Botox sau toxina botulinică?
Botox este numele primului brand apărut pe piață în 1989, denumire atribuită unui tratament inovator în domeniul înfrumusețării, numele provenind din alăturarea cuvântului ”tox“ – toxină, cu o parte din denumirea bacteriei ”Clostridium botulinum”. Injecțiile cu botox sunt una dintre cele mai populare intervenții estetice la nivel mondial.
Botoxul este un tratament sigur, folosit de mai bine de 30 de ani pentru diminuarea ridurilor de expresie la nivelul feței, dar în prezent are numeroase utilizării și în tratarea sau ameliorarea diferitelor afecțiuni medicale. Preparatul injectabil este sintetizat și purificat în laborator având ca punct de plecare o neuro-toxină produsă bacteria Clostridium botulinum.
Clostridium botulinum este o bacterie care produce o neurotoxină extrem de puternică. Deși toxina este asociată cu botulismul, o boală gravă, în doze controlate și medicale, ea este utilizată în scopuri cosmetice sub formă de injectii cu botox. Aceste injecții sunt folosite pentru a reduce ridurile și liniile de expresie, prin blocarea temporară a semnalelor nervoase către mușchii tratați.
Laboratoarele urmează protocoale stricte de preparare , cu doze standard, pentru a diminua cât mai mult posibil riscul de apariție a botulismului. Produsul final se menține la o temperatura de 2-8ᵒC până la utilizare, iar după desigilare, acesta poate fi refrigerat pentru o perioada intre 24 ore și 6 săptămâni (în funcție de brand).
Tipuri de toxină botulinică
Există mai multe tipuri de toxină botulinică, însă cele mai frecvent utilizate în practica medicală sunt tipurile A și B.
Toxina botulinică de tip A și B sunt două variante ale neurotoxinei produse de Clostridium botulinum, utilizate în scopuri cosmetice și medicale, dar prezintă câteva diferențe.
Toxina de tip A este mai des folosită în tratamente cosmetice pentru reducerea ridurilor și are o durată de acțiune de 3-6 luni, în timp ce tipul B (folosit în cazuri de rezistență la tipul A) durează doar 2-4 luni. Ambele blochează semnalele nervoase, dar acționează asupra unor proteine difite iar toxina de tip B este mai des asociată cu efecte secundare, cum ar fi uscăciunea gurii.
Tipuri de toxina botulinică tip A – OnabotulinumtoxinA (Botox, Vistabel), AbobotulinumtoxinA (Dysport, Azzalure), IncobotulinumtoxinA (Xeomin, Bocouture), ElabotulinumtoxinA (Alluzience), PrabotulinumtoxinA (Jeuveau, nu este încă foarte cunoscut în Europa).
Tipuri de toxina Botulinică tip B – RimabotulinumtoxinB (Myobloc, NeuroBloc).
Branduri Aprobate în Europa și România
Toxina Botulinică Tip A
- Botox (OnabotulinumtoxinA) – produs de Allergan
- Vistabel (OnabotulinumtoxinA) – marca Allergan
- Dysport (AbobotulinumtoxinA) – produs de Ipsen
- Azzalure (AbobotulinumtoxinA) – marca Ipsen
- Xeomin (IncobotulinumtoxinA) – produs de Merz Pharma
- Bocouture (IncobotulinumtoxinA) – marca Merz
- Alluzience (Elabotulinumtoxin) – marca Galderma
Toxina Botulinică Tip B
- Myobloc (RimabotulinumtoxinB) – produs de Solstice Neurosciences
- NeuroBloc (RimabotulinumtoxinB) – numele sub care Myobloc este cunoscut în Europa
Indicații estetice și terapeutice ale botoxului
- Utilizarea cea mai cunoscută a injecțiilor cu toxină botulinică este cea in scop estetic, pentru tratarea ridurilor de expresie din mai multe zone : frunte, glabelare (zona situată între sprâncene, deasupra nasului), pe frunte, periocular („laba gâștei”), ridicarea sprâncenelor, remodelarea conturului feței.
- Pe lângă tratarea ridurilor, toxina botulinică se utilizează pentru tratarea hipersudorației axilare, palmare și plantare (hiperhidroza).
Hiperhidroza este termenul folosit pentru transpirația excesivă. Glandele sudoripare sunt distribuite pe întreaga suprafață a corpului nostru, dar au o concentrație mai mare la nivelul axilelor, mâinilor, picioarelor și scalpului. Hiperhidroza poate fi moștenită genetic sau poate să apără la un moment dat pe parcursul vieții, fiind declanșată de apariția dereglarilor hormonale, perioade mai stresante, menopauză, boli infecțioase etc.
Pentru a reduce disconfortul cauzat de transpirația excesivă care poate pata hainele pe parcursul zilei, transpirația abundentă a palmelor care poate afecta activitatea zilnică sau a picioarelor constant umede care favorizează dezvoltarea ciupercilor, injectarea toxinei botulinice reprezintă o soluție eficientă. Aceasta ajută la blocarea temporară a semnalelor nervoase care stimulează glandele sudoripare, contribuind astfel la o reducere semnificativă a transpirației.
În mod normal, sistemul nervos contribuie la reglarea temperaturii corpului prin activarea glandele sudoripare atunci când temperatura corpului crește. La persoanele care suferă de hiperhidroză, terminațiile nervoase sunt hiperactive, generând o producție excesivă de transpirație. Prin injectarea botoxului în zonele afectate, semnalul transmis de terminațiile nervoase către glandele sudoripare este blocat, având ca rezultat oprirea temporară a transpirației.
Procedura de injectare a botoxului pentru tratarea transpirației excesive la nivelul axilelor este o procedură sigură, aprobată de FDA încă din 2004.
Pentru a sprijini și a îmbunătați viața peroanelor afectate de hiperhidroză a fost înființată asociația globală non profit International Hyperhidrosis Society care oferă informații actualizate și de încredere despre tratamente, produse eficiente și ghiduri de gestionare a acestei afecțiuni.
- Alte utilizări terapeutice ale toxinei botulinice :
– Spasticitatea musculară (distonie cervicală, spasm hemifacial)
– Migrene cronice
– Bruxism (scrâșnitul dinților)
– Strabism
– Blefarospasm
– Vasospasm
– Disfuncții ale vezicii urinare (incontinență urinară)
– Acalzie (cotracția aberantă a sfincterului esofagian inferior)
Cum acționează toxina botulinică ?
Scopul utilizării toxinei botulinice este de a reduce temporar capacitatea maximă de contracție a mușchilor faciali. Injectată direct în mușchi, aceasta acționează local prin blocarea semnalelor nervoase transmise de la nervii faciali către mușchii vizați, prevenind astfel contracțiile musculare intense pe o perioadă limitată. Acest proces ajută la netezirea ridurilor și conferă un aspect întinerit.
Un specialist în estetică poate utiliza botoxul pentru a corecta asimetriile faciale între partea stângă și dreaptă a feței, contribuind astfel la obținerea unei expresii faciale mai armonioase. Botoxul nu are rol de umplere a volumului facial, ci funcționează prin relaxarea mușchilor, reducând activitatea lor maximă pentru a crea un aspect echilibrat și natural.
imagine preluată UpToDate
Unde putem injecta toxina botulinică?
Cele mai cunoscute zone de injectare a toxinei botulinice sunt la nivelul frunții, între sprâncene și în lateralul ochilor, unde există ridurile cunoscute sub denumirea de ”labă de gâscă”. Pentru fiecare regiune anatomică există anumite proceduri de injectare a botoxului, cu scopul de a obține rezultate optime și pentru a respecta structura și funcția fiecărei zone anatomice.
Toxina botulinică la nivelul feței poate fi folosită pentru:
- Ameliorarea ridurilor de la nivelul frunții, glabelei, muschilor corugatori și în zona laterală a ochilor, bunny lines (acele linii care se formează când râdem în părțile laterale ale nasului, liniile verticale de la nivelul buzei superioare
- Ridicarea ușoară a sprâncenelor în treimea laterală
- Ridicarea vârfului nasului
- Ridicarea colțurilor gurii
- Corectarea zâmbetului gingival
- Diminuarea gropițelor de la nivelul bărbiei
- Diminuarea ridurilor de la nivelul gâtului
- Ptoza sprâncenelor (lăsarea sprâncenelor)
- Diminuarea ridurilor verticale periorale
- Corectarea cutei orizontale a bărbiei
Toxina utilizată în clinicile dermatologice este una sigură?
Toxina botulinică utilizată în scopuri estetice, în clinicile dermatologice, este considerată sigură atunci când este administrată corect de către profesioniști. Există mai multe tipuri de toxine produse în laborator, numerotate de la A la G. Pentru estomparea ridurilor cea mai frecvent utilizată și aprobată FDA este toxina de tip A, pe care o găsim în majoritatea brandurilor de pe piață.
Reacții adverse la injectarea toxinei botulinice
Injecțiile cu botox sunt considerate sigure atunci când sunt preparate și administrate conform standardelor riguroase stabilite de FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA). Aceste standarde garantează că botoxul folosit este de calitate medicală și că dozele sunt adecvate pentru fiecare pacient.
Siguranța procedurii depinde în mare parte de pregătirea și experiența medicului specialist dermatolog care efectuează injecțiile, deoarece cunoașterea anatomică detaliată este esențială pentru a evita complicațiile și pentru a obține rezultatele dorite.
Reacțiile adverse frecvente sunt minore și apar, de obicei, la locul injectării. Acestea includ roșeață, umflături ușoare, durere locală sau vânătăi, cauzate de trauma mică pe care o produce acul atunci când pătrunde în piele. Aceste efecte secundare sunt temporare și dispar în câteva ore până la câteva zile
Rareori, pot apărea complicații mai severe, cum ar fi căderea pleoapelor sau asimetrii faciale, însă acestea sunt în general evitate prin utilizarea unor tehnici corecte și precise.
În general, procedura este foarte bine tolerată, iar milioane de oameni beneficiază anual de tratamente cu botox în siguranță.
Complicații posibile la administrarea toxinei botulinice
În cazuri rare, pot apărea anumite complicații, cum ar fi:
- Dureri de cap severe (cefalee)
- Vedere încețoșată
- Dificultăți de respirație
- Reacții alergice, precum mâncărimi și erupții cutanate
- Slăbiciune musculară
- Dezvoltarea anticorpilor împotriva toxinei botulinice
- Infecții
- Vedere dublă (diplopie)
- Căderea pleoapei
- Căderea sprâncenei
- Ectropion (răsucirea pleoapei)
- Ochi uscați (xeroftalmie)
Este important să contactezi medicul dermatolog imediat ce apare o reacție adversă, deoarece poate semnala complicații care necesită atenție medicală promptă. Unele efecte, precum durerea de cap sau iritațiile minore, pot fi tranzitorii, dar alte simptome, cum ar fi dificultățile respiratorii, vederea dublă sau căderea pleoapei, pot indica o reacție mai severă la tratament. De asemenea, medicul poate ajusta tratamentul viitor sau poate recomanda măsuri suplimentare pentru a evita reapariția complicațiilor, contribuind astfel la siguranța și succesul terapie precum și rezultatele estetice dorite.
Precauții/contraindicații
Deși botoxul este considerat sigur pentru utilizare, unii pacienți nu sunt candidații ideali pentru această procedură. Este necesar să furnizați medicului specialist dermatolog toate informațiile despre istoricul medical și afecțiunile de care suferiți, înainte de a efectua procedura.
Medicul vă va sfătui dacă sunteți sau nu un bun candidat pentru procedura injectării botoxului.
Contraindicații ale injectării toxinei botulinice, cu risc crescut de complicații :
– Femeile însărcinate sau care alăptează
– Afecțiuni neuro-musculare (scleroză laterală amiotrofică, neuropatii, myasthenia gravis or Lambert-Eaton syndrome)
– Alergii la administrarea toxinei botulinice
– Persoanele care urmează tratamente cronice cu medicamente ce interferează cu transmiterea impulsurilor neuromusculare și potențează efectul toxinei (aminoglicozide, penicilamine, quinine, blocante de canale de calciu)
– Infecțiile cutanate în zona de injectare la momentul prezentării în clinică
– Tulburarea dismorfică corporală
Recomandări post injectare. Ce NU ai voie să faci după injectarea de botox:
- Evitarea exercițiilor fizice, mersul la sală sau orice tip de efort fizic intens timp de 2-3 zile post procedură.
- Masarea zonelor injectate timp de 24 h post procedură.
- Mersul la sauna, evitarea expunerii la soare puternic, plajă sau orice activități care pot duce la înroșirea pielii prin vasodilatație.
- Imediat după procedură se recomandă menținerea poziției drepte a corpului și a capului, evitarea aplecării cu fața în jos sau dormitul cu fața în pernă
- Consumul de alcool, medicamente ce subțiază sângele.
- Tratamente faciale laser, microneedling sau injectare de acid hialuronic la nivelul feței pentru câteva săptămâni.
- Dacă aveți tendința să vă învinețiți ușor, medicul vă va recomanda creme sau suplimente pentru vindecarea mai rapidă a vânătăilor post procedură.
- Încălzirea zonei injectate.
Cel mai important aspect pentru a minimiza efectele adverse post injectare de toxină botulinică este efectuarea procedurii de către un medic dermatolog sau plastician calificat pentru a efectua aceste intervenții.
Pentru a prelungi efectele botoxului, ține cont de următoarele sfaturi :
- Pregateste-te de botox în mod corect – evită consumul de alcool și medicamentele antiinflamatoare (Nurofen, Ibuprofen, Aspirina) cu 1 săptămână înainte de injectare pentru a reduce riscul de vânătăi.
- Stai hidratat, consuma apă suficientă înainte și după procedură.
- Evită expunerea la soare (foloseste creme cu SPF 50+pentru a limita îmbătrânirea pielii cauzată de expunerea la soare
- Ia suplimente cu zinc (studii care au demonstrat eficacitatea suplimentelor cu zinc pentru prelungirea efectului botoxului
- Evită utilizarea produselor abrazive pe piele (peelinguri chimice, dermabraziune, scrub-uri de piele)
- Fii consecvent cu rutina ta de îngrijire pentru a menține un tenul întins, luminos și hidratat
- Nu face exerciții fizice imediat după injectare (evită efortul fizic intens cel putin 24h după injectare)
- Încearcă să menții o pozitie dreaptă, fără să apleci capul sau să te intinzi în ziua in care îti injectezi botoxul, cel puțin 4h după injectare. Acest lucru reduce riscul ca botoxul să afecteze alți muschi decât muschii țintă
- Evită fumatul – fumatul accelerează îmbătrânirea pielii, contracarând efectele botoxului
- Programează sedințe de botox regulate pentru a menține efectul, dar nu te grăbi! Așteaptă până efectul injectării anterioare s-a dus și mușchii si-au recăpătat forța. Așa poți evita și o posibilă rezistență la botox.
- Alege un medic calificat pentru injectările cu toxină botulinică – experiența și tehnica unui dermatolog este importantă pentru a obține efectul dorit și durata acestuia.
Te încurajăm să vizitezi clinica Miodera pentru procedura ta de botox, pentru că este locul unde vei beneficia de profesionalism, grijă atentă și o atmosferă confortabilă, asigurându-te astfel că obții cele mai bune rezultate pentru un aspect natural și întinerit.
Întrebări și răspunsuri despre toxina botulinică
La cât timp este bine să îmi refac botoxul?
- Frecvența cu care trebuie repetate injecțiile cu botox și numărul de injectări pentru fiecare zonă depind de regiunea tratată și de severitatea ridurilor. De asemenea, durata efectului variază în funcție de caracteristicile individuale ale fiecărui pacient, inclusiv de cât de rapid este metabolizată toxina botulinică de către organism. În general, efectul botoxului durează între 3 și 6 luni de la prima injectare. Pentru a menține rezultatele, este important să faci o nouă evaluare la medicul specialist, care va stabili momentul potrivit pentru reinjectarea toxinei botulinice.
Bărbații își pot injecta botox?
- Și bărbații pot beneficia de injectarea de botox, rezultatul având un efect natural, ajustat astfel încât să își păstreze expresiile faciale, dar cu un aspect mai tânăr și mai relaxat. Mulți bărbați dezvoltă riduri între sprâncene și pe frunte, iar când acestea devin adânci, pot oferi un aspect îmbătrânit și încordat. Pentru a atenua acest efect, mulți apelează la injecții cu botox, care ajută la reducerea ridurilor dintre sprâncene și din jurul ochilor, corectând aspectul de sprâncene lăsate și conferind o expresie mai relaxată și întinerită.
În ce constă procedura de injectare a toxinei botulinice?
- În momentul prezentării în cabinetul medicului dermatolog, acesta va analiza împreună cu pacientul care sunt nemulțumirile acestuia, așteptările și efectele reale ale procedurii. După discutarea unui plan de tratament, se va aplica crema anestezică la nivelul zonelor de injectare pentru a diminua din disconfortul procedurii. După 20-30 de minute se curăță crema anestezică, se desenează punctele unde va fi plasată toxina și apoi se va efectua procedura propriu-zisă.
În cât timp se instalează efectul botoxului? Are efect imediat?
- Poți începe să vezi rezultatele în 2-4 zile, dar efectul maxim va fi vizibil după aproximativ 2 săptămâni. La 2 săptămâni de la injectare se va efectua o a doua vizită în clinică pentru a evalua rezultatele și a face mici modificări dacă acestea sunt necesare. Rezultatele tratamentului durează între 3-6 luni, iar ulterior mobilitatea musculaturii revine treptat la normal.
Nu voi avea nicio expresie după ce mi-am injectat botox?
- Dacă vă imaginați că aspectul după injectarea de toxină botulinică este cel „Poker Face”, aveți nevoie de câteva explicații suplimentare din partea medicului curant.
Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la pierderea expresiilor faciale. După tratament, veți observa o reducere vizibilă a ridurilor atunci când vă exprimați emoțiile, dar veți putea în continuare să vă încruntați, să zâmbiți sau să arătați surprins. Diferența este că ridurile de pe față vor fi mult mai puțin pronunțate, oferindu-vă un aspect mai neted și mai relaxatUnul dintre avantajele botoxului este obținerea unei îmbunătățiri vizibile fără a arăta ca și cum s-a corectat o trăsătură a feței. De multe ori aspectul este unul mai tânăr fără ca persoanele din jur să poată spune exact ce v-ați modificat la nivelul feței. În plus rezultatele sunt temporare, dacă nu sunteți încântat de efect, puteți oricând să renunțați la următoarea injectare.
Ce se intampla cand te opresti din a-ti mai injecta botox?
- După ce efectul botoxului dispare, mușchii își recapătă treptat capacitatea de a se contracta. Nu vom avea mai multe riduri decât înainte de tratament. Impresia că ridurile sunt mai pronunțate apare deoarece ne-am obișnuit cu fața netedă și relaxată în timpul acțiunii botoxului. Când mușchii revin la activitatea normală, poate părea că ridurile sunt mai vizibile, dar, în realitate, este doar o comparație cu perioada în care pielea a fost temporar fără riduri.
Referințe:
1. Padda IS, Tadi P. Botulinum Toxin. [Updated 2023 Nov 6]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan.
2. Botulinum Toxin | American Society of Plastic Surgeons (plasticsurgery.org).
3. Botox Injections: Purpose, Procedure, Risks, Results (webmd.com).
4. Alam, Munir. (2019). Storage of BOTOX®. 10.13140/RG.2.2.36632.03841.
5.15 Tips for Prolonging Results | Westchester Cosmetic Dermatolog (westchestercosmeticdermatology.com)
6. https://www.sweathelp.org/education-and-resources/starch-iodine-onabotulinumtoxina-injection-protocol-for-axillary-treatment.html
Cuprins
- 1
- 2 Botox sau toxina botulinică?
- 2.1 Tipuri de toxină botulinică
- 2.2 Indicații estetice și terapeutice ale botoxului
- 2.2.1 Cum acționează toxina botulinică ?
- 2.2.2
- 2.2.3 imagine preluată UpToDate
- 2.2.4 Unde putem injecta toxina botulinică?
- 2.2.5
- 2.2.6
- 2.2.7 Toxina utilizată în clinicile dermatologice este una sigură?
- 2.2.8 Reacții adverse la injectarea toxinei botulinice
- 2.2.9 Complicații posibile la administrarea toxinei botulinice
- 2.2.10 Precauții/contraindicații
- 2.3 Recomandări post injectare. Ce NU ai voie să faci după injectarea de botox:
- 2.4 Pentru a prelungi efectele botoxului, ține cont de următoarele sfaturi :
- 2.4.1 La cât timp este bine să îmi refac botoxul?
- 2.4.2 Bărbații își pot injecta botox?
- 2.4.3
- 2.4.4 În ce constă procedura de injectare a toxinei botulinice?
- 2.4.5 În cât timp se instalează efectul botoxului? Are efect imediat?
- 2.4.6 Nu voi avea nicio expresie după ce mi-am injectat botox?
- 2.4.7 Ce se intampla cand te opresti din a-ti mai injecta botox?