Pitiriazis rozat Gibert

Pitiriazis rozat Gibert este o afecțiune care se instalează brusc și de obicei se vindecă de la sine. Această afecțiune cutanată se caracterizează prin leziuni ușor proeminente, ovale, cu scuame (coji fine) localizate în zona pipetului, abdomenului și în partea de sus a brațelor. Această erupție cutanată benignă afectează în special adolescenții și adulții tineri, fiind mai frecventă în sezonul de primăvară și toamnă. Așa cum am precizat, leziunile frecvent se vindecă de la sine iar scopul tratamentului este de a înlătura simptomele neplăcute.

Pitiriazisul rozat este o afecțiune puțin periculoasă dar poate produce disconfort semnificativ datorită mâncărimii intense. Se tratează ușor și se vindecă fără a lăsa urme sau cicatrici.

Ce puteți afla din acest articol:

  • Ce este Pitiriazis rozat
  • Cum se produce Pitiriazis rozat
  • Cum arată leziunile cutanate în Pitiriazis rozat și cum evoluează
  • Cine este predispus la Pitiriazis rozat
  • Diagnosticul în Pitiriazis rozat
  • Cum se diferențiază Pitiriazis rozat de alte afecțiuni?
  • Tratament și sfaturi generale de îngrijire a pielii în timpul erupției.

Ce este Pitiriazis rozat

Pitiriazis rozat Gibert este o afecțiune cutanată frecventă în care leziunile caracteristice sunt reprezentate de pete ovale cu aspect rugos, roșiatice și reliefate. Nu este o boală gravă dar produce disconfort datorită aspectului leziunilor dar și mâncărimii intense caracteristice.

Erupția cutanată este temporară și de obicei se vindecă de la sine fără alte complicații dar  pot exista și leziuni extinse. Durata de persistență a leziunilor (petelor) este lungă, de 6 până la 8 sau 10 septămâni, în unele cazuri, câteva luni.

Cum se produce Pitiriazis rozat

Mecanismul de producere al acestei afecțiuni dermatologice nu este deplin elucidat. Studiile au demonstrat că Nu există o asociere cu agenți bacterieni sau fungici.

Cauza exactă a declanșării pitiriazisului rozat nu este pe deplin elucidată. Există mai multe ipoteze dar nici una dintre ele nu a fost deplin confirmată.

  • Cel mai probabil, conform literaturii de specialitate, este implicarea unei particule virale. Se consideră că este vorba de o tulpină a virusului herpetic uman, o tulpină diferită de cele cunoscute (virus herpex simplex, virus varicelo-zoosterian, etc). De asemenea, au fost raportate posibile asocieri cu virusul gripal A H1N1 din pandemia 2009–2010 și cu virusul SARS-CoV-2, agentul cauzator al sindromului respirator acut sever (COVID-19).
  • Administrarea unor medicamente a fost asociată cu apariția Pitiriazis rozat: antiinflamatoarele non-steroidiene, hidroclorotiazida, captoprilul, antipsihoticele atipice, barbituricele, D-penicilamina, imatinibul, metronidazolul, isotretinoina, clozapina și clonidina.
  • Există studii care susțin că, declanșarea pitiriazis rozat este asociată cu anumite vaccinuri: vaccinul împotriva Bacillus Calmette-Guérin (BCG), H1N1, difterie, variolă, hepatita B, pneumococ și COVID-19.

Pentru a clarifica mecanismul de producere a acestei afecțiuni, sunt necesare mai multe studii.

Cum arată leziunile cutanate în Pitiriazis rozat și cum evoluează

Pitiriazisul rozat este o erupție cutanată care de obicei se vindecă de la sine și se remite de obicei în aproximativ 6–10 săptămâni. Este important de menționat că pitiriazisul rozat Gibert nu este o boală contagioasă și nu se transmite de la o persoană la alta. În aproximativ 25% dintre cazuri, afecțiunea este însoțită de mâncărime, care poate varia ca intensitate.

În această afecțiune în primă fază apare o erupție singulară, urmată într-un interval scurt de timp de o erupție secundară.

Simptome generale

Boala evoluează fără simptome în afara mâncărimii, în cazuri foarte rare, la un număr mic de cazuri, debutează cu o stare generală de rău, faringită și dureri de cap. Unii pacienți descriu o stare asemănătoare unei viroze, urmată la scurt timp de apariția primei leziuni.

Mâncărimea pielii este de obicei ușoară, în rare cazuri accentuată provocând disconfort.

Erupția principală- „Placa heraldică”

În majoritatea cazurilor, erupția începe pe piept, axile, abdomen sau spate, cu o pată inițială cunoscută sub denumirea de „placă heraldică„:

  • o leziune solitară, unică
  • formă rotundă sau ovală cu diametrul de 2 până la 5cm
  • culoare pielii se deschide la nivelul leziunii, devine roz-somon
  • aspectul leziunii este asemănător foiței de țigară cu marginea ca un guler de scuame (coji fine).

pata heraldica

Pată heraldică la nivelul axilei – imagine preluată Dermnetnz.org

Erupția secundară

La câteva zile până la una-două săptămâni după apariția plăcii heraldice apar pe mai multe leziuni asemănătoare ca aspect cu aceasta dar mai mici. Acestea sunt localizate pe trunchi și în partea de sus a brațelor. Dispunerea leziunilor este oblică, de multe ori pe spate sunt dispuse într-un mod caracteristic, cunoscut sub denumirea de „aspect de brad” sau „brad de Crăciun”. Uneori leziunile pot fi grupate și sub formă de cerc.

dispunere in forma de brad de craciun

Leziuni de pitiriazis rozat dispuse în mod caracteristic „aspect de brad de Crăciun” – imagine preluată Uptodate

Timp de câteva zile continuă extinderea erupției, apoi înroșirea pielii se atenuează și leziunile încep să dispară. Acestă perioadă poate să dureze 6-8 săptămâni, în cazuri mai rare afecțiunea poate să persiste câteva luni.

Pitiriazis rozat Gibert

Placa heraldică și erupție eritematoasă secundară în pitiriazis rozat Gibert – imagine preluată Uptodate

placa heraldica la nivelul feselor

Placă heraldică la nivelul feselor – imagine preluată Dermnetnz.org

placa heraldica veziculara

Placă heraldică veziculară, atipică – imagine preluată Dermnetnz.org

Leziuni atipice de pitiriazis rozea

Leziuni atipice de pitiriazis rozat Gibert – imagine preluată Dermnetnz.org

pete ovale in pitiriazis rozat

Leziuni ovale la nivelul trunchiului în pitiriazis rozat – imagine preluată Dermnetnz.org

La copii, distribuția leziunilor de Pitiriazis rozat este diferită, adesea fiid afectat scalpul și fața. De multe ori leziunile nu sunt prezente la nivelul trunchiului, în schimb, apar în partea de jos a membrelor, la nivel pubian, axilar sau inghinal. Aspectul lor este de asemenea atipic, fiind de multe ori veziculare, de tipul urticariei sau de tip roșiatic (ca niște mici sângerări sub piele).

Complicațiile în această afecțiune nu există dar se poate să apară o exacerbare a mâncărimii la nivelul pielii.

Vindecarea leziunilor se face de obicei fără semne, rar în urma vindecării pot apărea pete depigmentate sau la persoanele cu piele de culoare mai închisă se poate observa o hiperpigmentare. Aceste modificări de culoare a pielii pot persista câteva luni sau mai mult până la dispariție.

În cazuri rare, au fost sesizate complicații precum: naștere prematură și deces fetal în timpul sarcinii, în primele 15 săptămâni de gestație sau reacție cutanată adversă severă (Dermnetnz.org).

Recidiva pitiriazisului rozat este rară (1-3% din cazuri) ceea ce susține ipoteza existenței unei imunități de durată după o posibilă infecție inițială. Cu toate acestea, o infecție virală diferită ar putea declanșa o recidivă la ani distanță.

pitiriazis rozat

Formă atipică de pată heraldică, cu depigmentare evidentă

Forma atipică de Pitiriazis rozat

Există și o forma rară, atipică de pitiriazis rozat, în care erupția prezintă caracteristici diferite:

  • Aspectul leziunilor este atipic – papule, pustule, vezicule, leziuni cu aspect de țintă.
  • Leziunile au dimensiuni mari sau sunt sub formă de plăci confluente.
  • Distribuția leziunilor este necaracteristică, fiind întâlnite la nivel inghinal și al axilelor sau la nivelul membrelor, lipsind cu desăvârșire la nivelul trunchiului.
  • Sunt afectate mucoasele, existând ulcerații la nivelul mucoasei bucale.
  • Există o singură pată heraldică, lipsind erupțiile secundare.
  • Există mai multe pete heraldice.
  • Lipsește pata heraldică, existând doar erupțiile secundare.
  • Puritul este foarte intens
  • Apar multe episoade de recidivă a bolii.

Cine este predispus la Pitiriazis rozat

Pitiriazisul rozat afectează în principal copiii mai mari și adulții tineri (10-35 de ani), dar poate fi întâlnit la persoanele de orice vârstă.

Este ușor mai frecvent la femei decât la bărbați. Majoritatea cazurilor apar iarna.

Diagnosticul în Pitiriazis rozat

Diagnosticul în Pitiriazis rozat Gibert este pus de medicul dermatolog pe baza examinării leziunilor. Aspectul caracteristic al leziunilor și absența altor semne în afară de prurit, ușurează procesul de stabilire a diagnosticului.

În stabilirea diagnosticului de pitiriazis rozat (Gibert) sunt esențiale câteva aspecte:

  • leziunile discrete circulare sau ovale
  • existența a cel puțin două leziuni cu aspect de „guler” descuamat și centru deschis la culoare.

Există situații când trebuie luat în calcul diagnosticul diferențial pentru a exclude alte afecțiuni:

  • Dacă istoricul medical al pacientului o impune, medicul dermatolog poate indica efectuarea testelor serologice pentru sifilis, deoarece manifestările cutanate ale sifilisului secundar pot semăna cu leziunile cutanate specifice în Pitiriazisul rozat.
  • Dacă în momentul examinării leziunilor este prezentă doar pata heraldică, poate fi necesară diferențierea de infecția fungică a pielii (Tinea corporis) datorită asemănării aspectului leziunilor.
  • Psoriazis  – Afectează frecvent copiii și adulții tineri; plăcile sunt mai mici, scuama este mai groasă, și lipsește pata heraldică.
  • Tinea versicolor – Se prezintă cu macule hipo- sau hiperpigmentate pe trunchi/gât, cu scuamă fină și fără eritem. Mai multe despre această afectiune puteți citi în articolul „Pitiriazis versicolor – Tinea versicolor„.
  • Eczemă numulară – În exema numulară se formează plăci pruriginoase, rotunde, de 2–10 cm, localizate adesea pe extremități. Pot avea exsudat seros în stadiile acute.
  • Alte afecțiuni de exclus: boala Lyme, infecția acută HIV, erupții medicamentoase. În cazul pacienților cu risc de infecție HIV, se recomandă testare specifică.
  • Anumite medicamente (omeprazol, terbinafină, interferon alfa-2a, naproxen, captopril, isotretinoină), proceduri medicale (transplant medular) și vaccinuri (BCG, COVID-19) pot produce erupții similare cu Pitiriazis rozat.

Tratament și sfaturi generale de îngrijire a pielii în timpul erupției.

De obicei, Pitiriazis rozat se vindecă de la sine și uneori în afara unor leziuni cutanate discrete, nu exista simptome, nici măcar pruritul nu este prezent.

Atunci când leziunile sunt evidente, principala îngrijorare a celor afectați este legată de evoluția bolii, respectiv extinderea leziunilor, dacă există riscul de transmitere și de reapariție a bolii după vindecare.

Este important să se înțelegă că Pitiriazisul rozat se vindecă spontan în decursul câtorva săptămâni și că nu este o boală transmisibilă.

Măsuri specifice în timpul erupției

Pentru tratarea pruritului și accelerarea vindecării leziunilor, se pot utiliza următoarele terapii:

  • Aplicarea locală de soluții antipruriginoase ce conțin mentol
  • Aplicarea locală a unguentelor cu oxid de zinc ajută la reducerea mâncărimii.
  • În cazuri cu erupții extinse, se aplică pe leziuni unguente cu corticosteroizi (cu mențiunea că trebuie evitată utilizarea acestora pe termen lung fără supraveghere medicală, datorită riscului de efecte secundare).
  • Pot fi utilizate antihistaminice seara pentru combaterea pruritului și îmbunătățirea calității somnului.
  • În cazuri severe un tratament de 7 zile cu aciclovir poate duce la o rezoluție mai rapidă a leziunilor
  • Cazurile cu leziuni extinse sau care persistă pot fi tratate cu fototerapie.

Măsuri generale de îngrijire a pielii în timpul erupției

  • Aplicarea de creme hidratante pe pielea uscată
  • Băi sau dușuri cu apă simplă și ulei de baie
  • Expunerea moderată și prudentă a pielii la soare.
  • Aplicarea gelurilor cu aloe vera ajută la calmarea și hidratarea pielii.
  • Evitarea temperaturilor ridicate care pot determina transpirația pielii și iritarea leziunilor.

În concluzie, 

Deși pitiriazisul rozat este o afecțiune benignă, cu evoluție autolimitată și fără complicații grave în majoritatea cazurilor, consultul dermatologic rămâne esențial. Doar medicul specialist poate confirma diagnosticul, exclude alte boli cu manifestări similare și oferi recomandări adecvate pentru ameliorarea simptomelor. O evaluare corectă încă de la început previne îngrijorarea inutilă și asigură o gestionare corespunzătoare a afecțiunii.

Bibliografie

Dermnetnz.org – Pitiriazis rosea

Healthline.com- Pitiriazis rosea