Boala gura mana picior

imagini preluate dermnetnz.org

Boala gură-mână-picior este o infecție virală, foarte contagioasă, întâlnită frecvent la copiii sub 5 ani dar poate să apară și la copiii mai mari și chiar la adulți. Evoluează cu febră, leziuni dureroase în gură și erupții cutanate frecvent pe mâini și picioare. Se vindecă în general în 7-10 zile.

Nu este o boală gravă dar, la fel ca herpangina, este o boală ce produce disconfort și neplăceri datorită durerii declanșate de eroziunile din gură, copiii afectați prezentând o stare generală modificată și chiar lipsa apetitului.

Virusul responsabil de declanșarea bolii se transmite foarte ușor mai ales că există și posibilitatea ca unele persoane bolnave, în general adulții, să nu prezinte nici un semn al bolii.  Această enteroviroză în majoritatea cazurilor evoluează cu o formă ușoara, doar în foarte rare cazuri boala gură-mână-picior poate avea o formă severă sau se poate complica cu alte afecțiuni.

Boala gură-mână-picior apare frecvent primăvara și vara, câteodată la începutul toamnei, dar au fost raportate cazuri rare și iarna. Boala gură-mână-picior nu este specifică unei anumite zone geografice, este întâlnită în întreaga lume.

Care sunt cauzele apariției bolii gură-mână-picior?

Boala gură-mână-picior face parte din grupul enterovirozelor, adică este produsă de un virus ce se localizează și se multiplică în tubul digestiv.

Responsabil de declanșarea bolii este Coxackievirus, cel mai frecvent subtipul A16. Poate fi cauzată și de alți enteroviruși, cum sunt:

  • Virusul Coxsackie A (5, 6, 7, 9, 10)
  • Virusul Coxsackie B (2, 5)
  • Enterovirusul 71
  • Ecovirusuri.

Infecția cu enterovirus 71 este cea mai gravă, fiind asociată cu complicații severe care pot implica inima, plămânii și pot provoca, de asemenea, inflamația mucoasei creierului (meningită).

Cine poate face boala gură-mână-picior ?

Boala gură-mână-picior este o boală pediatrică în general, apare la copii până la vârsta de 10 ani, cu 95% din cazuri înregistrate la copii mai mici de 5 ani. Poate fi întâlnită și la adolescenți sau aduți, dar la aceste categorii de vârstă boala evoluează de cele mai multe ori fără simptome, fiind doar purtători și vectori ai bolii. Adulții susceptibili de a contacta boala gură-mână-picior sunt în general cei cu imunitatea compromisă.

Deoarece copiii sunt adesea cei infectați, focarele de boală sunt întâlnite în grădinițe, școli, tabere și alte zone colective. Studiile au arătat o frecvență crescută a bolii la sfârșitul primăverii și începutul verii, de asemenea o corelație pozitivă între creșterea temperaturii și umidității aerului și apariția bolii.

Cum se transmite boala gură-mână-picior ?

Boala se transmite în mod direct prin contactul cu persoana infectată sau în mod indirect prin contactul cu obiectele contaminate recent de o persoană infectată.

Infectarea poate avea loc probabil într-una din următoarele situații :

  • contactul direct cu persoana infectată
  • prin picăturile care se răsândesc în aer când persoana infectată strănută sau tușește
  • prin fecale (atunci când schimbați scutecul și nu spălați mâinile cu apă și săpun după aceea) sau ajutați copilul bolnav la baie
  • contactul cu obiecte atinse de persoanele infectate, urmate de atingerea gurii, ochilor sau nasului
  • prin salivă sau mucus
  • prin lichidul veziculelor de pe suprafața pielii

O situație specială este situația gravidelor care se infectează cu puțin timp înainte de a naște. Acestea vor transmite boala bebelușului care va face o formă ușoară de boală. Foarte rar în această situație apar complicații în starea de sănătate a bebelușului.

În cazul bolii gură-mână-picior, virusul este prezent în salivă și fecale timp de câteva săptămâni. Contagiozitatea cea mai mare a celor infectați este în prima săptămână de boală.

Din momentul infectării până la apariția primelor semne de boală pot trece între 3 si 6 zile. Odată intrat în organism, virusul se înmulțește în sistemul digestiv și în amigdale și se răspândește în ganglionii limfatici regionali. De aici este posibil să se răspândească în mai multe organe, inclusiv sistemul nervos central.

Care sunt simptomele în boala gură-mână-picior ?

În general, primele simptome în boala gură-mână-picior sunt : febră (în general scăzută), durere în gât, refuzul copilului de a mânca și starea generală modificată.

La 1-2 zile după febră, apar erupții la nivelul mucoaselor și pe piele. Leziunile pot fi punctiforme, sub formă de pete sau vezicule.

  • La nivelul mucoasei gurii și gâtului apar inițial pete mici roșii, localizate frecvent în interiorul obrajilor, pe limbă, pe gingie. Petele mici și roșii se transformă în vezicule (bășici) foarte dureroase. Bășicile se sparg și devin ulcere de culoare cenușiu gălbuie cu marginea roșie. Ulcerele sunt adevărate răni care dor și ustură și impiedică înghițirea apei și a alimentelor.
  • Odată cu leziunile din gură și gât, pe piele apar pete rozalii care se pot transforma în vezicule roșii-cenușii cu forma mai degrabă ovală decât rotundă, La atingere veziculele pot fi percepute ca fiind netede, fine. Aceste vezicule sunt localizate de obicei pe partea superioară a mâinilor si picioarelor si/sau la nivelul palmelor și tălpilor (de aici și numele bolii).
  • Pot apărea vezicule și ulcere pe buze și în jurul gurii

vezicule si ulcere in jurul gurii in boal gura mana picior

imagine preluată dermnetnz.org

  • La copiii cu eczeme active sau care au avut eczeme, pot să apară puncte mici, pete roșii și vezicule pe piele, în alte zone ale corpului : fese,pe trunchi sau pe pielea din zona genitală.
  • Poate apărea și o evoluție atipică, cu erupție cutanată răspândită și leziuni caracteristice : puncte și pete roșii, care nu conțin lichid dar prezintă o crustă, vezicule de dimensiuni mari, leziuni cu formă specifică (cu forma asemănătoare unei ținte sau ochi de taur). În această formă atipică a bolii putem întâlni o exfoliere și desprinderea unghiilor și apariția leziunilor în locuri nespecifice, cum ar fi urechile.

vezicule in boal gura mana picior

imagine preluată dermnetnz.org

Datorită leziunilor care dor și ustură, starea generală a copilului este modificată. Plânge frecvent, refuză mâncarea și apa și are o stare letargică.

Toate leziunile, veziculele de pe piele, se exfoliază în aproximativ o săptămână și se vindecă fără a lăsa semne.

Care sunt complicațiile care pot apărea în boala gură-mână-picior ?

În mod normal, boala gură-mână-picior deși foarte neplăcută și dureroasă, evoluează fără complicații. Foarte rar pot apărea următoarele :

  • Deshidratarea – poate apărea în cazul copiilor foarte mici care, din cauza durerilor provocate de leziunile din gură și gât, nu se pot hrăni și nu pot bea apă
  • Modificări la nivelul unghiilor de la mâini și de la picioare, modificări ce pot apărea la aproximativ două luni după infecția cu Coxackievirus subtipul A6
  • Linii transversale pe suprafața unghiei
  • Onicomadeza – desprinderea unghiei de patul unghial. Căderea unghiilor poate apărea la două luni după infecție, dar această cădere nu afectează creșterea unghiilor

onicomadeza in boal agura mana picior

imagine preluată dermnetnz.org

  • In cazuri rare, o infecție severă poate duce și la : vezicule împrăștiate pe toată suprafața corpului, enterită, miocardită, meningoencefalită, pierderea funcției nervoase la nivelul unui membru, edem pulmonar și pneumonie, conjunctivită hemoragică.
  • În timpul sarcinii enterovirușii ce produc boala gură-mână-picior pot determina avortul spontan în primul trimestru sau oprirea creșterii intrauterine. Rareori au fost descrise complicații la nou-născuții ce au avut mame infectate (dermnetnz.org).

Cum se stabilește diagnosticul în boala gură-mână-picior ?

Diagnosticul se pune în mod obișnuit prin examinarea clinica, prezența leziunilor prezente în zonele caracteristice și aspectului acestor leziuni corelate cu vârsta și eventuală expunere a copilului/pacientului la enterovirus.

Doar în cazurile severe de infectare se fac teste de laborator, ADN-ul viral putând fi detectat în probe nazofaringiene sau scaun.

Care este diagnosticul diferențial pentru boala gură-mână-picior ?

Diagnosticul diferențial se face față de alte afecțiuni ce au ca simptome prezența leziunilor punctiforme, petelor roșii sau veziculelor, cu sau fără leziuni în interiorul gurii. Aceste afecțiuni includ :

  • Herpangina – puteți citi mai multe despre aceasta în articolul ,, Herpangina,,
  • Herpes Simplex
  • Herpes Zoster
  • Infecțiile bacteriene cu Streptococul A și Stafilococul auriu
  • Faringita virală
  • Reacții la mușcăturile de insecte
  • Varicelă

Tratamentul în boala gură-mână-picior

În această viroza nu există un tratament specific și nici vaccin. Scopul este tratarea simptomelor supărătoare și îmbunătățirea stării generale a copilului. Antibioticele nu funcționează pentru că este o infecție virala. 

  • Se tratează febra atunci când este prezentă și durerea cu paracetamol și ibuprofen (întotdeauna urmând sfatul medicului).
  • Pentru leziunile ulceroase, la copiii mai mari, se poate folosi apa de gură cu clorhexidina – se face gargară sau se ,,plimbă,, prin gură timp de 30 secunde, apoi se scuipă, fără a clăti ulterior
  • Medicul poate prescrie medicamente cu anestezic cu aplicare locală, pentru calmarea durerii cauzate de ulcerele din gură.
  • Nu rupeți și nu înțepați veziculele. Lăsați veziculele să se usuce în mod natural. Dacă există zone roșii, exfoliate, aplicați pansament neaderent.

Chiar dacă durerea și usturimea sunt neplăcute, trebuie să avem în vedere hidratarea copilului. Sunt de ajutor apa rece, laptele rece, smoothie, iaurturi reci, înghețată. Nu sunt recomandate sucurile de fructe sau acidulate, mâncarea condimentată, sărată. Toate acestea vor intensifica usturimea din gură.

În cazurile în care copilul refuză în mod repetat apa și mîncarea, trebuie luată în considerare hidratarea cu fluide intravenoase.

De asemenea, în cazul în care starea generală este modificată, febra este ridicată sau altceva vă îngrijorează în starea generală a copilului, nu ezitați și consultați medicul.

Măsuri de prevenție în boala gură-mână-picior

Măsurile de prevenire, măsuri generale, valabile în cazul tuturor bolilor infectioase, trebuie cu strictețe aplicate datorită contagiozității ridicate a virusului.

  • Evitați contactul cu persoanele infectate sau posibil infectate.
  • Spălați cu apă și săpun mâinile după ce schimbați scutecul, ajutați copilul să sufle nasul, îl ștergeți la gură sau îl ajutați la baie.
  • Spălați mâinile după ce atingeți veziculele
  • Dacă este suficient de mare, învățați copilul despre importanța spălatului corect al mâinilor.
  • Dezinfectați obiectele și suprafețele care au fost în contact recent cu o persoană bolnavă.
  • Învățați copilul despre importanța acoperirii nasului și gurii atunci când tușește sau strănută

Măsuri de conduită preventivă

Ca în orice altă boală virală sau contagioasă este necesar să ținem cont și de anumite măsuri de conduită preventivă. Nu ducem copilul la grădiniță sau scoală sau în locuri aglomerate, parcuri etc, până când medicul nu ne confirmă că nu mai este contagios. Pentru că un adult poate fi bolnav asimptomatic (fără nici un semn de boală), dacă avem un copil cu boala gură-mână-picior, evităm la rândul nostru contactul cu alte persoane, pe cât posibil, mai ales cu cele în situații speciale (femei gravide) sau cu imunitatea compromisă.

Referințe

National Library of Medicine – Hand,Foot and Mouth Disease

Dermnetnz.org – Hand, Foot and Mouth Disease

CDC.org – Hand, Foot and Mouth Disease