • Sunt mult mai rar întâlnite și sunt produse de obicei de HPV 16, 18, 52, și 56
  • Frecvent asociate cu dezvoltarea cancerului anogenital, de cap sau gât (tipul 16 și 18 sunt responsabile de mai mult de 70% din leziunile precanceroase și canceroase – Dermnetnz.org).

Evoluția verucilor genitale 

Verucile genitale odată apărute pot evolua în două moduri : pot crește ca număr sau pot regresa în mod spontan. Se estimează că aproximativ o treime din negii genitali regresează în mod spontan în decurs de câteva luni.

Chiar dacă verucile genitale dispar, acest lucru nu înseamnă că infecția cu virus HPV a dispărut din organism. Infecția cu HPV rămâne în stare latentă și la un moment dat va determina reapariția condiloamelor. Iritația mecanică în zona genitală, inflamația, scăderea imunității, rănirea, sunt factori care pot predispune la reapariția verucilor.

2. Virusul HPV dobândit pe cale non-sexuală

Infectarea cu virus HPV se poate realiza și pe cale non-sexuală, această formă de infectare fiind întâlnită mai ales la copii, adolescenți sau la persoanele care manipulează carne sau pește (veruca măcelarului- în acest caz fiind implicat HPV 7).

Nu doar copii și adolescenții pot avea veruci pe suprafața pielii. Potrivit statisticilor, negii non-genitali pot apărea la până la 3,5% dintre adulți, la un moment dat.

De asemenea, a fost constatată o asociere între existența infecțiilor persistente cu virusul HPV și situațiile în care imunitatea este foarte scăzuta (cum este cazul infecțiilor HIV sau în administrarea medicamentelor imunosupresoare în transplatul de organe ) dar și în dermatita atopică (Dermnetnz.org).

Odată ce virusul a pătruns în organism el rămâne în stare latentă, pielea este infectată dar are aspect normal și nu prezintă nici o modificare. Această perioadă poate să dureze pâna la 12 luni. Excrescențele apar atunci când virusul HPV, aflat în stare latentă este reactivat. Reactivarea HPV poate avea loc atunci când este slăbit sistemul imunitar sau apar leziuni la nivelul pielii (de ex. zgârieturi, răni).

Aceste veruci prezintă caracteristici diferite în funcție de zona corpului unde apar și de aspectul lor :

  • Veruca comună – papiloamele apar pe mâini,picioare sau genunchi. Sunt rotunde și proeminente și nu produc durere
  • Veruca plantară sau palmară – papiloamele apar în palme sau pe tălpi, pielea este îngroșată, dispar liniile cutanate (pielea este netedă) și prezintă durere la apăsare.
  • Veruca mozaic – un tip de veruci plantare, apar sub formă grupată si sunt întâlnite de obicei pe tălpile picioarelor care transpiră.
  • Veruca plată – papiloame cu suprafața plată, foarte mici, sub 5mm, de obicei apar pe față , frecvent întâlnite la bărbați. Pot apărea și pe partea superioară a palmelor.
  • Verucile subunghiale și periunguale – apar sub unghii și în jurul unghiilor și au un aspect asemănător cu conopida.
  • Verucile filiforme – apar de obicei pe față, au o bază îngustă de pe care pleacă prelungiri ca niște fire moi sau ca niște prelungiri moi și cărnoase.

veruci negi papiloame

imagini preluate Dermnetnz.org

Excrescențele de la nivelul pielii feței, gâtului, zonelor unde pielea prezintă pliuri (axile, sub sâni) au aspect diferit, pedunculat și se numesc PAPILOAME. 

Evoluția verucilor

Negii sunt formațiuni contagioase pentru cei afectați (se pot răspîndi prin autoinfectare) și pentru ceilalți.

În general sunt leziuni benigne (necanceroase) iar evoluția  lor depinde de mai mulți factori, inclusiv imunitatea celui afectat :

Dispariție spontană : În multe cazuri, papiloamele pot să dispară de la sine, mai ales dacă sistemul imunitar al organismului reușește să controleze infecția. Studiile arată că, în aproximativ 70% din cazuri, papiloamele pot dispărea în decurs de 12 săptămâni, fără intervenți sau tratament local ​(Merck Manuals).

Persistență : În alte cazuri, papiloamele pot persista pe termen lung, mai ales la persoanele cu un sistem imunitar slăbit (de exemplu, cei care suferă de HIV sau alte afecțiuni în care imunitatea este scăzută). Aceste leziuni pot fi mai greu de tratat și au o tendință mai mare de a reapărea după tratament.

 Înmulțire : Papiloamele se pot înmulți, mai ales dacă sunt traumatizate sau iritate constant. În aceste cazuri, infecția se poate răspândi și poate duce la apariția unor noi leziuni în apropiere sau chiar în alte zone ale corpului, prin autoinoculare​.

Diagnosticul infecției HPV

Diagnosticul negilor cutanați (Papiloamelor)

Se pune pe baza examinării de către medicul expert dermatovenerolog.Indiciile clinice pentru stabilirea diagnosticului includ :

  • Aspectul negilor – aspectul general al negilor(papiloamelor) plus prezența unor puncte roșii sau negre reprezentate de sângele uscat din capilarele sanguine de la nivrelul papiloamelor (evidente mai ales când suprafața îngroșată a negului este îndepărtată).
  • Prezenta sensibilității la apăsare laterală (mai ales la negii din tălpi)
  • Localizarea papiloamelor

Diagnosticul negilor genitali (Condiloamelor) 

Diagnosticul în cazul negilor genitali este de asemenea stabilit de medicul dermatovenerolog pe baza examinării clinice a celui infectat. Pe lângă aspectul și localizarea caracteristică, în cazul negilor genitali pot apărea semne precum durere, sensibilitate, mâncărime sau sângerare.

În cazul în care medicul specialist dermatovenerolog consideră necesar, poate recomanda efectuarea unei biopsii pentru confirmarea diagnosticului.

Pentru că leziunile precanceroase nu evoluează cu semne clinice evidente, la femei este recomandată testarea periodica pentru cancerul de col uterin. Acest lucru implică efectuarea periodică a testelor Papanicolau, începând cu vârsta de 21 de ani. De asemenea, dacă testul Papanicolau are rezultate ce indică modificări la nivel celular, se recomandă realizarea testelor de genotipare HPV care vor dezvălui tipul de virus HPV care a produs infectarea.

Mai pot fi recomandate realizarea colposcopiei sau a unei biopsii cervicale.

Tratamentul infecției cu HPV

În majoritatea cazurilor, datorită intervenției sistemului imunitar, infecția cu HPV dispare de la sine. Nu există tratamente care să aibă ca rezultat eliminarea virusului HPV. Acesta rămâne în stare latentă și se poate reactiva în anumite situații, în general când imunitatea persoanei afectate este scăzută.

Tratamentului negilor cutanați 

Dacă nu dispar de la sine, pentru îndepărtarea negilor cutanați medicul expert dermatovenerolog, poate recomanda aplicarea de tratamente locale. Pentru tratamentul negilor cutanați se folosesc  solutii keratolitce (acid salicilic, podofilotoxina sau acid tricloracetic) care vor determina o eliminare trepată a straturilor verucilor. Aceste solutii nu pot fi folosite pentru negii de la nivelul feței pentru că pot produce iritatii ale pielii.

Se pot folosi și alte tratamente pentru îndepărtarea negilor cutanați : crioterapia (înghețarea cu nitrogen lichid), electrocauterizarea, excizia electrochirurgicală cu buclă (cu ajutorul unui aparat care are forma unei bucle de sârmă), terapia cu laser ( utilizarea laserului pentru distrugerea verucilor).

Tratamentul verucilor genitale

În cazul negilor genitali, medicul expert dermatovenerolog va recomanda tratamentul cel mai potrivit, tinând cont de particularitățile fiecărui caz.

Tratamente locale sub formă de gel sau cremă pot fi recomandate pentru distrugerea negilor anogenitali. Medicamentele utilizate pentru aceste tratamente vor duce la o distrugere treptată a lor și în funcție de localizare vor fi aplicate acasă sau în clinica de dermatovenerologie. Se pot recomanda, dacă este cazul, și medicamente care duc la creșterea imunității.

Alte tratamente pot fi aplicate, la fel ca în cazul negilor cutanați : crioterapie, electrocauterizare, excizia chirurgicală, excizia electrochirurgicală cu buclă, îndepărtarea cu ajutorul laserului.

Prevenirea infectiei HPV

Datorită răspândirii și contagiozității ridicate dar și a faptului că, persoanele infectate nu știu că au această infecție pentru că nu au simptome, nu se poate preveni în totalitate infecția cu virusul HPV. Se pot însă respecta o serie de măsuri care reduc riscul infectării.

În cazul negilor cutanați :

  • Evitați contactul direct cu negii altor persoane
  • Evitați să vă autoinoculați  (să răspândiți virusul dintr-o parte a corpului în alta)
  • Evitați să împărțiți șosete, pantofi și prosoape
  • Purtați șlapi când folosiți dușurile comune.
  • Pentru a-i proteja pe ceilalți, dacă aveți papiloame, acoperiți-le cu bandă impermeabilă în locuri umede, cum ar fi dușuri sau piscine.

În cazul negilor genitali :

  • Evitați contactul sexual de orice fel cu persoanele infectate. Totuși, acest lucru este greu de realizat dacă nu există semne evidente de infectare, pentru că de multe ori cei ce au infecția HPV nu știu acest lucru
  • Prezervativul poate ajuta la reducerea riscului dar nu vă protejează în totalitate pentru că virusul poate exista pe pielea neprotejată de prezervativ
  • Dacă aveți condiloame genitale evitați autoinocularea.
  • O viață sexuală dezordonată va crește riscul infectării cu virus HPV
  • S-a constatat că, circumcizia la bărbați reduce riscul contactării virusului HPV și a virusului ce produce herpesul genital

vaccin HPV

Vaccinarea HPV

Exista 3 vaccinuri profilactice împotriva HPV : un vaccin bivalent, un vaccin tetravalent și un vaccin care previne infectarea cu nouă tipuri de HPV

Toate trei vaccinurile previn 90% din cazurile de leziuni precanceroase produse de HPV tip 16 și 18. Pe lângă aceste tipuri de HPV, vaccinul cu 9 valențe previne si tipurile 31, 33, 45, 52 și 58.

Schema de vaccinare prevede două doze într-o perioadă de șase luni pentru vârsta cuprinsă între 9 și 15 ani și trei doze la persoane cu vârsta de 16 ani sau mai mult.

În concluzie,este esențial să subliniem rolul prevenției în menținerea sănătății și evitarea complicațiilor pe termen lung. Infecția cu HPV poate fi gestionată eficient dacă este depistată la timp, iar monitorizarea regulată, alături de consultarea unui specialist, poate face o diferență semnificativă în prevenirea riscurilor.

Medicul dermatovenerolog este cel mai în măsură să ofere îndrumare personalizată, diagnostic și tratament adecvat, asigurând totodată suport pentru întrebările și preocupările pacienților.

La Clinica Miodera, punem accent pe oferirea de consultații dermatovenerologice de înaltă calitate și pe susținerea pacienților noștri cu soluții și recomandări profesionale pentru gestionarea eficientă a problemelor cutanate și venerice.

Suntem aici să te sprijinim cu expertiză și îngrijire adaptată nevoilor tale, oferindu-ți tot suportul de care ai nevoie pentru o sănătate optimă. Ne poți contacta oricând pentru o evaluare detaliată și sfaturi personalizate.

Surse :