Condiloamele genitale negi genitali poza

Verucile genitale (Condiloame genitale)- prevenire și tratament

Verucile genitale, cunoscute și sub denumirea de condiloame genitale, sunt leziuni cauzate de anumite tulpini ale virusului papiloma uman (HPV). Aceste excrescențe benigne apar frecvent în zona genitală și anală, fiind una dintre cele mai răspândite afecțiuni cu transmitere sexuală. Deși, în general, nu reprezintă un pericol imediat pentru că sunt formațiuni necanceroase, ele pot crea disconfort fizic și mai ales psihic, afectând semnificativ viață celor afectați.

Din grupul de virusuri HPV au fost descrise peste 200 de tipuri din care aproximativ 40 infectează zona genitală. Dintre acestea, aproximativ 14 tipuri sunt cu risc ridicat pentru că infectarea are ca rezultat apariția cancerului de col uterin la femei și sunt asociate cu diferite tipuri de cancer anogenital, de cap, și gât atât la femei cât și la bărbați.

Tulpinile de virus HPV 6 și 11 sunt tulpini cu risc scăzut și în aproximativ 90% din cazuri au ca rezultat apariția verucilor genitale.

Cum apar verucile genitale (negii genitali) ?

Infectarea cu virusul HPV este cea mai răsândită boală cu transmitere sexuală din lume. Dar, în ultima perioadă de timp, odată cu implementarea vaccinării împotriva HPV, incidența cazurilor de infectare a început să scadă.

Virusurile HPV au predilecție pentru pielea și mucoasele organismului uman, unde produc leziuni diferite în funcție de tipul de virus. Anumite tipuri de virus infectează pielea anogenitală, mai precis penisul, scrotul, perineul, canalul anal, regiunea perianală, vaginul, vulva și colul uterin.

In aceste locuri, virusurile HPV pot produce două feluri de leziuni : leziuni benigne (necanceroase) și leziuni maligne, precanceroase și canceroase.

Verucile genitale(negi genitali) sau condiloame genitale sunt leziuni necanceroase produse de HPV cu risc scăzut, tipurile 6 și 11.

Cum se transmit verucile genitale (condiloame genitale) ?

Virusul HPV este foarte contagios și se transmite prin contactul direct cu pielea sau mucoasa infectată.

Rata de răspândire foarte ridicată se datorează faptului că, în majoritatea cazurilor infecția HPV evoluează fără simptome evidente (în forma asimptomatică) sau poate, în momentul intreținerii relațiilor sexuale, virusul HPV este în stadiul latent.

Ce înseamnă stadiul latent? Atunci când virusul pătrunde în organism, el rămâne în stare latentă, adică pielea este infectată dar nu prezintă nici o leziune. Această fază de latență poate să dureze între 3 săptămâni și 8-12 luni.

La majoritatea persoanelor fără alte probleme medicale, infecția se vindecă fără semne dar, în cazul în care infecția persistă, la un moment dat, când imunitatea este scăzută sau apar leziuni la nivelul pielii infectate, virusul este reactivat și va determina apariția de condiloame genitale.

Există și o cale de transmitere nonsexuală, de la mame infectate la copil, în cazul nașterii naturale, și de asemenea o cale de transmitere prin autoinoculare când virusul HPV este împrăștiat de pe un loc cu veruci genitale în altul (prin scărpinare, zgâriere, etc.).

Transmitere infectie HPV

Factori de risc în infecția HPV genitală

  • Principalul factor de risc în apariția de condiloame genitale este bineînțeles activitatea sexuală, pentru că virusul se transmite prin activitate sexuală de orice fel, inclusiv doar contactul cu pielea infectată din zona anogenitală.
  • Scăderea activității sistemului imunitar este asociată cu o rată mai mare de dezvoltare de veruci genitale, rezistență mai mare la tratament, recidiva condiloamelor si posibila transformare a verucilor genitale în forme precanceroase și canceroase.
  • Fumatul a fost asociat cu riscul crescut de apariție a condiloamelor anogenitale
  • Circumcizia masculină se pare că reduce riscul de infectie cu virusul HPV transmis pe cale sexuală, și implicit apariția de condiloame genitale
  • Prezervativul asigură doar o protecție parțială, pentru că infecția HPV se poate transmite de pe pielea infectată din zona genitală care este neprotejată de prezervativ.

Cum arată condiloamele genitale (veruci genitale)?

Verucile genitale (condiloamele sau negi genitali) apar în zona genitală, anogenitală și/sau pe pielea din zona inferioară a abdomenului.

Putem întâlni condiloame genitale cu aspecte și culori diferite având în comun localizarea specifică.

  • Pot fi singulare sau multiple.
  • Există condiloame cu aspect plat, de conopidă, aspect cerebriform, aspect pedunculat.
  • Verucile genitale pot fi moi (aspect caracteristic negilor genitali ce apar pe penis) sau cu suprafața îngroșată.
  • Există veruci genitale de culoare albă, de culoarea pielii, roz, roșii, violacee, maro sau hiperpigmentate.

Condiloamele genitale negi genitali veruci genitale poze

imagini preluate AAFP.org

Un caz particular este localizarea condiloamelor genitale cu aspect plat și de mici dimensiuni la nivelul uretrei (la bărbați), caz în care apare sângerarea la urinare sau obstrucția uretrei.

Multiplicarea exagerată a condiloamelor va duce la ” desfigurarea” aspectului zonei anogenitale. Câteodată pot produce mâncărime sau durere.

Impactul psihic al condiloamelor genitale este semnificativ mai ales în cazul în care sunt prezente în număr semnificativ, provocând anxietate, depresie, sentimente de vină și îngrijorare în privința apariției posibilelor modificări canceroase.

Evoluția condiloamelor genitale 

După apariția inițială, condiloamele genitale pot evolua în două direcții : se pot multiplica sau se pot remite spontan.

Evoluția prin multiplicare este evidentă iar în privința regresării condiloamelor se estimează că în jur de o treime din condiloamele genitale pot involua în mod spontan, fără tratament, în decurs de patru luni.

Această regresare nu înseamnă că infecția cu HPV a dispărut și că aceste veruci genitale nu vor reapărea. Revenirea condiloamelor genitale se poate produce la un moment dat și se pare că printre factorii determinați sunt : iritația mecanică locală, inflamația, imunitatea scăzută și rănirea zonei.

Relația dintre condiloame și leziuni precanceroase sau canceroase

Deși condiloamele genitale sunt produse de tulpinile HPV cu risc scăzut 6 și 11, deci sunt leziuni benigne, există frecvent cazuri în care coexistă cu genotipuri HPV cu risc ridicat, legate de cancere cu localizare anogenitală, de cap și gât.

Condiloamele anogenitale în cazuri foarte rare evoluează spre forme canceroase, iar această transformare este mai probabil să apară la persoanele cu sistemul imunitar deprimat (de exemplu în cazul celor cu infectie HIV).

Diagnosticul în condiloamele genitale

În majoritatea cazurilor diagnosticul se stabilește de medicul expert dermatovenerolog pe baza examinării clinice, medicul putând diferenția verucile de alte excrescențe ce pot apărea în zona genitală.

În diagnosticul verucilor genitale există și o problemă, importantă pentru cel afectat, de stabilire a momentului infectării pe cale sexuală. Acest lucru este dificil deoarece virusul are acea perioadă de latență care poate fi variabilă și poate dura luni iar de multe ori infecția odată instalată poate să evolueze fără manifestări.

Deci, atunci când medicul dermatovenerolog constată existența verucilor genitale, acestea pot reprezenta în multe cazuri o recidivă mai degrabă decât o primă infecție.

Tratamentul condiloamelor genitale

Tratamentul pentru condiloame genitale este un tratament prelungit în care este nevoie de o urmărire constantă a evoluției infecției. Condiloamele genitale vor fi eliminate prin metodele prescrise în cabinetul de dermatovenerologie într-o anumită perioadă de timp, în funcție de numărul acestor veruci.

Aceasta nu înseamnă că infecția cu virusul HPV a fost eliminată din corp. Virusul HPV poate exista în stare de latență în afara zonei tratate, existând posibilitatea reapariției condiloamelor și riscul transmiterii infecției HPV pe cale sexuală. Probabilitatea recidivei este variabilă și dependentă de mai mulți factori printre care imunitatea, alte boli asociate, gravitatea infecției.

Nu există dovezi care să demonstreze că un tratament este net superior altuia, sau potrivit pentru toți pacienții și toate tipurile de veruci genitale.

Tratamentul se stabilește în clinica de dermatovenerologie de către medicul specialist, care va stabili tratamentul ținând cont de numărul verucilor genitale, mărimea, localizarea, profilul medical al pacientului și preferințele acestuia după evaluarea posibilelor efecte secundare și de ce nu, costul tratamentului.

  • De obicei tratarea condiloamelor genitale se face cu medicamente aplicate local sau prin crioterapie.
  • În alte cazuri, se realizează îndepărtarea condiloamelor cu ajutorul laserului, electrocauterizare sau intervenție chirurgicală
  • Se pare că, injecțiile cu interferon alfa în verucă sunt oarecum eficiente.
  • Uneori, în cazuri rare, verucile genitale vor dispărea, chiar și fără tratament. Dacă zona afectată nu este extinsă și sistemul imunitar este sănătos, adesea controlează în cele din urmă infecția HPV și elimină virusul.

Tratamentul verucilor genitale

Medicamentele cu acțiune locală presupun un tratament prelungit de câteva săptămâni până la luni, pot avea ca efect secundar iritarea sau arderea pielii în jurul zonei de aplicare și nu sunt eficiente în toate cazurile.

Imiquimod, podofilotoxina și sinecatechinele sunt tratamente topice utilizate pentru combaterea negilor genitali (condylomata acuminata) și a altor afecțiuni cutanate legate de infecția cu HPV (virusul papiloma uman).

  1. Imiquimod este un imunomodulator care stimulează sistemul imunitar să atace virusurile care cauzează negii genitali. Este utilizat sub formă de cremă (de obicei 5%) și trebuie aplicat de 3 ori pe săptămână, timp de până la 16 săptămâni. Efectele secundare pot include iritații, arsuri și inflamații la locul de aplicare ​(AAFP) (CDC).
  2. Podofilotoxina (sau podofilox) este un agent citotoxic derivat din plante, care distruge celulele infectate de HPV. Se aplică local sub formă de soluție sau gel de 0,5%, de obicei de două ori pe zi, timp de trei zile consecutive, urmate de patru zile de pauză, timp de 4-6 săptămâni. Este eficient, dar poate provoca efecte secundare locale, precum roșeață, mâncărimi și durere ​(AAFP).
  3. Sinecatechinele sunt extracte din ceai verde și sunt utilizate sub formă de unguent (15%) pentru tratarea negilor genitali și perianali. Acestea au o eficacitate de aproximativ 53-58% după 16 săptămâni de utilizare, iar recurențele sunt mai puțin frecvente comparativ cu alte tratamente. Totuși, ele pot provoca reacții adverse  locale, cum ar fi eritem, mâncărimi sau senzație de arsură​ (AAFP).

Crioterapia (congelarea prin aplicarea de azot lichid), electrocauterizarea și intervenția chirurgicală se folosesc atunci când aplicarea medicamentelor local nu dă rezultate. Toate se realizează cu anestezie locală sau chiar generală în cazul leziunilor extinse și de dimensiuni mari.

Terapia chirurgicală este de obicei rezervată pacienților cu leziuni extinse și/sau voluminoase și celor care nu au răspuns în mod adecvat la terapia medicală. Chirurgia are ca rezultat rate mari de clearance inițial (90 până la 100 la sută), dar ratele de recurență sunt similare cu cele cu terapia medicală (Dermnetnz.org).

Este necesar ca toți partenerii sexuali șă fie examinați pentru depistarea eventualelor condiloame și tratați dacă este cazul. Partenerii sexuali trebuie să meargă la controale regulate pentru verificarea infecției HPV.

Atunci când prezența condiloamelor genitale este confirmată, medicul expert dermatovenerolog va recomanda și un consult ginecologic pentru efectuarea unui  screening de depistare a leziunilor precanceroase și canceroase.

Prevenirea apariției verucilor genitale 

Prevenirea infecției cu majoritatea tipurilor de virus HPV care provoacă condiloame genitale este posibilă prin vaccinarea împotiva acestui virus. Dar, vaccinul HPV este eficient și poate preveni infecția doar dacă vaccinarea este făcută până să apară condiloame genitale.

Vaccinul HPV este cel mai eficient când este administrat înaintea de începerea vieții sexuale a fetelor. Cu toate acestea, este posibil ca fetele care sunt deja active sexual să nu fi fost infectate cu tipurile de HPV acoperite de vaccin și astfel pot beneficia în continuare de vaccinare.

Femeile cărora li se administrează  un vaccin HPV ar trebui să continue să participe la programele de screening.

Vaccinare HPV fetite

Vaccinurile HPV sunt eficiente și atunci când se administrează băieților. Vaccinarea băieților este recomandată pentru a reduce transmiterea HPV partenerelor nevaccinate. De asemenea, reduce incidența cancerelor legate de infecția cu HPV, cancerul orofaringian, de penis și cap.

Prevenirea infectării cu virusul HPV și implicit apariția de negi genitali, necesită și alte măsuri de conduită sexuală :

  • Utilizați prezervativul cu mențiunea că acesta nu protejează total, pentru că virusul HPV poate fi prezent pe pielea neacoperită de prezervativ.
  • Un număr mare de parteneri sexuali va crește riscul infectării cu virusul HPV.
  • Nu întrețineți relații sexuale cu persoane posibil infectate HPV. Totuși, acest lucru este destul de greu de realizat deoarece există perioada de latență a virusului în care persoana infectată nu are simptome.
  • Dacă aveți condiloame genitale evitați autoinocularea. De fiecare dată când atingeți zona în care există veruci genitale, spălați și dezinfectați mâinile.
  • La bărbați circumcizia se pare că reduce riscul de infectare nu numai cu virusul HPV dar și apariția altor boli cu transmitere sexuală, cum este herpesul genital.

Pentru mai multe informații despre virusul HPV, ce este, ce tip de leziuni produce și ce opțiuni de tratament există, vă invităm să citiți și articolul ” Virusul HPV-leziuni,transmitere și prevenire ”.

Condiloamele genitale sunt o manifestare a infecției cu virusul papiloma uman (HPV) transmisă pe cale sexuală, care provoacă în primul rând o stare de anxietate celor afectați. Deși pot resimți disconfort și stânjeneală când vine vorba de vizita la un cabinet de dermatovenerologie, consultul de specialitate este esențial pentru a rezolva această situație. Prin tratamentul adecvat, nu doar că pot fi prevenite complicațiile mai grave, dar rezultatul contribuie la redobândirea încrederii și confortului în viața sexuală.

Te încurajăm să vizitezi clinica de dermatovenerologie Miodera din sectorul 6, unde profesionalismul echipei și atmosfera primitoare creează un mediu sigur și confortabil pentru a rezolva aceste probleme delicate. La Miodera, te vei simți în mâini bune, având parte de tratamente eficiente într-o atmosferă care te ajută să depășești orice disconfort legat de sănătatea ta intimă.