Ridurile perioculare sunt printre primele semne ale îmbătrânirii cutanate. Ele apar ca rezultat al combinației dintre pierderea colagenului și elastinei, expunerea la razele UV și contracțiile repetitive ale mușchilor din jurul ochilor, cum sunt cele din timpul zâmbetului sau clipitului.
Zona din jurul ochilor este o zona foarte importantă pentru aspectul și expresia întregii fețe, Din punct de vedere estetic, ridurile perioculare pot accentua senzația de oboseală și îmbătrânire a feței, însă deseori sunt percepute și ca semne naturale ale unei vieți pline de trăiri și emoții.
În timp ce pentru unii aceste linii fine sunt acceptate ca semne naturale ale schimbărilor ce apar odată cu trecerea timpului, pentru alții pot avea un impact estetic semnificativ, afectându-le încrederea în sine. În funcție de sensibilitatea fiecăruia față de aceste schimbări, pentru unele persoane ridurile perioculare reprezintă o problemă ce trebuie rezolvată, în timp ce alte persoane nu le percep în mod negativ.
Pentru cei care consideră ridurile perioculare deranjante și greu de tolerat, există numeroase tratamente moderne non-invazive. Opțiunile variază de la creme anti-aging cu ingrediente active până la proceduri injectabile. Toxina botulinică ajută la relaxarea musculaturii responsabile de formarea ridurilor de expresie, în timp ce fillerele dermice contribuie la umplerea liniilor fine și restaurarea volumului pierdut. Aceste soluții pot oferi un aspect întinerit și luminos, adaptat nevoilor fiecărui pacient.
Deși ridurile perioculare sunt un subiect comun în lumea îngrijirii pielii, nu trebuie să fie o sursă de stres. Cu o înțelegere corectă a cauzelor și a metodelor de prevenire, poți aborda aceste semne ale timpului cu încredere
Cum se formează ridurile perioculare
Un aspect tânăr al feței presupune printre altele și pleoape bine conturate și o zonă perioculară fermă și lipsită de riduri. În procesul de îmbătrînire a pielii intervin mai mulți factori cum sunt scăderea nivelului de colagen și elastină, modificări la nivelul oaselor feței, resorbția și redistribuirea grăsimii în partea de jos a feței și slăbirea ligamentelor. În acest proces îndelungat, zona perioculară este prima care este afectată de semnele îmbătrânirii pielii.
Îmbătrânirea pielii variază în funcție de tipul de piele, particularitățile fiecăruia, istoricul medical și bineînțeles, moștenirea genetică. Straturile pielii suferă modificări cauzate de vârstă, mai pronunțate în stratul profund, unde fibrele de colagen sunt puternic legate în formă de rețea. Odată cu înaintarea în vârstă, această rețea devine mai laxă și mai dezorganizată, rezultând riduri fine și liniile de tip „laba gâștei”.
Pielea din zona periorbitală, în special în regiunea șanțului lacrimal, este mai subțire și atașată strâns de mușchiul orbicular al ochiului. Cu trecerea timpului pielea din această zonă devine mai subțire, capătă un aspect transparent și o tentă albăstruie din cauza creșterii vizibilității vaselor de sânge din această zonă.
Deasemenea, datorită trecerii anilor, cearcănele devin mai întunecate, hiperpigmentarea acestora fiind de multe ori rezultatul expunerii cronice la radiațiile ultraviolete.
Cum se formează ridurile din zona ochilor?
Ridurile perioculare sunt liniile fine și ridurile care apar în jurul ochilor și de obicei devenind vizibile în jurul vârstei de 30 de ani. Formarea ridurilor din jurul ochilor este influențată în principal de activitatea mușchiului orbicular al ochiului, care înconjoară orbita oculară și este responsabil pentru mișcările de închidere și clipire ale pleoapelor.
Odată cu îmbătrânirea zonei din jurul ochilor, grăsimea periorbitală coboară și pierde volum, facilitând astfel căderea gravitațională a părții laterale a sprâncenei. Rezultatul va fi coborârea sprâncenei și un aspect lăsat al pleoapei superioare, datorită pierderii volumului pleoapei și creșterii vizibilității arcadei superioare.
Toate aceste modificări contribuie la aspectul de orbită adâncită, scheletizată, conferind ochilor un aspect obosit, trist sau chiar furios uneori.
În funcție de implicarea mușchilor ce acționează pentru a forma ridurile perioculare, acestea pot fi clasificate astfel:
- Riduri dinamice: Acestea apar ca urmare a contracției repetate a mușchiului orbicular al ochiului în timpul expresiilor faciale, cum ar fi zâmbetul sau râsul. Inițial, aceste riduri sunt vizibile doar în timpul mișcărilor faciale, dar, în timp, pot deveni permanente. Contracțiile repetate ale acestui mușchi duc la formarea liniilor fine și a ridurilor în colțurile ochilor (ridurile „laba gâștei”). Mișcarea de strângere a ochilor în lumina puternică a soarelui, poate accentua formarea și vizibilitatea ridurilor perioculare.
- Riduri statice: Sunt ridurile perioculare vizibile chiar și în absența mișcărilor faciale. Apariția lor este rezultatul acțiunii unor factori caracteristici procesului de îmbătrânire a pielii: pierderea elasticității, scăderea producției de colagen și elastină, precum și expunerea la factori externi precum radiațiile UV. Deși nu sunt direct legate de activitatea musculară, prezența constantă a tensiunii în mușchii faciali poate contribui la adâncirea acestor riduri.
Tipuri de fillere utilizate în reîntinerirea perioculară:
În reîntinerirea perioculară, se utilizează mai multe tipuri de fillere dermice, fiecare având caracteristici specifice și indicații precise.
Fillerele pe bază de acid hialuronic (precum Juvederm, Restylane, Teosyal, Aliaxin ) sunt cele mai populare datorită versatilității, siguranței și reversibilității lor, fiind ideale pentru a estompa ridurile perioculare fine și corectarea cearcănelor.
Pentru o stimulare mai profundă a colagenului, se pot folosi fillere biostimulatoare pe bază de acid polilactic (Sculptra, Juvelook) care îmbunătățesc calitatea pielii și oferă un efect de lifting treptat.
În cazurile de pierdere semnificativă de volum, se poate opta pentru transfer autolog de grăsime, o procedură mai invazivă, dar cu rezultate de lungă durată.
1. Fillere cu Acid Hialuronic
Fillere cu acid hialuronic sunt alegerea cea mai populară pentru ridurile perioculare datorită versatilității, siguranței și reversibilității lor. Printre brandurile comune se numără:
- Restylane – pentru remedierea aspectului cearcănelor
- Teosyal – corectarea cearcănelor adânci, umplerea ridurilor și rejuvenarea zonei de sub ochi
- Aliaxin – pentru ridurile perioculare fine și medii, întinerirea pielii din zona perioculară
Odată cu înaintarea în vârstă, producția naturală de acid hialuronic scade, ceea ce duce la pierderea volumului pielii și la apariția ridurilor din jurul ochilor. Acidul hialuronic injectabil ajută la refacerea volumului pierdut și netezirea ridurilor, realizând o conturarea a trăsăturilor faciale cu aspect natural.
Tot în zona perioculară, cearcănele sunt prezente deseori și bineînțeles ne deranjează. Nuanța violacee a cearcănelor este adesea rezultatul transparenței excesive a pielii, ceea ce face ca vasele de sânge subiacente să fie mai vizibile. Pe de altă parte, hiperpigmentarea pielii este, de obicei, consecința unei afecțiuni specifice a pielii expuse cronic la radiațiile ultraviolete. Tratamentul cu acid hialuronic poate reduce ambele tipuri de imperfecțiuni, deoarece îngroașă pielea și are o activitate antioxidantă importantă (IBSAderma.com).
Reîntinerirea cu acid hialuronic în zona perioculară poate reface aspectul tineresc al zonei din jurul ochilor printr-o procedură minim invazivă. Fillerele pe bază de acid hialuronic domină piața, oferind o alternativă non-invazivă pentru unele proceduri chirurgicale, cu beneficii precum rezultate imediate, timp minim de recuperare și o rată scăzută de complicații.
Având în vedere complexitatea și delicatețea anatomică a ochiului, utilizarea fillerelor dermice în această regiune necesită o atenție deosebită. Obținerea unor rezultate favorabile depinde alegerea produselor adecvate și în primul rînd o execuție precisă a procedurilor de către medicul specialist.
Reacții adverse în injectarea perioculară a fillerelor dermice cu acid hialuronic
Acidul hialuronic este o substanță biodegradabilă, cu un potențial redus de reacții alergice imunogene.
Ca în cazul tuturor tratamentelor injectabile, există și efecte secundare dar 90% din acestea sunt ușoare și se rezolvă spontan în decurs de o lună:
- Edemul este o reacție inflamatorie întârziată specifică zonei perioculare, apărând la 11% dintre pacienți și fiind gestionat, de obicei, cu ajutorul hialuronidazei.
- Formarea de granuloame.
- Migrarea fillerului.
Cazurile de complicații majore datorită ocluziei vasculare determinate de injecțiile cu fillere cu acid hialuronic, sunt considerate rare. Degradarea enzimatică rapidă cu ajutorul hialuronidazei injectabile poate fi eficientă în tratamentul unor astfel de complicații. Cu toate acestea, studii recente pun sub semnul întrebării eficacitatea hialuronidazei în tratamentul pierderii vederii cauzate de embolii, deoarece aceasta nu pătrunde prin pereții arteriali sau teaca nervului optic (National Libray of Medicine).
Utilizarea filerelor pe bază de acid hialuronic este intens folosită în domeniul estetic pentru a atenua ridurile perioculare. Acesta este un mod eficient de remediere a aspectului acestora de către specialiștii pregătiți să realizeze aceast tratament. Efectuat de un medic specialist care dispune de cunoștințe aprofundate despre anatomia facială, planurile de injectare sigure și modalitățile de minimizare și gestionare a complicațiilor, acest tratament este bine tolerat și eficient.
Dacă dorești să afli mai multe despre acidul hialuronic, poți descoperii multe informații importante în articolul „Acidul hialuronic pentru frumusețe naturală și revitalizare„.
Precauții pentru folosirea fillerelor dermice cu acid hialuronic în zona periorbitală
- utilizarea anticoagulantelor
- alergiile la medicamente, în special la lidocaină, pentru că multe fillere dermice conțin lidocaină
- sarcina sau alăptarea
- boli autoimune (lupus eritematos sistemic activ, poliartrita reumatoidă activa etc.)
2. Filler dermic hibrid pe bază de Acid D polilactic (Juvelook)
JUVELOOK este un filler inovator, bazat pe o combinație patentată de acid hialuronic nereticulat și acid poli-D-lactic (PDLLA), special formulat pentru întinerirea pielii perioculare. Datorită acțiunii sale avansate, acest tratament reduce ridurile perioculare, estompează cearcănele întunecate și îmbunătățește vizibil textura pielii.
- Biostimulare avansată a colagenului – Spre deosebire de fillerele obișnuite, Juvelook nu doar umple ridurile perioculare, el stimulează producția naturală de colagen, redând pielii fermitatea și elasticitatea pierdute.
- Aspect revitalizat și efect „glass skin” – Hidratează profund pielea, oferind un ten luminos și neted, cu un efect de strălucire naturală.
- Rezultate progresive și de lungă durată – Pentru un efect optim, sunt recomandate 3-4 ședințe, efectuate la intervale de 6-8 săptămâni.
În plus, Juvelook este o opțiune eficientă pentru a trata ridurile perioculare profunde și pierderea de volum, oferind suport structural pielii și rezultate vizibile pe termen lung. Dacă îți dorești o piele întinerită și luminoasă în zona ochilor, Juvelook poate fi soluția ideală.
Beneficiile utilizării Juvelook pentru ridurile perioculare și zona din jurul ochilor:
- nu implică pregătire specială sau recuperare post-operatorie
- risc scăzut de formare a nodulilor
- rezultate pe termen mai lung decât în cazul acidului hialuronic
- conceput în mod special pentru reîntinerirea zonei perioculare, se distribuie uniform
3. Sculptra – Acid poli-L-lactic (PLLA)
Sculptra este un filler care stimulează producția de colagen, oferind îmbunătățiri treptate și de lungă durată în ceea ce privește textura pielii și volumul. Are o acțiune similară cu cea a fillerului Juvelook dar pentru rejuvenarea zonei periorbitale, se injectează la nivelul tâmplelor.
Pierderea de volum în zona tâmplelor duce la evidențierea marginii osoase a orbitei și la coborârea părții laterale a sprâncenei. Restaurarea volumului în zona tâmplelor va duce la remedierea acestor probleme.
Cum acționează Sculptra?
Sculptra este injectat în derm sau în țesutul subcutanat pentru a induce o reacție inflamatorie controlată, stimulând celulele pielii să producă colagen și elastină. Atunci când este injectat, acidul poli-l-lactic formează o rețea ce va fi utilizată de colagenul nou format pentru a redensifica structura pielii. În timp, colagenul regenerat îmbunătățește calitatea pielii, îi conferă fermitate și creează un efect subtil de lifting facial. Rezultatele obținute sunt progresive, se observă gradual iar aspectul este subtil și natural.
Producția de colagen se menține timp îndelungat iar conform studiilor, rețeaua formată de acidul poli-l-lactic are o longevitate mai mare, oferind o bază pentru o nouă injectare cu Sculptra. Efectul de biostimulare a producției de colagen determină un efect mai de durată decât în cazul fillerelor cu acid hialuronic.
Beneficii le utilizării Sculptra în zona periorbitală
- Rezultatele obținute se mențin pâna la 2 ani sau chiar mai mult, în funcție de particularitățile fiecăruia.
- Material biocompatibil cu risc scăzut de reacții alergice
- Transformarea este treptată cu păstrarea aspectului natural
- Nu necesită pregătire prealabilă și nici timp de recuperare
4. Transfer autolog de grăsime
Ridurile perioculare pot fi atenuate și cu ajutorul transferului autolog de grăsime. Acesta implică recoltarea grăsimii dintr-o altă zonă a corpului pacientului, prelucrarea acesteia și injectarea ulterioară în regiunea perioculară. Tehnica transferului de grăsime proprie poate oferi rezultate de durată, dar este mai invazivă decât fillerele sintetice.
Transferul autolog de grăsime este o procedură complexă, dar eficientă, utilizată pentru a reda volumul pierdut în zona perioculară și a estompa ridurile perioculare și aspectul obosit al ochilor. Procesul implică liposucția unei cantități mici de grăsime din zone precum abdomenul sau coapsele, urmată de purificarea și reinjectarea acesteia în regiunea perioculară.
Spre deosebire de fillerele sintetice, grăsimea proprie are avantajul biocompatibilității, reducând riscul de reacții adverse sau respingere. Totuși, o parte din celulele adipoase injectate pot fi resorbite de organism în timp, motiv pentru care uneori sunt necesare retușuri pentru a menține rezultatele dorite.
Beneficiile utilizării fillerelor dermice pentru ridurile perioculare
- Fillerele dermice pot reface volumul din zona șanțurilor lacrimale și din zona cearcănelor.
- Pot umple ridurile fine din jurul ochilor ajutând la netezirea pielii din această zonă.
- Pot ajuta la reconturarea zonei din jurul ochilor și corectarea asimetriilor.
- Nu necesită timpi de recuperare după injectare
- Este o procedură reversibilă și corectabilă în cazul utilizării acidului hialuronic, permițând ajustări dacă este necesar.
În cazul utilizării fillerelor dermice pentru întinerirea zonei din jurul ochilor, obiectivele și așteptările trebuie să fie realiste. Fillerele dermice aplicate pentru întinerirea zonei din jurul ochilor sunt o optiune pentru cei ce doresc o îmbunătățire subtilă fără rezultate dramatice și cu păstrarea aspectului natural.
Contraindicații
Orice infecție activă a pielii sau infecție localizată la locul injecției reprezintă o contraindicație absolută pentru utilizarea fillerelor. Alte contraindicații includ:
- Hipersensibilitate sau alergie la componentele fillerelor, inclusiv lidocaină.
- Boli autoimune active ale țesutului conjunctiv, cum ar fi lupusul eritematos sistemic, boala mixtă a țesutului conjunctiv și morfeea activă.
- Pacienții cu herpes activ sau orice leziuni virale active
- Femeile gravide sau care alăptează
- Pacienții cu infecții fungice, bacteriene sau virale
- Pacienții predispuși la dezvoltarea cicatricilor hipertrofice sau cheloide
- Pacienții cu cancer de piele
Utilizarea anticoagulantelor nu este o contraindicație absolută, dar pacienții ar trebui să întrerupă tratamentul anticoagulant cu cel puțin o săptămână înainte de injectare, dacă este posibil. În cazurile în care întreruperea tratamentului nu este o opțiune, pacienții trebuie să fie informați despre riscul crescut de apariție a echimozelor extinse.
În concluzie,
Ridurile perioculare, deși fac parte din procesul natural de îmbătrânire, sunt adesea o preocupare pentru mulți dintre noi. Fillerele dermice reprezintă o metodă tot mai populară și minim invazivă pentru rejuvenarea facială. Utilizarea fillerelor dermice pentru atenuarea ridurilor din jurul ochilor și reîntinerirea zonei perioculare, devine tot mai frecventă, atât pentru indicații funcționale, cât și estetice.
Corectarea ridurilor din jurul ochilor cu fillere dermice poate oferi rezultate vizibile și îmbunătățirea aspectului pielii, însă succesul tratamentului depinde atât de tipul de filler utilizat, cât și de particularitățile fiecărui pacient – gradul de laxitate cutanată, structura facială și stilul de viață. Deși fillerele cu acid hialuronic pot asigura un efect imediat vizibil, iar cele biostimulatoare (precum Sculptra) pot îmbunătăți treptat calitatea pielii, niciun tratament nu poate oferi rezultate permanente. Prin urmare, este esențial ca pacienții să aibă așteptări realiste despre cum se pot remedia ridurile perioculare, să discute opțiunile cu un specialist și să urmeze un protocol de întreținere adecvat pentru menținerea efectului dorit.
Cuprins
- 1
- 2 Cum se formează ridurile perioculare
- 3 Tipuri de fillere utilizate în reîntinerirea perioculară:
- 4 1. Fillere cu Acid Hialuronic
- 5
- 6
- 7 2. Filler dermic hibrid pe bază de Acid D polilactic (Juvelook)
- 8
- 9 3. Sculptra – Acid poli-L-lactic (PLLA)
- 10 4. Transfer autolog de grăsime
- 11
- 12 Beneficiile utilizării fillerelor dermice pentru ridurile perioculare
- 13 Contraindicații