herpangina

Herpangina este o afecțiune virală foarte contagioasă care este întâlnită frecvent la copiii mici sub vârsta de 5 ani. Este una dintre cele mai neplăcute boli ale copilăriei datorită localizării leziunilor la nivelul gurii și faringelui, leziuni reprezentate de veziculele mici și ulcerații foarte dureroase.

Deși în general nu este considerată o afecțiune gravă, herpangina creează probleme în colectivitate datorită contagiozității și evoluției cu modificarea evidentă a stării generale a celui afectat. În zonele cu climă temperată, cum este zona României, herpangina apare frecvent în lunile de vară și la începutul toamnei. Herpangina este considerată a fi o afecțiune pediatrică dar este întâlnită și la adolescenți și chiar la adulți,

Care sunt cauzele apariției Herpanginei?

Herpangina este o infecție enterovirală, adică este produsă de un grup de virusuri care infectează tractusul gastrointestinal. Responsabile de apariția acestei boli sunt virusurile coxackievirus din grupul A (A16, A1-10, A12 si A22) dar si coxackievirus din grupul B, echovirus, mai rar enterovirus 71, herpes simplex virus, parechovirus 1 și adenoviruses. Cel mai frecvent este produsă de coxackievirus A16 iar această variantă este foarte contagioasă.

Aproximativ 50% din infecțiile cu enterovirus evoluează fără semne clinice, astfel încât, respectivele persoane sunt sursă de infecție fără să realizeze acest lucru (dermnetnz.org).  Conform dermnetnz.org în unele epidemii a fost raportată o ușoară predominanță masculină a celor infectați. Epidemiile tind să apară la fiecare 2-3 ani când un nou grup de copii mici neimuni devin susceptibili să contacteze boala.

După ce boala se remite și ulterior se vindecă, cel care a trecut prin boală rămâne cu o imunitate de lungă durată la virusul specific care a produs-o, dar se poate reinfecta cu un alt enterovirus iar herpangina apare din nou.

Cine poate face herpangină?

Herpangina este considerată a fi o boală a copilăriei pentru că afectează în mod frecvent copiii cu vârsta cuprinsă între 3 si 10 ani. Datorită contagiozătății ridicate a acestei boli este întâlnită si în rândul preșcolarilor și școlarilor care sunt expuși în mediile colective.

Adolescenții pot face și ei herpangină și chiar adulții, dar mai rar, datorită imunității dobândite în copilărie când au fost expuși la virusurile care cauzează această boală. Există un risc mai mare de a contacta herpangina și a dezvolta o formă mai gravă, la nou-născuți, femei însărcinate și persoanele cu imunitatea compromisă.

Cum se transmite herpangina ?

Pentru că este extrem de contagioasă, se transmite foarte ușor de la o persoană la alta, prin suprafețe și obiecte contaminate, mâini nespălate, strănut și tuse. Animalele de companie nu transmit această enteroviroză de la o persoană la alta.

Între momentul în care se contactează virusul și până la apariția primelor simptome (perioada de incubație) pot trece între 7 și 14 zile. Persoana infectată poate fi contagioasă și în timpul perioadei de incubație. Odată ce s-a produs infectarea, virusul se localizează în tubul digestiv unde începe să se înmulțească.

Calea de transmitere a infecției este directă, atât digestivă cât si respiratorie, dar și indirectă, prin intermediul obiectelor contaminate și datorită condițiilor de igienă deficitare.

Te poți infecta pe cale ,,fecal-orală,,(contaminarea mâinilor și a altor obiecte cu materii fecale) și prin intermediul picăturilor împrăștiate prin strănut sau tuse. Răspândirea se realizează indirect prin contactul cu orice obiect proaspăt contaminat de o persoană infectată cu virusul responsabil de producerea acestei afecțiuni. Poate fi o cană, o lingură, un prosop.

Deci, herpangina se răspândește prin :

  • contactul direct cu persoana bolnavă (care poate prezenta sau nu simptomele bolii)
  • inhalarea particulelor respiratorii contaminate (tuse sau strănut)
  • contactul direct cu fluidele corporale, salivă,mucus, și materiile fecale
  • contactul cu obiectele proaspăt contaminate de persoana bolnavă

Persoana infectată poate fi contagioasă timp de 3 până la 8 săptămâni de la perioada de incubație și poate transmite virusul și după dispariția simptomelor.

Care sunt simptomele herpanginei ?

In general, primul semn al bolii este febra bruscă si uneori ridicată (poate ajunge la 41 grade C), însoțită de o stare generală de rău. Apare durerea în gât și durerea la înghițire. Imediat după febră, la câteva ore până la o zi, apar puncte roșii în gură și gât.

pete rosii in cerul gurii in herpanginapoză preluată dermnetnz.org

Petele roșii se transformă în vezicule care mai apoi evoluează într-un ulcer minuscul, galben, înconjurat de o margine roșie. Ulcerele sunt foarte mici, au 1-2mm (pâna la maxim 5mm) în diametru și  în general nu sunt în număr foarte mare, de la cîteva leziuni la 10-12.

Cel mai frecvent ulcerele apar pe mucoasa din spatele gurii, gâtului, pe cerul gurii, amigdale, uvulă (,,omușor,,). Nu apar alte modificări pe piele, în partea din față a gurii sau la nivelul gingiilor. În general, ulcerele dureroase pot persista până la o săptămână.

leziuni ulcerative in infectia virala herpangina

imagine preluată dermnetnz.org

Alte simptome care pot apărea în herpangină sunt :

  • durere de cap
  • dificultăți la înghițire
  • ganglionii limfatici din zona gâtului se pot mări si se simt ca niște umflături netede și ferme pe ambele părți ale gâtului
  • dureri abdominale și vărsături
  • dureri de spate
  • pierderea apetitului
  • dificultăți în înghițirea salivei

Copiii bolnavi au starea generală modificată, plâng și refuză să mănânce sau să bea din cauza durerii provocate de ulcerații. Din acest motiv pot prezenta un risc crescut de deshidratare. Pot avea și tulburări ale somnului, ceea ce le va înrăutății dispoziția și așa afectată de durere.

Cum este diagnosticată herpangina ?

Diagnosticul se pune, de obicei, în clinică, pe baza anamnezei (istoricului medical) și examinării pacientului.  Examinarea leziunilor specifice din gură și gât, corelate cu vârsta copilului, interacțiunea acestuia cu o persoană infectată cu herpangină și anotimpul în care a apărut boala (vara sau toamn), sunt suficiente pentru stabilirea diagnosticului.

Nu este nevoie de efectuarea unor teste speciale.

In cazurile complicate se poate izola virusul din materii fecale, salivă, sânge sau tampoane nazofaringiene.  Izolarea virusului din aceste probe durează mult timp și, în general, simptomele se rezolvă cu mult înainte ca identificarea virusului să fie disponibilă. Este posibil să se măsoare anticorpii împotriva virusului Coxsackie, dacă se dorește, dar acest lucru este în general inutil.

Testele de sange efectuate la persoanele infectate cu enterovirus, sunt în general în limite normale.

Diagnosticul diferențial în herpangină

Herpangina trebuie diagnosticată diferențial de alte câteva boli produse de enterovirusuri.

  • Herpangina și boala gură-mână-picior – ambele sunt produse de enteroviruși și evoluează cu vezicule și ulcere și se transmit în același mod.Ce diferă este localizarea veziculelor/ulcerelor : în boala gură-mână-picior veziculele sunt localizate pe mucoasa din față a gurii iar în herpangină sunt localizate în spatele gurii. În boala gură-mână-picior, aproximativ 75% din copiii afectați dezvoltă leziuni ale pielii în palme și tălpi iar în herpangina nu se întâlnesc alte leziuni în afară de cele ale gurii iar în cazuri extrem de rare poate fi prezent un ușor prurit (mâncărime).
  • Herpangina și infecția cu Herpes Simplex – infecția cu Herpes este frecventă și ea la copii, dar spre deosebire de herpangină, nu are preferință pentru sezonul în care apare. Cele două infecții virale au în comun evoluția cu stare de rău, durei de cap, tulburări de apetit din cauza durerilor. Simptomele în herpangina dureaza 4-7 zile iar în herpes virus, mai mult, 7-10 zile. Diferit de herpangină, în infecția cu herpes simplex apar leziuni la nivelul gingiilor, pe interiorul obrajilor, limbă și buze

Cât durează herpangina ?

În general se vindecă în 7-10 zile timp în care, starea generală a copilului se îmbunătățește vizibil. Dacă în acest timp nu observați îmbunătățiri în evoluția bolii, trebuie să luați legătura cu medicul copilului.

Și după ce se vindecă simptomele, copilul continuă să transmită virusul o perioadă de timp.

Care este tratamentul în herpangină ? 

În herpangină, ca în multe alte afecțiuni virale, nu există un tratament specific. Tratamentul în această afecțiune este un tratament simptomatic și diferă în funcție de vârsta copilului, simptome și starea generală. Nu există vaccin pentru această afecțiune.

În primă măsură se tratează febra și durerea cu acetaminophen (paracetamol) sau ibuprofen . Este important să avem grijă de hidratarea copilului, chiar dacă durerea la înghițire este prezentă. Sunt de ajutor apa rece, laptele rece, înghețata, smoothie-urile, milkshake-urile, iaurtul și iaurtul înghețat.

Evitați băuturile calde și sucurile de fructe care vor irita leziunile din gură și vor agrava usturimea și durerea.

Deoarece boala este provocată de un virus, antibioticele nu au nici un rol în vindecarea bolii.

Pentru a combate durerea cauzată de ulcerații, medicul va prescrie medicamente care includ anestezice locale. Pentru copiii mai mari poate fi de folos apa de gura cu clorhexidină, cu care se poate face gargară sau se ,, plimbă,, prin cavitatea bucală pentru 30 secunde apoi se scuipă. Nu se clătește!

Prognoza în herpangină este bună, există rare cazuri în care copiii refuză să bea sau să mănânce și au nevoie de fluide intravenos pentru hidratare. Și mai rare sunt cazurile în care infecțiile cu enterovirus pot provoca meningită virală sau aseptică, dar și aceste cazuri, de regulă, se recuperează complet.

Se poate preveni herpangina ?

Pentru că este o infecție virală, măsurile de prevenire a infectării și a împrăștierii virusul, constau în respectarea cu rigurozitate a măsurilor de igienă.

Cele mai importante măsuri de igienă ce trebuie respectate, în cazul tuturor virozelor, nu doar herpanginei, sunt :

  • spălarea cu apă și săpun a mâinilor regulat și de fiecare dată cînd mergem la baie
  • acoperirea gurii și nasului când tușim sau strănutăm și spălarea mâinilor după aceea
  • dezinfectarea suprafețelor comune și a obiectelor frecvent folosite
  • spălați mâinile după ce schimbați scutecul bebelușului
  • în cazul bebelușilor infectați cu enterovirus, purtați mănuși atunci când schimbați scutecul

Există și măsuri de conduită ce trebuie respectate de fiecare dintre noi. Dacă știm ca suntem o posibilă sursă de infectare nu trebuie să intrăm în colectivitate și să evităm o perioadă spațiile aglomerate. De asemenea, dacă știm că, copilul nostru este o posibilă sursă de enterovirus nu îl ducem la grădinița sau școală și nici în spațiile unde sunt alți copii. Important este și să evităm persoanele infectate dar, acest lucru este greu de realizat în situația în care, așa cum am mai precizt, 50% din persoanele infectate cu enterovirus, rămân asimptomatice.

Herpangina, deși o afecțiune comună în rândul copiilor, poate fi gestionată eficient cu tratament adecvat și îngrijire corespunzătoare. Înțelegerea simptomelor și în primul rând a metodelor de prevenire este importantă pentru părinți, pentru a reuși sa gestioneze prompt și eficient aceastăi infecție virală. Întotdeauna informarea continuă și colaborarea cu medicii specialiști sunt pași importanți pentru menținerea sănătății copiilor noștri.

Pe măsură ce vă informați despre herpangină și alte afecțiuni similare, rețineți că fiecare copil este unic și poate reacționa diferit la manifestările acestei viroze . Monitorizarea atentă și îngrijirea cu răbdare sunt cheia pentru o recuperare rapidă și completă.

Prin adoptarea unor măsuri preventive simple, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor și evitarea contactului cu persoanele infectate, puteți reduce considerabil riscul de îmbolnăvire.

În final, este important să rămâneți mereu informați și să căutați sfatul medicului atunci când aveți îndoieli. Comunicarea deschisă și informarea continuă sunt esențiale pentru a face față cu succes eventualelor provocări aduse de problemele de sănătate ale copilului dumneavoastră.

Pentru o evaluare detaliată și tratamente personalizate, vă invităm să vizitați clinica de dermatologie Miodera, unde echipa noastră de specialiști este pregătită să vă ofere cele mai bune soluții pentru sănătatea pielii dumneavoastră.

Vă încurajăm să împărtășiți experiențele dumneavoastră sau să adresați orice întrebări și comentarii în secțiunea de mai jos. Feedback-ul dumneavoastră este foarte valoros pentru noi și ajută la crearea unei comunități informate și solidare. Așteptăm cu nerăbdare să citim comentariile și să răspundem întrebărilor dumneavoastră!

Referințe:

Dermnetnz.org – Herpangina

Standford Medicine – Herpangina in Children

Medicinenet.com – Herpangina