Ce este foliculita infectioasa si tipurile ei

Foliculita este o afecțiune dermatologică relativ frecventă, care apare atunci când un folicul pilos se inflamează din cauze infecțioase sau neinfecțioase. Poate fi rezultatul unei infecții bacteriene,virale, fungice sau a unei iritații mecanice a pielii, cum ar fi bărbieritul sau frecarea hainelor. Se manifestă prin mici pustule roșii sau coșuri cu aspect inflamat, care pot provoca mâncărime, usturime sau durere deseori.

Deși nu este o afecțiune gravă, foliculita poate deveni deranjantă și, în unele cazuri, poate duce la cicatrici sau infecții mai profunde dacă nu este tratată corespunzător. Aceasta poate apărea pe orice zonă a corpului unde există fire de păr, dar este frecvent întâlnită pe față, scalp, gât, spate, piept, coapse și fese.

Ce poți afla din acest articol:

  • Cum apare foliculita? Ce este foliculul pilos?
  • Simptomele foliculitei – Cum se manifestă și cum recunoști foliculita
  • Cauzele foliculitei – factorii declanșatori
  • Tipuri de foliculită infecțioasă – Foliculită infecțioasă bacteriană, fungică, virală, parazitară
  • Concluzie – Rezumat și recomandări

Ce este foliculul pilos și cum apare foliculita

Foliculita este inflamația localizată a foliculului pilos, caracterizată prin producerea unei inflamații și a unei pustule (coș purulent) centrată pe firul de păr.

Foliculul pilos este o invaginație (adâncitură) situată în stratul superior al pielii, în primele două straturi (epiderm și derm), unde se formează și crește firul de păr. El are forma unui mic sac tubular și joacă un rol esențial în regenerarea firului de păr, reglarea secreției de sebum și protecția pielii.

Componente principale ale foliculului pilos:

  • Matricea foliculului – în matrice, celulele proliferează și formează firul de păr, în timp ce melanocitele din acest strat furnizează culoarea firului de păr.
  • Papila dermică – situată la baza foliculului, conține vase de sânge care hrănesc firul de păr și are rol în reglarea ciclurilor de creștere ale firului de păr.
  • Glanda sebacee – sunt asociate foliculului pilos, secretă sebum, un ulei natural care protejează și hidratează pielea și firul de păr.
  • Mușchiul erector al firului de păr – permite fenomenul de piloerecție (atunci când simțim că avem „pielea de găină”).

Foliculita

Importanța foliculului pilos:

  • Regenerarea părului – fiecare folicul determină și susține creșterea părului.
  • Protecția pielii – secreția de sebum contribuie la bariera cutanată.
  • Sensibilitate tactilă – foliculii au terminații nervoase care oferă sensibilitate la atingere.
  • Rol în termoreglare – Părul ajută la menținerea temperaturii corporale prin crearea unui strat izolator. De asemenea, părul contribuie la distrugerea căldurii prin mecanisme precum transpirația, influențând eficiența proceselor de răcire ale organismului.
  • Vindecarea rănilor și regenerarea pielii – Celulele stem din foliculii piloși sprijină repararea țesuturilor. În plus, foliculii piloși eliberează factori de creștere, care stimulează proliferarea celulară și procesul de regenerare cutanată în timpul vindecării rănilor.

Cum apare foliculita

Foliculita apare adesea ca rezultat al unor traume minore ale foliculului pilos, cum ar fi rasul, scărpinatul, frecarea repetitivă sau blocarea foliculilor piloși, ceea ce declanșează un răspuns inflamator local.

Foliculii deteriorați sunt predispuși la invazia unor microorganisme, inclusiv bacterii, virusuri, fungi sau paraziți, iar Stafilococul auriu (Staphylococcus aureus) este cea mai frecventă cauză a foliculitei infecțioase.

Infecția foliculului se vindecă repede sau într-o perioadă de câteva zile, uneori post vindecare persistând o înroșire locală a pielii sau o hipo /hiperpigmentare la persoanele cu piele de culoare închisă. Dacă infecția nu este tratată se poate extinde în profunzimea pielii, determinând apariția de furuncule.

Simptomele foliculitei 

Simptomul principal al foliculitei este apariția unei umflături roșii (papulă) localizată la nivelul unui fir de păr sau unui grup mic de fire pe păr, care evoluează și se  transformă în coș purulent (pustulă).

Există două tipuri de foliculită:

  • Foliculită superficială caracterizată  prin prezența multiplelor papule eritematoase de dimensiuni mici și pustule centrate pe foliculii piloși.
  • Foliculita profundă se manifestă sub formă de abces solitar dureros, centrat pe un folicul pilos, cunoscut sub denumirea de furuncul. Atunci când mai mulți furunculi alăturați se unesc, se formează o zonă inflamată cu multiple puncte de drenaj, afecțiune cunoscută sub denumirea de carbuncul (Medscape.com).

Furuncul

Furuncul

Foliculita poate avea o cauză infecțioasă sau, mai rar, non-infecțioasă.

Foliculita infecțioasă poate fi bacteriană, virală, fungică, parazitară sau foliculita asociată sifilisului.

Foliculita neinfecțioasă poate avea cauze mecanice (frecarea hainelor de piele), ocluzive (substanțe ocluzive, plasturi adezivi aplicați pe piele), indusă de medicamente.

Foliculita infecțioasă

Foliculita infecțioasă are diverse cauze: bacterii, fungi, virusuri și paraziți, însă bacteriile reprezintă cel mai frecvent factor declanșator.

Stabilirea corectă a cauzei foliculitei este esențială pentru alegerea unui tratament adecvat. Istoricul medical al pacientului și examinarea clinică, în special evaluarea distribuției leziunilor, sunt importante pentru stabilirea diagnosticului diferențial. Identificarea agentului patogen responsabil confirmă diagnosticul și poate ghida astfel alegerea terapiei optime.

Când există papule și pustule centrate pe foliculii piloși, trebuie luat în considerare diagnosticul de foliculită.

Localizarea foliculitei infecțioase

În ceea ce privește distribuția acestor leziuni, există o distribuire specifică caracteristică diferitelor tipuri de foliculită infecțioasă (bacteriană, virală, produsă de ciuperci sau paraziți):

Scalp – Foliculită cu Stafilococ auriu (Staphylococcus aureus) sau foliculită dermatofitică (Tinea capitis).

Față – Foliculită care poate fi cauzată de S. aureus, Demodex sau bacterii gram-negative.

Barbă – Foliculita infecțioasă poate fi cauzată de:
✔ Foliculită cu S. aureus (Sycosis barbae),
✔ Foliculită dermatofitică (Tinea barbae),
✔ Foliculită cu Candida
✔ Foliculită herpetică (Sycosis herpetica).

Trunchi sau membre – Foliculită cauzată de S. aureus, Pseudomonas, Malassezia, dermatofiți sau Candida.

Foliculita bacteriană

Cea mai frecventă formă de foliculită este foliculita bacteriană produsă de Stafilococul Auriu, urmează Pseudomonas aeruginosa sau alte bacterii Gram negative.

Foliculita infecțioasă produsă de Stafilococul Auriu

Acest tip de foliculită poate apărea la toate categoriile de vârstă: sugari, copii și adulți, existând factori care pot crește riscul apariției infecției.

Zonele frecvent afectate sunt: scalpul, fața, partea superioară a trunchiului, fesele, picioarele și axilele (la sugari și copii).

leziuni de foliculita stafilococica

Foliculita cu Stafilococ Auriu – imagine preuată Dermnetnz.org

Dintre factorii de risc în apariția foliculitei stafilococice putem menționa:

  • Colonizarea nasului cu stafilococ auriu poate favoriza apariția repetitivă a foliculitei stafilococice.
  • Transpirația excesivă (hiperhidroza) favorizează procesul de înmulțire a bacteriilor pe piele.
  • Obstrucția și inflamarea foliculilor piloși apărută din diferite cauze (haine strâmte, umiditate crescută,produse cosmetice nepotrivite).
  • Rasul frecvent poate cauza leziuni la nivelul pielii, bacteriile putând pătrunde în foliculii piloși.

Leziunile caracteristice în foliculita stafilococică sunt inflamațiile localizate (papule) și pustulele infectate centrate pe firele de păr. Deseori leziunile sunt însoțite de mâncărime, uneori de durere.

O formă particulară de foliculită stafilococică este foliculita bărbii, o foliculită bacteriană profundă ce afectează foliculii piloși din zona bărbii și gâtului. Este produsă frecvent de Stafilococul auriu. Este caracterizată de apariția unor zone roșii inflamate și pustule (coșuri)infectate dureroase care afectează mai mulți foliculi piloși simultan.

Este întâlnită la bărbații care se rad frecvent și poate să reapară dacă nu este tratată, existând riscul formării cicatricilor după vindecarea leziunilor.

Foliculita barbii

Foliculita bărbii – imagine preluată Uptodate

Foliculita infecțioasă produsă de Psedomonas aeruginosa („hot tub” folliculitis)

Această formă de foliculită apare în urma contactului cu apa contaminată încălzită. Infectarea poate avea loc în piscine încălzite, bazine de înot, căzi cu hidromasaj (atunci când nivelurile de clor, brom sau chiar ph-ul sunt inadecvate), sau prin utilizarea unor obiecte contaminate: bureți de baie, prosoape, mănuși din cauciuc.

  • Leziunile caracteristice în foliculita infecțioasă cu Pseudomonas sunt pete roșii localizate la nivelul foliculilor de păr, papule și pustule pruriginoase și inflamate.
  • Leziunile apar în câteva zile de la contactul cu apa cotaminată (CDC.org).
  • Afectează în special trunchiul și fesele, în zonele acoperite de costumul de baie ud sau alte părți ale corpului expuse apei contaminate.

foliculita cu Pseudomonas

Foliculita infecțioasă produsă de Pseudomonas Aeruginosa – imagine preluată UptoDate

Foliculita infecțioasă produsă de alte bacterii Gram negative

Pe lângă Pseudomonas, există și alte bacterii Gram negative care sunt implicate în apariția foliculitei bacteriene:

  • Klebsiella
  • Enterobacter
  • Proteus

Există anumiți factori de risc implicați în foliculita infecțioasă bacteriană Gram negativă:

  • Terapia orală prelungită cu antibiotice (ex: tetracicline utilizate pentru acnee vulgară sau rozacee) este unul dintre principalii factori de risc. În aceste cazuri, foliculita bacteriană gram-negativă poate avea un debut brusc și sever.

  • Aceasta poate apărea și în absența unui istoric prelungit de tratament antibiotic.
  • Sexul masculin este mai predispus la foliculita bacteriană – Un studiu a arătat că bărbații au fost afectați în 39 din 46 de cazuri de foliculită gram-negativă.

Ca și leziuni în acest tip de infecție foliculară, apar papule și pustule cu localizare frecventă în zona din jurul nasului. Există o formă de foliculită gram negativă severă, foliculita produsă de bacteria Proteus mirabilis carcterizată prin noduli inflamați și dureroși și pustule profunde.

Foliculita fungică

A două ca frecvență, pe lângă foliculita bacteriană, este cea produsă de fungi. Printre aceștia, implicați în declanșarea acestei afecțiuni sunt: Malassezia spp., Dermatofiții (Trichophyton, Microsporum, Epidermophyton) și Candida albicans.

Foliculita cu Malassezia (cunoscută și sub denumirea de foliculită Pityrosporum) este produsă de fungi ce fac parte din flora microbiană normală a pielii, fiind implicate mai multe specii. Există anumiți factori favorizanți ce pot determina dezvoltarea foliculitei cu Malassezia:

  • o piele cu producție excesivă de sebum favorizează înmulțirea Malassezia
  • transpirația excesivă (hiperhidroza) poate determina apariția foliculitei fungice
  • clima umedă și caldă crește probabilitatea apariției bolii
  • tratamentul cu antibiotice sau aplicarea locală a acestora
  • tratamentul cu corticosteroizi sau aplicarea locală a acestora
  • persoanele cu imunodeficiență sunt mai predispuse la dezvoltarea foliculitei fungice.

foliculita cu Malassezia

Foliculita cu Malassezia – pustule cu aspect identic – poză preluată Dermnetnz.org

Leziunile caracteristice foliculitei cu Malassezia sunt papule și pustule centrate pe firul de păr, cu aspect identic ca dimensiune, formă și evoluție. Localizarea leziunilor este frecventă pe torace, spate, umeri, față (de obicei fruntea, bărbia și părțile laterale ale feței – zona centrală este de obicei nu este afectată) gât,brațe. De multe ori leziunile sunt confundate cu cele de acnee dar aspectul identic al leziunilor și faptul că nu se obțin rezultate cu tratamentul anti acneic, le diferențiază.

Foliculita Dermatofitică  este cauzată de dermatofiți, ciuperci ce degradează keratina din piele pe care o folosesc ca sursă de hrană (Trichophyton, Epidermophyton, Microsporum).

Infecția dermatofitică a foliculilor piloși este localizată frecvent:

  • La nivelul scalpului: infecția dermatofitică a foliculilor de păr (Tinea capitis)
  • La nivelul bărbii: infecția dermatofitică a foliculilor piloși de la nivelul bărbii și mustății (Tinea barbae)
  • O formă profundă de foliculită dermatofitică este granulomul Majocchi caracterizat prin afectarea profundă a foliculilor piloși și a pielii, având ca factori favorizanți leziunile preexistente ale pielii, rasul picioarelor, utilizarea anterioară a corticosteroizilor topici(aplicați local) dar și imunitatea scăzută.

Foliculita produsă de Candida Albicans apare frecvent la persoanele imobilizate la pat, deoarece mediul umed și neventilat favorizează declanșarea foliculitei fungice. Este întâlnită frecvent și la consumatorii de droguri administrate intravenos care suferă de candidoză sistemică. Se manifestă prin:

  • erupții inflamatorii extinse cu papule și coșuri infectate
  • afectează barba și mustața (poate fi confundată cu foliculita dermatofitică Tinea barbae).
  • poate afecta scalpul și trunchiul dar și alte zon cu păr.

foliculita produsa de Candida

Foliculita cu candida – imagine preluată Uptodate

Foliculita virală

Foliculita virală este cel mai frecvent rezultatul infecției cu virusul herpetic și foarte rar este produsă de MCV (Molluscum contagiosum virus).

Foliculita herpetică are ca și factori declanșatori:

  • Virusul Varicelo-zoosterian – este cea mai frecventă cauză a foliculitei herpetice
  • Virusul Herpetic

În foliculita infecțioasă herpetică leziunile caracteristice sunt de obicei grupate sub formă de ciorchine și sunt reprezentate de:

  • papule
  • pustule
  • vezicule
  • papulo-vezicule
  • plăci inflamatorii

foliculita herpetica

Foliculita herpetică – leziuni dispuse în ciorchine

Foliculita virală produsă de MCV (Molluscum contagiosum virus) este o formă rară de foliculită virală, afectează în primul rând copiii, adulții cu imunitate compromisă și mai rar adulții sănătoși. Este frecvent caracterizată de apariția unor papule cu aspect de perlă, neinflamate.

foliculita MCV

Foliculita infecțioasă MCV- papule perlate – imagine preluată UPtodate

Foliculita parazitară 

Foliculita cu Demodex este produsă de un parazit microscopic (Demodex folliculorum) care declanșează foliculita la nivelul feței. Acest parazit care traiește în mod normal pe suprafața pielii, fiind parte a microbiomului, se pare că este implicat în acest tip de foliculită. Deși rolul acestuia în declanșarea foliculitei nu este deplin stabilit, îmbunătățirea obținută în urma tratamentului anti-Demodex, sugerează că este implicat în această boală.

  • Întâlnită mai frecvent la adulții, asociată cu hiperproducția de sebum (parazitul se hrănește cu sebumul produs de glandele sebacee).
  • Clima caldă și umedă este favorabilă înmulțirii parazitului.
  • La copii evoluează cu papule și pustule inflamate.
  • Leziunile sunt întâlnite pe față și gât ( există și o formă severă, rar întâlnită ce evoluează cu noduli și chisturi).

Demodex si rozacee

Foliculită cu Demodex și Rozacee – imagine preluată Dermnetnz.org

Caracteristic foliculitei cu Demodex este mâncărimea în zonele în care paraziții sunt activi.

  • Dacă sunt localizați la nivelul firelor de păr de pe scalp se poate produce mătreața
  • Localizarea Demodex la nivelul genelor determină căderea acestora, disconfort ocular. Unii pacienți au sesizat senzații de furnicături la nivelul genelor și pleoapelor.
  • În cazul persoanelor cu rozacee, localizarea paraziților la nivelul firelor de păr va amplifica inflamația și va agrava simptomele rozaceei.

Foliculita genelor cu

Foliculita cu Demodex la nivelul genelor – imagine preluată Theophtalmologist.com 

Indiferent de tipul de foliculită infecțioasă, un diagnostic corect este esențial pentru un tratament eficient. Simptomele pot varia, iar uneori foliculita poate fi confundată cu alte afecțiuni cutanate, ceea ce face ca evaluarea de către un medic dermatolog să fie esențială.

Un specialist va putea identifica exact cauza infecției și va recomanda cea mai potrivită schemă terapeutică, fie că este vorba de un tratament local, oral sau măsuri de îngrijire suplimentare. Ignorarea simptomelor sau automedicația pot duce la complicații sau revenirea episoadelor de foliculită, prelungind disconfortul.

Dacă te confrunți cu simptomele foliculitei, te poți programa pentru un consult dermatologic la Clinica Miodera din București, sector 6, unde indiferent de afecțiunea dermatologică care te deranjează, vei primi un diagnostic precis și un tratament personalizat pentru o vindecare rapidă.