Paduchii de corp infestare si tratament

Păduchii de corp – infestare și tratament

Pe lângă păduchii de cap, există și alte două tipuri de păduchi care pot parazita omul: păduchii de corp (Pediculus humanus corporis) și păduchii pubieni (Pthirus pubis). Păduchii de corp trăiesc în special în hainele persoanei infestate, unde depun ouă, și migrează pe piele doar pentru a se hrăni. Aceștia sunt asociați în special cu condiții de igienă precară și pot transmite boli grave precum tifosul epidemic sau febra de tranșee. Păduchii pubieni, cunoscuți și sub denumirea de „păduchii lați”, se localizează în zona pubiană, dar pot infesta și alte regiuni cu păr terminal, precum axilele, toracele sau chiar genele. Transmiterea lor are loc de obicei prin contact sexual, iar prezența lor este adesea însoțită de mâncărime intensă și iritații ale pielii.

  • Ce sunt păduchii de corp și de câte tipuri sunt.
  • Păduchii de corp: ce sunt, cum se transmit, semne și simptome, tratament.
  • Păduchii pubieni: ce sunt, cum se transmit, semne și simptome, tratament.
  • Diagnosticul în infestația cu păduchi de corp și păduchi pubieni.
  • Dezinfectarea lucrurilor personale și prevenirea reinfestării.

Ce sunt păduchii de corp?

Păduchii de corp sunt ectoparaziți (paraziți externi) care infestează pielea umană, provocând afecțiunea cunoscută sub numele de pediculoză corporală.
Comparativ cu pediculoza capului, această formă este semnificativ mai rar întâlnită, fiind asociată în general, cu condiții de igienă precară sau medii socio-economice defavorizate.

Păduchii care parazitează corpul uman sunt de 2 categorii:

  • Păduchii corpului – Pediculus humanus var. corporis
  • Păduchii pubieni (păduchi lați) – Phthirus pubis

Ambele tipuri de păduchi ai corpului se hrănesc cu sânge dar ceea ce îi diferențiază este faptul că, păduchele corpului spre deosebire de păduchele pubian și de cel care parazitează capul, trăiește în principal în îmbrăcăminte, nu pe piele sau în păr.

Păduchii de corp

Pediculus humanus corporis și Pediculus humanus capitis (păduchele capului) sunt variante strâns înrudite ale aceleiași specii. Cu o lungime cuprinsă între 2 și 4 mm, păduchele corpului este ușor mai mare, dar are un aspect similar.

Are un corp turtit și o culoare albicioasă până la gri.

Spre deosebire de păduchele capului, Pediculus humanus corporis trăiește în haine și își depune ouăle (cunoscute ca „lindini”) de-a lungul cusăturilor îmbrăcămintei, și nu direct pe pielea gazdei.

Motivul pentru care păduchele de corp își duce viața în îmbrăcămintea umană este pentru că preferă temperaturile mai scăzute. El urcă pe corp doar pentru a se hrăni, în special pe timpul nopții. Poate supraviețui până la trei zile fără să consume sânge.

O femelă de păduche de corp poate depune între 10 și 15 ouă pe zi pe îmbrăcăminte, iar în medie, conform studiilor, o persoană infestată poate avea aproximativ 20 de femele adulte pe haine.

paduchele corpului

Păduchele corpului – imagine preluată Uptodate

Cum se transmit păduchii de corp?

Păduchii de corp se transmit în principal prin contactul direct cu persoana infestată sau prin hainele, lenjeriile sau obiectele contaminate ale unei persoane infestate.

Împărțirea patului este, de asemenea, un factor care poate contribui la transmiterea păduchilor de corp între persoane.

Pediculoza corpului este cel mai frecvent întâlnită în zonele supraaglomerate în care oamenii nu dispun de resurse corespunzătoare pentru igiena personală (de exemplu, nu dispun de mașini pentru spălarea frecventă a hainelor, le lipsesc produsele de igienă și igienizare a hainelor). Aglomerarea, lipsa facilităților pentru igiena personală și igienizare, favorizează răspândirea și înmulțirea parazitului.

Riscul de transmitere a păduchilor de corp este crescut în situațiile în care oamenii trăiesc în spații aglomerate cum sunt taberele de refugiați, adăposturile sociale, trenurile și autobuzele supraaglomerate din anumite zone unde nivelul de trai este scăzut. În aceste condiții, păduchii de corp trec ușor de pe o haină pe alta.

Spre deosebire de păduchii de cap, care provoacă infestări mai frecvente în lunile calde, păduchii de corp infestază mai frecvent în sezonul rece. În sezonul rece, purtarea îndelungată a hainelor groase, combinate cu spălarea mai rară a acestora comparativ cu articolele ușoare de vară, creează un mediu propice pentru dezvoltarea și înmulțirea păduchilor de corp.

localizarea paduchelui de corp

Păduchi de corp de-a lungul cusăturilor hainelor- imagine preluată Uptodate

Simptomele infestării cu păduchi de corp

Principalele semne în infestația cu păduchi de corp sunt pruritul (mâncărimea) și leziuni la nivelul pielii.

Deși mâncărimea este considerată principalul simptom, în unele cazuri este foarte slab manifestată sau chiar lipsește. Mâncărimea apare ca reacție alergică la saliva păduchelui, eliberată când acesta se hrănește.

Modificările la nivelul pielii apar în mare parte datorită scărpinării. Se pot observa:

  • Leziuni liniare ale pielii (urme de scărpinat) la nivelul trunchiului și gâtului
  • Hiperpigmentări ale pielii
  • Îngroșarea pielii datorită scărpinării cronice (lichenificare)
  • Puncte hemoragice sau leziuni de urticarie la locul mușcăturilor

Infestarea cu păduchi de corp poate coexista cu alte infecții parazitare: infestarea cu păduchi ai capului, pubieni sau scabie. Despre aceste infecții parazitare puteți afla lucruri interesante în articolele „Pediculoza (infestarea cu păduchi)” și „Scabia, ce este, cum se manifestă și cum o recunoști„.

Complicații în infestarea cu păduchi de corp

Când nu este tratată, infestarea cu păduchi de corp poate avea ca rezultat complicații locale, la nivelul pielii sau sistemice, la nivelul organismului.

Complicații locale: eritemul (înroșirea pielii), eczemă,  infecții secundare ale pielii datorită scărpinării (Impetigo).

Complicații sistemice:

Păduchele de corp poate acționa ca agent purtător al unor boli infecțioase grave, precum:

  • Tifosul epidemic (transmis de Rickettsia prowazekii)

  • Febra de tranșee și endocardita (transmise de Bartonella quintana)

  • Febra recurentă transmisă de păduchi (cauzată de Borrelia recurrentis)

Păduchele de corp nu nu injectează direct agenții patogeni, dar creează condițiile ideale pentru ca aceștia să intre în organism. Cum se întâmplă acest lucru ? După ce păduchele se hrănește cu sângele unei persoane infectate, bacteriile (precum Rickettsia sau Bartonella) se dezvoltă în intestinul păduchelui. Păduchele trece pe corpul unei alte gazde, căreia îi poate transmite aceste boli infecțioase în două moduri:

  1. Transmitere prin scărpinare: persoana infestată se scarpină și produce leziuni la nivelul pielii, iar fecalele infectate ale păduchelui pot pătrunde prin aceste microleziuni, ducând la infectare.
  2. Transmitere prin zdrobirea păduchelui de corp: păduchele este zdrobit, sângele infectat sau fecalele infectate pătrund în piele prin microleziuni sau microfisuri.

Tratamentul în infestarea cu păduchi de corp

Tratamentul pentru eradicarea păduchilor de corp combină măsurile de igienă a corpului și hainelor cu măsurile de combatere a păduchilor cu ajutorul substanțelor pediculicide.

Pentru că păduchii de corp trăiesc și depun ouă în haine, măsurile de igienizare a corpului și hainelor sunt suficiente de cele mai multe ori pentru a elimina acești paraziți.

În cazul în care păduchii de corp sau oăle lor sunt observați direct pe piele sau părul corporal, se utilizează un pediculicid local pentru a-i distruge, combinat cu măsurile de igienă. Se folosesc aceleași pediculicide ca și în cazul păduchilor de cap: loțiuni cu permetrina 1% pe piele, timp de 10 minute, urmată de clătire.

  • După eradicarea păduchilor, se pot folosi corticosteroizi topici de potență mică sau medie, aplicați de două ori pe zi timp de câteva zile, pentru a calma mâncărimea.
  • În cazurile în care datorită scărpinării intense s-au produs leziuni ale pielii și infecții secundare, se tratează cu antibiotic.

Măsurile de iginenă a hainelor pentru eliminarea păduchilor de corp

  • Esențial ca pacientul să nu mai intre în contact cu haine sau textile contaminate.
  • Înlocuirea completă cu haine curate, neinfestate.
  • Spălarea sau eliminarea hainelor, lenjeriei de pat și prosoapelor infestate – acestea trebuie spălate în apă fierbinte (minim 54,4°C / 130°F) și uscate la temperatură înaltă, curățate chimic sau aruncate.
  • Salteaua și obiectele de mobilier, covorul, trebuie aspirate și dezinfectate. Sacul aspiratorului se aruncă dacă este de unică folosință, se spală sau se sigilează în pungi de plastic
  • Călcarea hainelor, cu atenție pe cusături, contribuie la distrugerea păduchilor.
  • Spălarea și schimbarea regulată a hainelor (cel puțin o dată pe săptămână) pot susține întreruperea infestării.

Igiena pielii în infestația cu păduchi de corp

Pacientul infestat cu păduchi de corp trebuie să facă o baie completă – aceasta poate ajuta la îndepărtarea păduchilor activi de pe piele și poate preveni transferul lor pe haine curate.

După igienizarea corpului sub nici o formă nu trebuie să mai intre în contact cu hainele infestate.

Cei care locuiesc împreună cu o persoană infestată trebuie să evite partajarea hainelor sau a lenjeriei. Se recomandă verificarea atentă a celor din apropierea pacientului.

În comunitățile aglomerate cu infestare severă pot fi necesare intervenții de sănătate publică, precum:

  • Control în masă

  • Fierberea hainelor sau spălare la temperatură înaltă

  • Aplicarea de pesticide pe textile (în medii controlate)

Păduchii pubieni (păduchii lați)

Păduchii pubieni aparțin unui gen diferit de cel al păduchilor de cap și corp. Infestația cu acest tip de păduchi este cunoscută sub denumirea de pediculoză pubiană. Păduchele pubian, spre deosebire de păduhele de corp, trăiește și depune ouă pe corpul gazdei, în zona pubiană dar și în alte zone acoperite cu păr atunci cînd infestația este severă.

Pe când păduchii de cap și cei de corp au aspect similar, păduchii pubieni (păduchii lați) au aspect diferit, sunt mai mici decât celelalte două specii. Au un corp scurt, translucid cu o lungime cuprinsă între 0,8 și 1,2 mm.

paduche lat

Păduchele pubian (păduche lat) – imagine preluată UPtodate

Patru dintre cele șase picioare ale sale se termină cu clești proeminenți, asemănători celor de crab, adaptați pentru a se agăța de firele de păr pubian și alte zone cu păr corporal.

Ciclul de viață: Femela păduchelui pubian trăiește între trei și patru săptămâni, perioadă în care depune până la trei ouă (lindini) pe zi. Ouăle sunt fixate ferm la baza firului de păr și eclozează după șase până la opt zile, motiv pentru care tratamentul trebuie repetat după această perioadă.

Cleștii mari ai păduchilor pubieni le permit să se prindă de firele groase de păr din regiunea inghinală, perianală și axilară. La fel ca alți păduchi umani, ei se hrănesc cu sânge, iar în timpul hrănirii injectează salivă, ceea ce provoacă o reacție de tip alergic manifestată prin mâncărime intensă.

Păduchii pubieni nu pot supraviețui mai mult de 24 de ore în absența unei gazde umane.

Când infestarea este severă, păduchii pubieni pot migra și în alte zone: axile, gene, sprâncene, chiar și scalp.

paduche lat

Păduche pubian (păduche lat) – corp scurt cu aspect de crab – imagine preluată Uptodate

Semnele infestării cu păduchi lați:

  • Pete mici de sânge pe lenjeria intimă,

  • Mâncărime în zona infestată.
  • Zone de iritație a pielii în zona pubiană, care se poate extinde odată cu înmulțirea păduchilor pubieni în zona anogenitală, abdomen, axile.
  • Urme punctiforme de înțepături sau mici sângerări în zona pubiană,

  • Scărpinarea intensă poate determina apariția unor zone de eczemă sau apariția unor infecții secundare ale pielii.
  • Prezența păduchilor vii vizibili, care pot fi observați mișcându-se printre firele de păr.

infestatie cu paduchi pubieni

Infestație cu păduchi pubieni(păduchi lați)- imagine preluată Uptodate

Transmitere: Păduchii pubieni se transmit în principal prin contact sexual. Transmiterea prin obiecte contaminate, precum îmbrăcăminte, prosoape sau lenjerie de pat, este posibilă, dar considerată mai puțin frecventă. Contaminarea cu păduchi pubieni de pe scaunele de toaletă este puțin probabilă, deoarece acești paraziți preferă medii calde și nu sunt adaptați pentru a se deplasa pe suprafețe netede.

La copii, infestarea genelor (pediculoza ciliară) este de obicei rezultatul contactului apropiat cu zonele infestate ale unui adult sau al utilizării în comun a obiectelor personale. Un caz particular este transmiterea paraziților de la mame la sugari, unde infestează zona genelor. În unele cazuri, pediculoza ciliară la copii poate fi un semn de abuz sexual și necesită investigații suplimentare.CDC

paduche la nivelul genelor

Păduchi pubieni localizați la nivelul genelor – imagine preluată Uptodate

Deși datele epidemiologice privind infestarea cu păduchele pubian sunt limitate, incidența pare să fie în scădere, una dintre explicații fiind popularitatea epilării zonei pubiene, care reduce semnificativ sau chiar înlătură mediul de viață pentru supraviețuirea păduchilor.

Tratamentul în infestația cu păduchi pubieni

Tratamentul în infestația cu păduchi pubieni constă în aplicarea pediculicidelor (insecticidelor) locale cum este Permetrina 1%.

Utilizarea pediculicidelor locale se face cu respectarea unor măsuri specifice:

  • Înainte de aplicarea cremei cu insecticid, pentru a limita absorbția acesteia, trebuie să vă asigurați că pielea este uscată și rece.
  • Aplicați crema în toate zonele care ar putea fi infestate: zona pubiană, anogeitală, axile, coapse, trunchi. Nu aplicați pe scalp sau în zona ochilor.
  • Crema trebuie lăsată 10 minute să acționeze, după are trebuie spălată.
  • Ouăle păduchilor pubieni trebuie îndepărtate cu un pieptăn special, cu unghiile sau o pensetă. Puteți epila zona pentru a îndepărta în totalitate părul infestat cu lindini.
  • Perioada de incubație a ouălor de păduchi este de 6–8 zile, motiv pentru care reaplicarea tratamentului după cel puțin o săptămână este esențială pentru a distruge păduchii nou eclozați din ouăle care au supraviețuit primei aplicări.

  • Reaplicați pediculicidul la 9–10 zile după prima utilizare, chiar dacă nu observați păduchi, pentru a preveni reinfestarea.

În cazul în care infestarea cu păduchi lați este la nivelul genelor, se poate aplica vaselină specială pentru utilizare otamică. Vaselina este un ocluziv care va determina sufocarea păduchilor lați și a ouălor acestora. Tratamentul cu vaselină trebuie urmat cel puțin 3 săptămâni, de două ori pe zi.

Dezinfectarea lucrurilor personale și prevenirea reinfestării

După tratament, este important să:

  • Speli lenjeria intimă și așternuturile în apă fierbinte (minim 60°C), pentru a preveni reinfestarea.

  • Tratamentul trebuie aplicat și partenerilor sexuali, chiar dacă aceștia nu au simptome și neagă mâncărimea – pot fi purtători asimptomatici.

  • Curățarea chimică (dry cleaning) este, de asemenea, eficientă.

  • Dacă hainele sau lenjeria nu pot fi spălate sau curățate chimic, ele pot fi plasate într-o pungă de plastic sigilată. Păduchii mor în decurs de 72 de ore de la separarea de gazdă, așadar obiectele care nu pot fi curățate trebuie depozitate sau ținute departe de contactul cu corpul cel puțin 3 zile.
    Păstrarea acestora în pungi timp de două săptămâni poate elimina complet riscul de reinfestare de la păduchi nou eclozați.

  • Salteaua, mobilierul, covoarele se aspiră și se dezinfectează. Sacul aspiratorului se aruncă dacă este de unică folosință sau se sigilează în pungi de plastic pentru 3-4 zile chiar pentru 2 săptămâni pentru a elimina riscul reinfestării.

Păduchii corpului și cei pubieni pot provoca disconfort major, însă cu tratament adecvat și igienă corespunzătoare, infestarea poate fi controlată eficient. Este esențial să recunoaștem simptomele din timp și să cerem ajutor medical pentru a evita complicațiile. Prevenirea prin evitarea contactului cu persoane sau obiecte contaminate rămâne cea mai bună protecție. O informare corectă și atentă contribuie semnificativ la menținerea sănătății personale.