Filerele cu acid hialuronic sunt soluția ideală pentru obținerea unui aspect natural și revitalizat al pielii, aducând hidratare și o redefinire a conturului feței.
Folosirea acidului hialuronic este unul dintre cele mai utilizate tratamente dermice injectabile în estetica facială pentru că face parte din categoria procedurilor noninvazive iar efectele se văd imediat după terminarea injectării. Pentru a înțelege pe deplin rolul acidului hialuronic, este important să aflăm mai întâi ce sunt filerele dermice și cum funcționează acestea în procesul de înfrumusețare.
Fillerele sunt substanțe injectabile utilizate în estetică pentru a umple și netezi ridurile, a adăuga volum și a redefini trăsăturile feței. Sunt preferate în primul rând pentru beneficiile pe care le aduc în combaterea semnelor de îmbătrânire, atenuând liniile fine și ridurile, și definind conturul facial. De asemenea, pot fi folosite pentru a mări buzele, a evidenția pomeții sau pentru a corecta asimetriile.
Ce este acidul hialuronic ?
Acidul hialuronic (HA) este o substanță care se găsește în mod natural în piele și este cunoscut pentru capacitatea sa de a reține umiditatea, de a sprijini hidratarea și de a stimula secreția de factori de creștere în țesuturile conjunctive ale pielii. HA are rolul de a menține hidratarea și volumul acesteia fiind o componentă esențială a matricei extracelulare a dermului.
Explicat într-un mod simplu, matricea extracelulară a dermului este, o retea ce susține celulele din derm (stratul mijlociu al pielii) cu rol în menținerea structurii, elasticității și rezistenței pielii. Practic, această rețea susține celulele pielii și le ajută să funcționeze corect.
Acidul hialuronic a fost descoperit prima oară în 1934, când a început studierea lui în diverse arii de interes ale medicinei, datorită faptului că acest acid este prezent peste tot în organismul uman.
El este prezent în mecanismele de transmitere a semnalelor intercelulare, în repararea rănilor, regenerarea țesuturilor, procesul de formare a acestora și are proprietăți fizico-chimice unice, cum ar fi biocompatibilitatea, biodegradabilitatea, capacitatea de a adera la suprafața mucoaselor, capacitatea de absorbție a umidității și comportament de vâscoelasticitate, adică de proprietăți de elasticitate combinate cu o deformare lentă.
Cum acționează acidul hialuronic injectabil
Eficacitatea filerelor cu acid hialuronic a fost atribuită în primul rând efectului de umplere pe care îl are acidul hialuronic și al apei legate de moleculele de acid hialuronic. Cu toate acestea, s-a efectuat un studiu care a comparat rezultatele injectării în pielea antebrațului a unui filer cu acid hialuronic (Restylane) cu un alt loc în care s-a injectat soluție salină izotonică. S-a constatat că a existat și o stimularea a sintezei de colagen care a sporit eficacitatea tratamentului. Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă se observă constatări similare în cazul injectărilor în pielea feței cu alte filere cu acid hialuronic.
Datorită acestor proprietăți, acidul hialuronic injectabil a fost studiat ca sistem de administrare a diverselor principii active și tratament în cancer, oftalmologie, artrologie, pneumologie, rinologie, urologie, medicină estetică și cosmetică.
Utilizarea acidului hialuronic injectabil
Odată cu înaintarea în vârstă, producția naturală de acid hialuronic scade, ceea ce duce la pierderea volumului pielii și la apariția ridurilor. Acidul hialuronic injectabil ajută la refacerea volumului pierdut, netezirea ridurilor, conturarea trăsăturilor faciale și pentru refacerea deficitului de volum la nivelul părții dorsale a mâinilor.
Injectarea în piele a acidului hialuronic are efecte evidente de refacere a volumului, cu o senzație și un aspect natural imediat după efectuarea tratamentului. Aceste caracteristici impreună cu un risc scăzut de efecte adverse, au făcut din filerele cu acid hialuronic cele mai utilizate filere pentru țesurile moi, la nivel mondial.
Există soluții injectabile (filere) cu acid hialuronic reticulat și acid hialuronic nereticulat.
- Acid hialuronic reticulat:
- Are o structură modificată prin procesul de reticulare, adică moleculele sunt legate între ele, formând o rețea mai densă și mai stabilă.
- Această reticulare îi oferă o durată de viață mai lungă în țesuturi, fiind folosit de obicei în fillerele dermice pentru a adăuga volum și a contura zone precum obrajii, buzele și linia maxilarului.
- Datorită structurii sale stabile, acidul hialuronic reticulat rezistă mai bine degradării și se descompune mai lent în piele.
- Acid hialuronic nereticulat:
- Este acid hialuronic în forma sa naturală, fără a fi legat în rețea. Aceasta îl face mai fluid și mai ușor de distribuit în piele.
- Are o capacitate excelentă de hidratare și este folosit în principal pentru hidratare intensă și îmbunătățirea elasticității pielii.
- Deoarece este mai puțin dens, se absoarbe mai rapid și oferă rezultate de mai scurtă durată în comparație cu varianta reticulată.
Cele mai utilizate filere cu acid hialuronic sunt (UptoDate.com):
- Aliaxin – acid hialuronic reticulat, folosit pentru a restabili conturarea, hidratarea și pentru a îmbunătăți elasticitatea și tonusul. Aliaxin nu doar stimulează producția de colagen în piele, menține pielea suplă și are un efect de lifting fiind conceput pentru o regenerare cu aspect natural. Longevitatea rezultatelor de o calitate superioară durează 6 – 8 luni. Studiile arată că pielea rămâne cu 50% mai netedă după tratament.
- Juvederm – conține și lidocaină, există în mai multe variante folosite pentru corectarea ridurilor și pliurilor moderate până la severe (de exemplu, pliurile nazolabiale) sau corectarea deficitelor de volum la mijlocul feței, durata 6 până la 12 luni.
- Restylane – se integrează în mod natural în structura pielii pentru a îmbunătăți vizibil fermitatea, elasticitatea și aspectul feței (partea inferioară și linia maxilarului), partea superioară a gâtului și partea dosală mâinii. Restylane Skinboosters are un mod special de acțiune. Longevitatea rezultatelor este de 6 până la 12 luni.
- Belotero Balance – se folosește pentru pliuri sau riduri moderate până la severe, cum ar fi pliurile nazolabiale, durată 6 luni
- Teosyal – nu conține lidocaină, este folosit pentru corectarea liniilor fine până la riduri profunde și pentru volumizarea feței, durata 6 până la 12 luni.
volumizare discretă a buzelor cu acid hialuronic- rezultat obținut în clinica Miodera
Efecte adverse în injectarea cu acid hialuronic
Rata de efecte adverse in cazul injectării cu acid hialuronic sunt rare.
Trebuie să înțelegem importanța efectuării procedurilor de injectare a filerelor cu acid hialuronic de către medicul specialist. O administrare a acidului hialuronic injectabil de către persoane necalificate sau nefamiliarizate cu acest produs este riscantă, deoarece tehnica necorespunzătoare de injectare poate duce la rezultate slabe sau efecte adverse.
Este importantă verificarea autenticității acidului hialuronic pentru a vă asigura că produsul care urmează să fie injectat este autentic și sigur. Pentru mai multe informații privind siguranța acestui acid vă invităm să citiți și articolul „Acid hialuronic: 10 pași pentru verificarea autenticității„.
- Cele mai frecvente efecte adverse asociate cu injectarea filerelor cu acid hialuronic sunt tranzitorii și ușoare și includ durere, vânătăi, edem și înroșire la locul injectării . Utilizarea acului sub formă de evantai, injectarea rapidă și injecțiile cu volum mare de acid hialuronic, au fost asociate cu rate mai crescute de efecte adverse.
- Un alt tip de efecte secundare ce pot apărea în cazul tratamentului cu acid hialuronic injectabil sunt nodulii neinflamatori sau o decolorare albăstruie a pielii, atunci când injecțiile sunt plasate prea superficial.
- Hipersensibilitatea întârziată și reacțiile granulomatoase la agenții de umplere cu acid hialuronic sunt rare. Se estimează că astfel de reacții apar în doar 0,02 la sută din tratamente.
- Reacțiile întârziate în tratamentele cu acid hialuronic injectabil se manifestă de obicei ca papule sau noduli inflamatori care apar la câteva săptămâni până la luni după injectare.
- Complicațiile cum ar fi infecțiile bacteriene și micobacteriene sunt, de asemenea, mai puțin frecvente
- O complicație gravă dar relativ rară în cazul injectării acidului hialuronic este ocluzia vasculară. Această complicație trebuie gestionată rapid pentru a nu provoca rezultate grave și devastatoare pentru pacient. Este unul dintre motivele pentru care această procedură de injectare a acidului hioaluronic trebuie făcută de medicul dermatolog specialist, singurul care poate acționa rapid in momentul în care suspectează apariția ocluziei în urma injectării HA.
Ce este ocluzia vasculară ca efect secundar în injectarea de acid hialuronic?
Ocluzia vasculară este o complicație gravă ce apare în urma injectării intravasculare acidentale de acid hialuronic. Dacă o ocluzie vasculară nu este diagnosticată prompt și gestionată corespunzător, poate duce la moartea țesuturilor. Rezultatele sunt cu atât mai catastrofale când implică zone de mare risc care pot duce la probleme ireversibile cum sunt orbirea.
În momentul în care acidul hialuronic este injectat accidental intr-un vas de sânge, se produce o întrerupere a fluxului de sânge către țesuturile din apropiere, declanșând o serie de modificări în cascadă. Acidul hialuronic injectabil blochează vasul de sânge iar în final, dacă nu se intervine rapid, se va produce moartea țesuturilor, un efect ireversibil.
Astfel de efecte grave și în unele cazuri ireversibile, sunt:
- Orbirea atunci cînd acidul hialuronic ajunge într-o arteră care irigă ochiul și este afectată ireversibil retina.
- Moartea țesuturilor care se manifestă prin schimbarea culorii pielii (paloare, roșeață sau nuanțe albastre), durere și, în final, deteriorarea permanentă a pielii. În lipsa intervenției rapide, țesutul afectat nu mai poate fi salvat, necesitând eventual intervenții estetice pentru reconstrucție.
Zonele de risc în injectarea de acid hialuronic pot fi împărțite în zone cu risc foarte ridicat, ridicat, moderat și scăzut.
- Zone de risc foarte ridicat sunt: glabella(zona dintre sprâncene), nasul și fruntea
- Zone de risc ridicat: tâmplele, pliurile nazolabiale, zona periorbitală, zona medie a obrazului și partea laterală a nasului
- Zone de risc moderat: buze, regiunea periorală, obrazul anterior
- Zone de risc scăzut: maxilar, liniile marionetă(zona ridurilor ce pleacă de la colțurile gurii până la bărbie), zona submalară(sub proeminența pomeților), preauricular (în fața urechii) și în cazul volumizării bărbiei.
Rolul hialuronidazei în managementul complicațiilor în injectarea acidului hialuronic
Hialuronidaza este o enzimă care descompune acidul hialuronic. La fel ca acidul hialuronic, hialuronidaza este prezentă în mod natural în stratul mijlociu al pielii și în alte țesuturi ale corpului. În organism, această enzimă contribuie la restructurarea și remodelarea țesutului cutanat, fiind implicată în procese precum vindecarea rănilor și menținerea echilibrului fluidelor.
În medicina estetică, hialuronidaza este utilizată pentru a corecta sau reduce efectele acidului hialuronic injectabil, atunci când apar complicații sau rezultate nedorite. Aceasta acționează prin degradarea acidului hialuronic injectat, facilitând absorbția rapidă a acestuia.
De asemenea, hialuronidaza este importantă în cazurile de ocluzie vasculară accidentală, când acidul hialuronic blochează un vas de sânge. În astfel de situații, injectarea imediată de hialuronidază ajută la deblocarea vasului și previne complicații severe. Aceasta face ca hialuronidaza să fie o componentă esențială în gestionarea siguranței procedurilor estetice injectabile.
Hialuronidaza Nu va dizolva ireversibil și acidul hialuronic natural din piele deoarece acidul hialuronic produs de organism este în mod natural regenerat la fiecare 24-48 de ore. Acidul hialuronic natural din corp are un ciclu de viață foarte scurt, fiind în permanență degradat și reînnoit.
Hialuronidaza utilizată în tratamentele estetice acționează asupra acidului hialuronic injectat, dar nu afectează nivelul pe termen lung al acidului hialuronic produs de organism.
Întrebări și Răspunsuri despre Acidul Hialuronic Injectabil
Acidul Hialuronic este toxic?
- Acidul hialuronic nu este toxic. Acidul hialuronic este o substanță naturală produsă de corpul nostru și se găsește în țesuturile conjunctive, piele și articulații, unde joacă un rol important în menținerea hidratării și elasticității. Fiind biocompatibil și biodegradabil, AH este bine tolerat și are un risc scăzut de reacții alergice, fiind utilizat pe scară largă în produsele cosmetice și tratamentele estetice.
Care este cantitatea de acid hialuronic recomandată pentru a obține un efect de volumizare naturală a buzelor?
- Cantitatea de acid hialuronic pentru volumizarea buzelor depinde de structura naturală a buzelor și de rezultatul dorit. De obicei, specialiștii recomandă să se injecteze treptat, în mai multe ședințe, pentru a obține un aspect natural și armonios. În loc să se injecteze o cantitate mare dintr-o dată, se aplică de obicei între 0,5 ml și 1 ml de acid hialuronic per ședință, cu ajustări pe parcurs, dacă este necesar. Această abordare permite buzelor să se adapteze mai bine și previne efectul de „supraîncărcare” care poate apărea în cazul injectării excesive dintr-o singură ședință.
Acidul Hialuronic migrează din locul în care a fost injectat?
- Injectat în mod corect de către medicul specialist, acidul hialuronic nu migrează. Există situații în care se poate produce migrarea acidului hialuronic. Aceste situații apar când tehnica de injectare este greșită, persoana care face injectarea nu are suficiente cunoștințe medicale sau experiență, astfel încât injectarea este prea superficială sau într-un plan greșit.
- Migrarea se poate produce și la injectarea acidului hialuronic în buze atunci când se injectează un volum prea mare de acid in buze prea subțiri. Pentru a evita acest efect neplăcut injectarea buzelor cu acid hialuronic se realizează treptat, în mai multe ședințe.
În majoritatea cazurilor, migrarea este doar ușor perceptibilă, iar aspectul se poate ameliora pe măsură ce acidul hialuronic este metabolizat de organism.
Totuși, dacă migrarea este semnificativă, corecția poate fi realizată prin injectarea de hialuronidază, o enzimă care dizolvă acidul hialuronic.
Care este diferența între acidul hialuronic injectabil și botox?
- Acidul hialuronic (AH): Este o substanță injectabilă ce se găsește în mod natural în piele și este folosită pentru a adauga volum prin atragerea și reținerea apei. AH este utilizat pentru a umple ridurile și pliurile, contura fața (buze, obraji) și adăuga volum în zonele dorite. Funcționează prin volumizare și hidratare, oferind un efect de „umplere”.
- Botox: Este o toxină care blochează temporar semnalele nervoase către mușchi. Când este injectat, relaxează mușchii din zona tratată, prevenind contracțiile care duc la formarea ridurilor. Astfel, Botox-ul este eficient pentru ridurile dinamice, adică cele formate de mișcările faciale repetitive (ex. frunte, colțurile ochilor).
Care este durata de viață a efectului acidului hialuronic injectabil?
- Efectul acidului hialuronic injectabil durează în medie între 6 și 12 luni. Acest efect este dependent de tipul produsului utilizat pentru injectare, gradul de reticulare a acidului hialuronic (cel reticulat rezistă mai mult), zona în care a fost injectat (de exemplu, în zonele mai mobile, cum sunt buzele, AH se dizolvă mai repede), dar și de caracteristicile proprii ale organismului pacientului (cei cu metabolism ridicat tind să dizolve mai rapid AH). De asemenea, dizolvarea AH injectat depinde și de cantitatea de hialuronidază proprie existentă în dermul pacientului.
Resurse :
- National Library of Medicine – Skin boosters / Vascular complicațion after facial filler injection
- National Library of Medicine – Guideline for the Management of Hyaluronic Acid Filler-induced Vascular Occlusion
- UptoDate – Injectable-Soft-Tissue-Fillers
Cuprins
- 1 Ce este acidul hialuronic ?
- 2
- 3 Utilizarea acidului hialuronic injectabil
- 4
- 5 Efecte adverse în injectarea cu acid hialuronic
- 6 Rolul hialuronidazei în managementul complicațiilor în injectarea acidului hialuronic
- 7
- 8
- 9 Întrebări și Răspunsuri despre Acidul Hialuronic Injectabil
- 9.1 Acidul Hialuronic este toxic?
- 9.2 Care este cantitatea de acid hialuronic recomandată pentru a obține un efect de volumizare naturală a buzelor?
- 9.3
- 9.4 Acidul Hialuronic migrează din locul în care a fost injectat?
- 9.5 Care este diferența între acidul hialuronic injectabil și botox?
- 9.6 Care este durata de viață a efectului acidului hialuronic injectabil?