Tratamentul scabiei 1

Tratamentul scabiei a devenit o prioritate globală după ce, în 2009, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat această afecțiune drept „boală tropicală neglijată” (NTD). Încadrând în această categorie scabia, OMS a evidențiat importanța creșterii gradului de conștientizare în rândul comunității a acestei boli extrem de contagioase. Totodată s-a subliniat și necesitatea dezvoltării unor strategii eficiente pentru controlul și gestionarea scabiei la nivelul tuturor comunităților.

Această recunoaștere a subliniat faptul că scabia nu este doar o problemă individuală, ci și una de sănătate publică, pentru că afectează milioane de oameni la nivel global, în special în comunitățile cu acces limitat la servicii medicale și  în cele care se încadrează în grupele de risc.

Gestionarea scabiei necesită o abordare complexă care să includă educația medicală pentru a înțelege caracteristicile specifice de transmitere a acestei boli parazitare. Ideea preconcepută conform căreia scabia este o boală a persoanelor care au o problemă cu igiena personală este una dintre cele mai răspândite și greșite concepții despre această afecțiune.

În realitate, scabia poate afecta pe oricine, indiferent de nivelul de igienă, statutul social sau condițiile de trai. Parazitul ce declanșează boala se transmite prin contact direct, prelungit, piele-pe-piele, iar după ce o persoană a fost expusă infestării, nici o igiena personală riguroasă nu poate opri înmulțirea parazitului scabiei.

Din cauza acestei concepții eronate, de multe ori cei afectați, chiar dacă suspectează că au contactat acestă boală, întârzie consultul medical din cauza sentimentului de rușine. Întârzierea în diagnosticarea și tratamentul scabiei va favoriza răspândirea infecției în rândul familiilor și comunităților. În plus, netratarea la timp a leziunilor produse de scărpinare, va crește riscul complicării acestora cu infecții bacteriene secundare.

O altă cauză a răspândirii bolii este tratamentul scabiei cu diferite remedii naturiste, efectul nefiind cel așteptat pentru că boala este produsă de un parazit localizat în piele.

Când vorbim de tratamentul scabiei este important să menționăm și situațiile în care simptomele și leziunile caracteristice ale râiei (pruritul și leziunile de de piele) sunt confundate cu cele prezente în alte boli ale pielii (de exemplu urticaria sau dermatita atopică). Această confuzie va duce la întârzierea diagnosticului corect și implicit a tratamentului eficient. Va favoriza bineânțeles și transmiterea bolii în rândul celor apropiați de persoana infectată.

Tratamentul scabiei 

Tratamentul scabiei urmărește distrugerea parazitului dar și măsuri de prevenire a reinfestării, urmărindu-se eliminarea infecției parazitare dar și oprirea răspândirii în comunitate. Pentru a obține un rezultat eficient, tratamentul trebuie aplicat corect și simultan tuturor persoanelor expuse, chiar dacă acestea nu prezintă simptome evidente.

Tratmentul râiei diferă în funcție de forma clinică a bolii (scabie obișnuită sau scabie crustoasă) și de categoria de vârstă căreia îi aparține persoana bolnavă.

Tratamentul scabiei clasice

Scabia clasică se manifestă prin mâncărime intensă în special noaptea, asociată cu leziunile caracteristice ale pielii (papule mici, adesea zgârieturi superficiale cauzate de scărpinare, și „tunelurile acariene”specifice). Mai multe informații despre acestă formă de scabie găsiți în articolul „Scabia (râia)- ce este, cum se manifestă și cum o recunoști corect„.

Tratamentul scabiei clasice este un tratament aplicat local, însoțit de măsurile de prevenirea a reinfestării și tratarea persoanelor apropiate celui infectat. Medicul expert dermatolog va stabili protocolul de tratament după examinarea leziunilor de scabie.

În scabia clasică pot exista două opțiuni de tratament :

1. În cazul în care este vorba de un caz izolat

În acest caz, tratamentul scabiei se poate aplica local și constă în aplicarea pe piele a medicamentelor scabicide sub formă de cremă sau unguent. Scabicidul utilizat în cele mai multe cazuri este Permetrinul, care acționează prin perturbarea sistemului nervos al paraziților, paralizia acestora și moartea lor.

Permetrinul este considerat sigur pentru utilizare la sugari peste 2 luni, copii, adulți și femei însărcinate sau care alăptează (Uptodate.com). Permetrinul NU este recomandat la sugarii sub 2 luni din cauza riscului de toxicitate.

Modul de aplicare a medicamentelor scabicide diferă în funcție de grupa de vârstă căreia îi aparține persoana care are scabie:

  • La adulți și adolescenți pe toată suprafața pielii, de la gât până la tălpi, inclusiv sub unghii.
  • La copiii mici, deoarece scabia poate afecta scalpul și fața, permetrinul trebuie aplicat și în aceste zone, evitând ochii și gura.

După 8-14 ore, crema trebuie îndepărtată prin spălare, de obicei, tratamentul se aplică peste noapte.
O a doua aplicare după 7-14 zile poate fi necesară pentru a asigura eradicarea completă a acarienilor.

Este necesar un nou tratament dacă:

  • Mâncărimea persistă mai mult de 2-4 săptămâni după tratament.
  • Apar noi tuneluri acariene pe piele.
  • Se dezvoltă noi erupții asemănătoare unor coșuri.

Ca și reacție adversă, rar întâlnită, poate produce o iritare a pielii dar, în general, permethrinul este bine tolerat.

Pentru că înflamația pielii persistă și mâncărimea continuă mai mult timp după eliminarea paraziților, în tratamentul scabiei se pot recomanda antihistaminice nesedative în timpul zilei și antihistaminice sedative în timpul nopții (pentru că mâncarimea intensă perturbă somnul).

Mâncărimea poate persista timp de 2-4 săptămâni după tratament, deoarece este o reacție alergică la acarieni și excrementele acestora.

2. În cazul în care este vorba de un focar de scabie

Dacă este vorba de un focar de scabie, așa cum se poate întâmpla în cămine de bătrâni, spitale sau alte instituții unde tratamentul local este greu de aplicat, este preferată administrarea medicamentelor scabicide pe cale orală (Ivermectina).

scabie in palma

Ca și precauție specială, Ivermectina Nu este recomandată ca tratament de primă linie la femeile însărcinate și la copiii cu greutatea sub 15 kg, din motive de siguranță.

Tratamentul scabiei se administrează în două doze la interval de 7-14 zile, deoarece Ivermectina nu acționează asupra ouălor parazitului scabiei.

Tratamentul scabiei crustoase

Scabia crustoasă este o formă gravă a acestei boli în care pe suprafața pielii se formează cruste groase de culoare gri și fisuri. Graviatea bolii este accentuată și de faptul că, spre deosebire de scabia clasică în care este nevoie de un contact prelungit piele-pe -piele pentru a se transmite parazitul, în scabia crustoasă transmiterea se face prin contact direct de scurtă durată. Se transmite rapid persoanelor cu sistem imunitar slăbit, vârstnicilor sau în spitale sau alte instituții de îngrijire.

Tratamentul scabiei crustoase trebuie instituit imediat ce se stabilește diagnosticul, în scabia crustoasă existând sute sau chiar mii de paraziți pe piele.

Fiind o formă gravă și foarte contagioasă, este recomandată combinarea tratamentului local cu administrarea scabicidelor orale.

Spre deosebire de scabia clasică, în scabia crustoasă tratamentul local se aplică de mai multe ori, protocolul tratamentului fiind stabilit de medicul expert dermatolog în funcție de gravitatea tratamentului.

  • Tratamentul local poate fi aplicat o dată la câteva zile timp de 1 până la 2 săâtămâni. Aplicarea cremei sau unguentului scabicid se face în mod similar cu tratamentul scabiei clasice.
  • Tratamentul oral se administrează, în funcție de severitatea infestării, timp de 3, 5 sau 7 zile neconsecutive.

În mod similar cu tratamentul scabiei clasice, se administrează antihistaminice pentru combaterea mâncărimii intense. Medicul dermatolog poate recomanda corticosteroizi ce au rolul de a combate inflamația și mâncărimea.

scabie crustoasa in palma

imagine scabie crustoasă – poză preluată Dermnetnz.org

Măsuri de prevenire a reinfestării și a transmiterii în comunitate

Foarte important este tratamentul scabiei simultan al membrilor familiei sau persoanelor cu care ai avut contact apropiat.

Măsuri suplimentare în combaterea și prevenirea scabiei care se aplică în cazul țesăturilor, articole personale:

  • Spălarea hainelor, lenjeria de pat și prosoapelor la temperaturi ridicate. Temperaturi de peste 50°C timp de cel puțin 10 minute, vor distruge acarienii și ouăle acestora. Spălarea trebuie urmată de călcarea țesăturilor.
  • Pentru a grăbi distrugerea paraziților scabiei și a ouălor acestora, poți introduce hainele într-o punga de plastic pe care să o pui în congelator pentru câteva ore.
  • Articolele care nu pot fi spălate trebuie sigilate într-o pungă de plastic închisă pentru cel puțin 3 zile până la o săptămână. Acarienii scabiei nu pot supraviețui mai mult de 2-3 zile fără contact cu pielea umană.

Măsuri suplimentare de combatere a parazitului scabiei din obiectele casnice:

Concomitent cu efectuarea tratamentului cu scabicide se dezinfectează obiectele casnice cu care intri zilnic în contact:

  • Lenjeria de pat se scoate (se spală urmând indicațiile de mai sus), iar salteaua se aspiră și se tratează cu acaricid spray (acaricid cu mod de acțiune general. adică acționează asupra touturor stadiilor de dezvoltare a paraziților). După tratare se așteaptă timp de 12-24 h până se așează lenjeria de pat peste saltea.
  • Covoarele se aspiră și se tratează de asemenea cu acaricid.
  • După aspirarea saltelei și covorului, sacul aspiratorului se aruncă imediat (dacă este de unică folosință) sau se spală în mașina de spălat la 60 de grade. Dacă acest lucru nu este posibil, se opărește cu apă fierbinte și se ține în apă fierbinte 10-15 minute. Se poate pune într-o pungă de plastic, se sigilează și se ține câteva ore în congelator.
  • Clanțele ușilor se dezinfectează frecvent.

Măsuri suplimentare de conduită în colectivitate:

  • Evitarea contactului piele-pe-piele până la finalizarea tratamentului.
  • Copiii diagnosticați pozitiv cu scabie vor merge în colectivitate doar după 3 zile de la începerea tratamentului.

Pentru a preveni scabia:

  • Evită contactul direct piele-pe-piele cu persoanele afectate de scabie sau cu cele care au fost expuse la infecție prin contact cu un caz confirmat.
  • Nu folosi haine sau lenjerie de pat utilizate de persoane cu scabie
  • Pentru a preveni contactarea scabiei, trebuie să știi că simptomele scabiei pot apărea la 4-8 săptămâni de la infestare, dar o persoană infestată poate transmite boala chiar dacă nu prezintă simptome.

Toate măsurile de combatere și prevenire a reinfestării se mențin timp de 1 săptămână de la instituirea tratamentului.

Remedii naturale în tratarea scabiei

Multe dintre tratamentele cu scabicide tradiționale pentru scabie pot provoca efecte secundare. Dacă paraziții scabiei dezvoltă rezistență la aceste tratamente, în unele cazuri nu mai sunt eficiente. Din acest motiv, unii oameni aleg să utilizeze remedii naturale pentru tratarea scabiei.

Dacă ești însărcinată, alăptezi sau ai probleme medicale, consultă medicul înainte de a folosi orice tip de tratament, inclusiv remedii naturale pentru tratarea scabiei.

Uleiul de Arbore de Ceai (Tea Tree Oil)

  • Ameliorează mâncărimea și ajută la vindecarea erupției cutanate cauzate de scabie.

  • Are proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii, acaricide (ucide acarienii) și antipruriginoase (reduce mâncărimea).

  • Limitare: Nu pătrunde suficient de adânc în piele pentru a distruge ouăle acarienilor, ceea ce înseamnă că poate fi eficient doar în combinație cu alte tratamente.

  • Cum se folosește? Se pot adăuga câteva picături de ulei de arbore de ceai într-o sticlă cu pulverizator pentru a dezinfecta lenjeria de pat și îmbrăcămintea.

Există studii care sugerează că folosirea uleiului esențial de arbore de ceai ar fi o opțiune promițătoare, mai ales pentru situațiile în care nu există un răspuns satisfăcător la tratamentul scabiei cu scabicidele clasice. Utilizarea uleiului esențial de arbore de ceai trebuie făcută cu precauție pentru că unele persoane pot dezvolta o reacție alergică. La primul simptom de iritație trebuie oprită utilizarea acestui ulei esențial.

Uleiul de Neem 

Uleiul de neem are proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare și analgezice. Acționează asupra stratului protector ce acoperă corpul parazitului scabiei, făcându-l vulnerabil.

Tratamentul scabiei cu ulei de neem necesită mai multe studii, până acum s-a dovedit eficiența acestuia în tratarea acestui parazit la animale.

Aloe Vera 

Aloe Vera are un efect calmant, hidratant și vindecător asupra pielii iritate. Poate ameliora mâncărimea și ajută la eliminarea scabiei.

Un studiu din 2009 a comparat Aloe Vera cu benzoatul de benzil și a constatat că ambele au fost la fel de eficiente împotriva scabiei. Nu au fost raportate efecte adverse, însă studiul a fost realizat pe un eșantion mic de doar 16 persoane.
Când folosiți Aloe Vera, asigurați-vă că este gel pur, fără aditivi.

Ardeiul Cayenne

 Poate ameliora durerea și mâncărimea cauzate de scabie. Conține capsaicină, care desensibilizează neuronii pielii și reduce senzația de arsură. În privința ardeiului Cayenne Nu există dovezi științifice clare că poate ucide acarienii. Este necesară efectuarea unui test de alergie: înainte de utilizare, aplică o cantitate mică pe piele pentru a verifica reacțiile adverse.

Concluzie: sunt eficiente aceste remedii?

Uleiul de arbore de ceai, Neem și Aloe Vera au fost studiate și există dovezi științifice care sugerează eficiență în tratamentul scabiei.
Ardeiul Cayenne poate ajuta la reducerea mâncărimii, dar nu are dovezi clare privind eliminarea acarienilor.
Remediile naturale pot fi eficiente în tratamentul scabiei, dar nu înlocuiesc tratamentele convenționale aprobate medical.

Deși sunt necesare mai multe studii, se pare că sunt și alte uleiuri esențiale de folos în tratamentul scabiei (Healthline.com):

  • Lemongrass – Iarbă de lămâie
  • Geranium – Mușcată
  • Cinnamon – Scorțișoară
  • Camphorwood – Lemn de camfor
  • Palmarosa – Palmarosa
  • Lemon – Lămâie
  • Eucalyptus – Eucalipt
  • Lavender – Lavandă
  • Bitter orange – Portocal amar

În concluzie,

În loc să fie asociată pe nedrept cu lipsa igienei, scabia trebuie privită ca o afecțiune dermatologică comună, care necesită diagnostic rapid și tratament adecvat. Creșterea gradului de conștientizare asupra modului real de transmitere și eliminarea miturilor legate de această boală sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii și pentru reducerea stigmatizării pacienților afectați.

Tratamentul scabiei trebuie urmat corect și complet pentru a elimina acarienii și a preveni reinfestarea. Este esențial ca toate persoanele din aceeași locuință și contacții apropiați să fie tratați simultan, chiar dacă nu prezintă simptome. Respectarea măsurilor de igienă și dezinfectarea hainelor și lenjeriei sunt pași importanți pentru o vindecare eficientă.