Toxina Botulinica pentru reintinerirea zonei perioculare

Toxina botulinică, frecvent utilizată în procedurile estetice, este subiectul numeroaselor articole, postări în social-media și discuții publice. Popularitatea sa a crescut semnificativ datorită capacității de a reduce ridurile și de a oferi un aspect întinerit fără intervenții chirurgicale invazive.

Pentru a descoperi toate aspectele legate de utilizarea toxinei botulinice în rejuvenarea perioculară, iată ce vei afla în acest articol:

  • Toxina botulinică: ce este și cum acționează 
  • Indicațiile toxinei botulinice în rejuvenarea perioculară
  • Procedura de injectare a botoxului
  • Rezultate și efecte post-tratament botox
  • Efecte adverse și contraindicații botox
  • Întreținerea rezultatelor și intervalele de tratament pentru injectare cu Botox
  • Concluzie

Ce este toxina botulinică?

Toxina botulinică este o proteină neurotoxică produsă de o bacterie anaerobă Gram-pozitivă cunoscută sub numele de Clostridium botulinum. În mediul natura, toxina botulinică este printre cele mai agresive toxine bacteriene. Ea poate fi introdusă în organism prin consumul unor alimente contaminate sau prin contactul direct al sporilor bacterieni cu o rană deschisă.

Utilizarea toxinei botulinice în medicina estetică și în special pentru reîntinerirea zonei perioculare, a fost descoperită întâmplător. În anii 1970, oftalmologul american Dr. Alan Scott investiga utilizarea toxinei botulinice pentru tratarea strabismului când a observat că pacienții prezentau o netezire a ridurilor în zonele injectate. În 1989, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite a aprobat utilizarea toxinei botulinice în scopuri terapeutice pentru strabism, iar în 2002, a extins aprobarea pentru utilizarea acesteia în tratamentele estetice, marcând astfel începutul utilizării pe scară largă a toxinei botulinice în medicina estetică. În acest fel s-a deschis calea pentru utilizarea acestei toxine pentru îmbunătățirea aspectului ridurilor.

botox injectabilExistă șapte tipuri diferite de toxine produse de bacteria Clostridium botulinum, precum A, B, C, D, E, F și G.

In medicina estetică, se utilizează în principal preparate derivate din toxina botulinică de tip A, datorită eficacității și profilului său de siguranță bine stabilit. Deși toxinele de tip B și F au fost studiate și utilizate în anumite contexte clinice, aplicarea lor în estetică este mai puțin frecventă. Astfel, tipul A rămâne standardul în tratamentele estetice pentru reducerea ridurilor și liniilor de expresie.

Sunt utilizate patru tipuri de formule pentru toxina botulinică A și un tip de toxină botulinică B:

    • IncobotulinumtoxinA (Xeomin) – preparat purificat, după reconstituire poate fi păstrat la temperatura camerei.Efectul durează între 3 si 6 luni.
    • OnabotulinumtoxinA (Botox) – cel mai cunoscut preparat, utilizat pentru scopuri medicale și estetice. Este un preparat sigur, subiectul multor teste clinice, iar efectul său durează între 4 si 6 luni. Rezultatele injectării cu Botox sunt naturale dar necesită cunoștințe temeinice ale tehnicii de injectare și dozelor.
    • PrabotulinumtoxinA-(Jeuveau) – conceput pentru utilizare cosmetică în tratamentul ridurilor glabelare moderate până la severe.
    • AbobotulinumtoxinA (Dysport) – indicat pentru tratarea zonelor mai mari pentru că are tendința de a difuza mai mult în țesuturile înconjurătoare după ce a fost injectat
    • LetibotulinumtoxinA (Zentox) –
    • RimabotulinumtoxinB (Myobloc/Ne)– singurul preparat de toxină botulinică tip B, are un efect mai scurt, de până la 3 luni dar o acțiune mai rapidă.

Cum acționează botoxul ?

Botoxul acționează prin reducerea temporară a capacităii maximă de contracție a mușchilor faciali. Injectat direct în mușchi, aceasta acționează local prin blocarea semnalelor nervoase transmise de la nervi către mușchi, prevenind astfel contracțiile musculare intense pe o perioadă limitată.

Efectul toxinei botulinice nu este imediat, se instalează treptat, începând cu 24-72 de ore de la injectare. Efectul complet poate fi observat într-o durată de timp de până la 14 zile, când se constată o netezire maximă a ridurilor și liniilor fine.

Pentru reîntinerirea zonei feței toxina botulinică este injectată în mușchii din zonele care joacă un rol esențial în expresiile faciale și în formarea ridurilor. Acești mușchi ce acționează în zonă sunt:

  • Mușchiul Orbicular al ochiului: responsabil pentru închiderea pleoapelor și implicat în formarea ridurilor de tip „laba gâștei”,în colțurile externe ale ochilor.
  • Mușchiul Frontal: care încrețește fruntea și ridică sprâncenele
  • Mușchiul Procerus: situat între sprâncene, contribuie la formarea ridurilor orizontale de pe puntea nasului și acționează asupra sprâncenelor
  • Mușchii Corrugatori al sprâncenelor: poziționați sub sprâncene, sunt responsabili pentru ridurile verticale dintre sprâncene, cunoscute și sub denumirea de riduri glabelare.
  • Muschii Depressor Anguliss Oris (mușchiul depresor al unghiului gurii) – contracția excesivă a acestui mușchi trage colțurile gurii în jos, creând o expresie posomorâtă și tristă. Injectarea toxinei botulinice în acești mușchii are ca rezultat o relaxare a acestora și o ridicare a colțurilor gurii.
  • Muschiul Maseter – este unul dintre mușchii responsabili de masticație și este situat superficial. O hipertrofie (o mărire) a acestui mușchi va avea ca rezultat o formă pătrată a feței. Injectarea toxinei botulinice în mușchiul maseter se folosește pentru ovalizarea conturului feței. Injecția în mușchiul maseter poate, de asemenea, reduce bruxismul (scrâșnirea dinților).
  • Mușchii Levator labii superioris alaeque nasi, Levator labii superioris, Zygomaticus minor – sunt mușchii responsabili de ridicarea buzei superioare, iar injectarea lor cu toxină botulinică are ca scop reducerea zambetului gingival. Un zâmbet simetric, cu o expunere gingivală de 1–2 mm, este perceput ca fiind un zâmbet estetic. Zâmbetul gingival (Gummy smile) este definit ca o expunere excesivă a gingiilor mai mare de 3 mm în timpul zâmbetului.
  • Mușchiul Platisma – injectarea acestui mușchi va avea ca efect o reconturare a liniei mandibulei, relaxare a ridurilor de la nivelul gâtului și un aspect întinerit al gâtului. Procedura este cunoscută și sub denumirea de Nefertiti lift.

Toxina botulinică inhibă contracția mușchilor injectați, determinând relaxarea lor și reducerea ridurilor sau atenuarea efectelor cauzate de mișcările repetate sau contracții ale acestor mușchi. Efectele devin vizibile în câteva zile după injectare și durează, în general, între 3 și 6 luni, după care este necesară repetarea procedurii pentru menținerea rezultatelor.

Este esențial ca administrarea injecțiilor cu toxină botulinică să fie realizată de profesioniști calificați, care au o cunoaștere aprofundată a anatomiei faciale, pentru a asigura rezultate naturale și a minimiza riscul de complicații.

Indicațiile toxinei botulinice în rejuvenarea perioculară

botox pt riduri

  • Ridurile de expresie („laba gâștei”)

Sunt cele mai cunoscute riduri dinamice, de expresie, care apar în colțurile ochilor. Aceste riduri se formează în urma contracției repetate a muschiului ce înconjoară ochiul, așa cum se întâmplă atunci când zâmbim, ne încruntăm sau ne strâmbăm. În general încep să se schițeze în jurul vârstei de 25 de ani și se adâncesc după 35 de ani, dar acest lucru depinde de particularitățile fiecăruia, de tipul de piele și moștenirea genetică.

Pe măsură ce îmbătrânim, pielea își pierde treptat elasticitatea din cauza reducerii producției de colagen și elastină. În plus, factori externi precum expunerea la soare, fumatul, stresul și lipsa unui somn odihnitor accelerează acest proces. Toate aceste elemente favorizează apariția și adâncirea ridurilor, inclusiv a celor din jurul ochilor.

Cea mai eficientă metodă pentru estomparea ridurilor laba gâștei este injectarea cu Botox. Pentru rezultate sigure și de durată, acest tratament trebuie realizat exclusiv de un medic specialist.
  • botox pt sprancene cazuteSprâncene căzute (brow lift non-chirurgical)

Odată cu trecerea anilor, sprâncenele tind să coboare în mod natural. Aspectul lăsat al sprâncenelor modifică întreaga fizionomie și, inevitabil, conferă feței un aer obosit sau trist. Acest efect poate accentua semnele îmbătrânirii și poate influența expresivitatea privirii. Din fericire, tehnicile moderne de rejuvenare non-invazivă permit corectarea acestui aspect fără a apela la chirurgie. Dintre tehnicile non-invazive, injectarea cu Botox este o opțiune frecvent utilizată.

Unul dintre obiectivele tratamentului cu toxină botulinică este optimizarea formei și poziției sprâncenelor, astfel încât fața să aibă un aspect echilibrat și întinerit. Botoxul relaxează mușchii care trag sprâncenele în jos, oferind un efect de lifting subtil și natural.

Cum funcționează mușchii sprâncenelor?

Spâncenele au un singur mușchi care determină ridicarea lor și mai mulți muschi responsabili de lăsarea sprâncenelor.

  • Mușchiul frontalis (mușchiul frunții) ridică sprâncenele și contribuie la formarea ridurilor orizontale de pe frunte.
  • Mușchiul corrugator al sprâncenei, mușchiul procerus, mușchiul depresor al sprâncenei și mușchiul orbicular sunt mușchii din zona perioculară care trag sprâncenele în jos, provocând ridurile verticale și orizontale dintre sprâncene.

Când se injectează Botox, este esențială o evaluare precisă a activității mușchilor care acționează asupra sprâncenelor. Dacă este relaxat prea mult mușchiul care ridică sprâncenele (frontalis), sprâncenele pot coborî mai mult decât dorim, ducând la un aspect obosit.

Lăsarea sprâncenelor și pleoapelor poate apărea ca efect secundar în urma tratamentului ridurilor frunții, mai ales la pacienții cu slăbiciune a mușchiului responsabil de mișcarea pleoapei superioare. În astfel de cazuri, mușchiul frontal compensează prin ridicarea involuntară a sprâncenelor.

Ce legătură are Botoxul cu pleoapele căzute?

Dacă nu se injectează corect, Botoxul poate provoca ptoza pleoapelor (pleoape căzute), mai ales la persoanele care deja au mușchii pleoapelor mai slăbiți.

Cum se întâmplă acest lucru?
În mod normal, mușchiul frontal ajută și la menținerea sprâncenelor și pleoapelor ridicate. Dacă acest mușchi este relaxat prea mult, pleoapele pot părea mai lăsate.
Creierul nostru are un mecanism compensator: când un ochi este afectat, celălalt poate încerca să compenseze prin ridicarea pleoapei sau sprâncenei, dar acest efect nu este mereu estetic. Dacă ai deja pleoape mai căzute, injectarea mușchiului frontal poate agrava problema.

Pentru rezultate armonioase și sigure, este esențial ca aceste tratamente să fie realizate de medicul specialist, singurul care are experiența de a adapta procedura în funcție de nevoile și trăsăturile fiecărui pacient.

  • Ridurile dintre sprâncene (glabella)

Ridurile dintre sprâncene, cunoscute și sub numele de riduri glabelare sau „ridurile de încruntare”, apar din cauza contracției repetate a mușchilor responsabili de această zonă. Aceste riduri devin mai pronunțate odată cu înaintarea în vârstă, pe măsură ce pielea își pierde elasticitatea și colagenul, iar expresiile faciale accentuează liniile deja formate. În timp, acestea pot conferi un aspect obosit, sever sau îmbătrânit feței, chiar și atunci când persoana este relaxată.

Un tratament eficient pentru estomparea lor este utilizarea toxinei botulinice, care relaxează mușchii și oferă un aspect mai neted și odihnit al feței. Injectarea cu Botox reduce vizibil ridurile dintre sprâncene, iar pe lângă acest efect, relaxarea acestui grup muscular determină și o ridicare subtilă a părții mediale a sprâncenelor, contribuind la un aspect mai deschis și mai luminos al privirii.

bunny lines

  • Ridurile de la baza nasului (Bunny linnes)

Ridurile de la baza nasului sunt ridurile diagonale care apar pe părțile laterale atunci când îți încrețești nasul, asemănându-se cu mișcarea caracteristică a nasului unui iepuraș. Aceste linii sunt distincte deoarece urmează conturul nasului și sunt mai vizibile atunci când râdem sau zâmbim.

La fel ca și în cazul celorlalte riduri dinamice, ridurile de la baza nasului sunt cauzate de expresiile faciale sau grimase repetate.

                                                                                                                                        imagine preluată Juverne.com

Deși liniile „bunny” sunt un element facial comun și natural, aspectul lor poate influența modul în care te simți în privința esteticii feței. Pe măsură ce aceste linii devin mai pronunțate, pot conferi un aspect mai îmbătrânit sau obosit.

Injectarea cu Botox pentru tratarea ridurilor de la baza nasului, oferă o soluție simplă și non-invazivă pentru atenuarea acestora și îmbunătățirea aspectului general al feței.

Contraindicații Botox și efecte adverse

Ca și în cazul altor tratamente non-invazive, există câteva situații în care injectarea cu Botox este contraindicată sau sunt necesare măsuri de precauție.

Tratamentul cu toxina botulinică este contraindicat în următoarele situații:

  • Alergie la unele din componentele preparatului
  • Infecții active prezente în locul de injectare
  • Tulburări neuromusculare (de ex. miastenia gravis, neuropatii)
  • Sarcină sau alăptare
  • Se recomandă evaluarea și precauție în cazul pacienților cu tulburări de coagulare sau care urmează tratament cu anticoagulante

Efecte secundare posibile:

  • Cele mai ușoare: durere, înroșire sau vânătăi la locul injectării
  • Dureri de cap ușoare sau ușoară tensiune în zona injectată
  • Ușoară lăsare a pleoapelor care se ameliorează pe măsură ce efectul toxinei dispare
  • Vedere dublă
  • Răsucirea pleoapei (entropion)
  • Ochi uscați, vedere încețoșată
  • Dificultăți respiratorii sau reacții alergice severe

Este important să contactezi medicul imediat ce observi un efect secundar pentru că, efectele secundare severe cum sunt dificultățile respiratorii necesită intervenție medicală. Atunci când injectarea nu este realizată de medici specialiști, pot apărea expresii faciale nefirești care persistă deasemenea până la dispariția efectului toxinei botulinice.

injectare

Întreținerea rezultatelor și intervalele de tratament

Pentru prelungirea efectului toxinei botulinice poți lua câteva măsuri simple:

  • Există studii care au arătat că suplimentele cu zinc au efect de prelungire a efectului Botoxului.
  • Evită expunerea la soare și folosește cremă de protecție solară SPF 50+.
  • Consumă suficientă apă înainte și după procedura de injectare cu toxină botulinică.
  • Nu folosi medicamente cu rol antiinflamator (Ibuprofen, aspirină) înainte de procedură.
  • Nu face exerciții fizice imediat după procedură (se recomandă evitarea exercițiilor fizice intense timp de 3 -5 zile după injectarea cu Botox).
  • Pentru a evita ca Botoxul să acționeze asupra altor mușchi în afara celor vizați, nu te aplica și păstrează o poziție dreaptă după injectarea cu toxină botulinică, cel puțin 5-6 ore după injectare.
  • Evită consumul de alcool înainte și după procedură.
  • Nu te expune la diferențe extreme de temperatură imediat după procedură.
  • Nu masa zona în care s-a efectuat injectarea cu toxină botulinică.

Pentru menținerea efectului toxinei botulinice, pogramează ședințe de evaluare, dar nu te grăbi pentru a evita instalarea rezistenței la Botox. Intervalele la care se repetă tratamentul depind de severitatea aspectului ridurilor și de zona care este tratată.

Durata efectelor toxinei botulinice diferă și în funcție de doza administrată dar și de metabolismul fiecăruia. Astfel, pentru unele persoane, după tratamente repetate cu Botox se observă o prelungire a efectului în timp ce altele pot constata o oarecare rezistență în timp.  Anumite persoane pot dezvolta după tratamente repetate, anticorpi ce neutralizează efectul toxinei botulinice, ceea ce înseamnă o reducere a eficacității tratamentului.

În general menținerea toxinei durează timp de 3 până la 6 luni de la injectare.

În concluzie, 

Utilizarea toxinei botulinice în doze atent controlate, utilizată corect de medicii specialiști, permite obținerea unor rezultate remarcabile în îmbunătățirea aspectului feței. Deși efecte acțiunii Botoxului sunt temporare, durând în medie între 4 și 6 luni, rezultatele obținute sunt naturale și semnificative. Aspectul feței este întinerit, mai odihnit, iar expresivitatea naturală a feței este păstrată.

Este esențial ca administrarea injecțiilor să fie realizată de profesioniști calificați, în medii sterile și controlate, pentru a minimiza riscurile și a asigura rezultate optime. Trebuie evitate practicile riscante, precum „petrecerile de botox”, unde injecțiile sunt administrate în condiții neadecvate și de persoane fără pregătire medicală de specialitate. Este important ca pacienții să fie informați și să aleagă clinici autorizate pentru astfel de proceduri.

Mai multe informații despre toxina botulinică și recomandări, poți afla din articolul „Botox-injecții botox, indicații și recomandări „. Dacă ești în căutarea unei clinici de dermatologie în Sector 6 care oferă servicii profesionale de dermatologie și estetică, Miodera este alegerea perfectă pentru tine. La Miodera expertiza medicală se îmbină cu tehnologiile moderne pentru a oferi tratamente sigure personalizate pentru sănătatea și frumusețea pielii tale.