Dermatita Seboreica a Bebelusului cauze simptome si tratamente

Dermatita seboreică a bebelușului, cunoscută și sub denumirea de ,, cruste de lapte,, este o afecțiune comună a pielii care afectează mulți bebeluși. Această dermatită este printre primele afecțiuni dermatologice care pot apărea la nou născuți și este printre primele surse majore de anxietate și stres ale părinților.

Dermatita seboreică la bebeluși apare între vârsta de 3 săptămâni până la 2 luni,  cu un vârf al manifestărilor cutanate la 3 luni și se rezolvă de obicei de la sine până la vârsta de 6-12 luni. Apare în mod obișnuit în vârful scalpului sau partea inferioară a capului, și uneori sunt afectate sprâncenele, fruntea, tâmplele, pliurile din jurul nasului și zona din spatele urechilor.

Afecțiunea nu este nici gravă, nici contagioasă și, de obicei, nu produce mâncărime. Dermatita seboreică nu provoacă nici un disconfort bebelușului care ar trebui să se hrănească, să se joace și să doarmă fără probleme.

În acest articol, vom explora mai detaliat cauzele, simptomele și cele mai eficiente metode de tratament pentru a ajuta părinții să gestioneze această afecțiune a pielii bebelușilor lor.

Cauzele dermatitei seboreice a bebelușului

Dermatita seboreică a bebelușului nu are încă o cauză complet stabilită. Un lucru foarte important care trebuie înțeles este faptul că dermatita seboreică a bebelușului nu este cauzată de igiena precară sau de modul de îngrijire a bebelușului. Această afecțiune nu reflectă calitatea îngrijirii oferite de părinți.

Există numeroși factori despre care se presupune că influențează dermatita seboreică.

Una dintre ipoteze sugerează că, hormonii materni care au trecut prin placentă în sangele bebelusului in timpul sarcinii sau pe care copilul îi primeste prin laptele matern dupa nastere, pot stimula hiperactivitatea glandelor sebacee ale bebelușului.

În dermatita seboreică a bebelușului aceste glande produc sebum în exces care creează o aderența a celulelelor moarte ale pielii. Deci, sebumul lipicios împiedică eliminarea normală a fulgilor de piele de pe scalp, lipindu-i și permițându-le să se acumuleze pe scalp, sub formă de cruste, în loc să se exfolieze în mod normal.

Se pare că Malassezia, o ciupercă inofensivă prezentă în mod obișnuit pe pielea noastră, este adesea implicată în cazurile de dermatită seboreică. Aceasta descompune sebumul și se dezvolta. Studiile au arătat că Malassezia globosa și Malassezia restricta sunt prezente în peste 80% din cazurile de dermatită seboreică (National Library of Medicine).

Simptome în dermatita seboreică a bebelușului

Dermatita seboreică a bebelușului debutează în primele săptămâni de viață. Denumirea de ,,crustă de lapte,, provine de la aspectul dat de petele solzoase și uleioase de pe pielea capului bebelușului, cruste care apar uneori și pe alte părți ale corpului. În ciuda aspectului neplăcut, bebelușul nu resimte disconfort sau mâncărime.

  • Dermatita seboreică începe cu scalpul care are un aspect îngroșat în zonele afectate, uleios, fiind acoperit cu solzi grasi, gălbui sau albicioși, cerosi, care se lipesc de cap, făcându-l să arate ca fiind acoperit de o crustă.

dermatita seboreica a bebelusului localizata la nivelul sprancenelor

poză preluată nhs.uk

Acumulările solzoase sunt de obicei localizate în varful scalpului și în partea frontală.

  • Fața poate fi, de asemenea, afectată, aspectul fiind de plăci solzoase eritematoase  pe frunte, sprâncene/pleoape, pliuri                 nazolabiale, obraji și zona din spatele urechilor.
  • Există și alte zone în care dermatita seboreică a bebelușului poate să îsi faca vizibilă prezența, cum ar fi zona ombilicală, zona scutecului și regiunile corpului unde pielea formează pliuri și are tendința de a frecare. Aceste zone includ, în principal, subrațul, pliurile inghinale, zona dintre fese și alte regiuni similare. Din cauza umezelii și frecării constante, aceste zone sunt predispuse și la iritații, infecții fungice și bacteriene.
  • În zona scutecului, fundul bebelușului poate avea un aspect inflamat (pete roșii pe pielea albă și pete mai închise pe pielea închisă la  culoare). Pot exista solzi mici de piele (aceștia pot fi de culoare albă sau gri), care tind să se desprindă cu ușurință, mai ales dacă scutecul este strâns, dând pielii un aspect strălucitor. Petele se pot extinde în pliurile pielii de pe picioare, în jurul organelor genitale și între fese. În cazuri foarte rare, se pot răspândi și pe întregul corp (National Eczema Society).

Dermatita seboreica a bebelusului

poză preluată dermnetnz.org

Caracteristic este faptul că, zonele afectate situate departe de scalp au tendința de a avea mai puțină crustă dar mai multă inflamație (eritem).

Dezvoltarea excesivă a acestor cruste poate fi un ,,marker,, pentru un copil care va dezvolta eczeme atopice, mai ales dacă există antecedente familiale de atopie (eczema.org).

Evoluția dermatitei seboreice a bebelușului

Dermatita seboreică a bebelușului este o afecțiune dermatologică care se vindecă în câteva săptămâni sau luni.Cu toate acestea, dacă afecțiunea persistă după vârsta de 12 luni, trebuie sa consultați medicul specialist dermatolog pentru investigații privind diagnosticele alternative.

Este puțin probabil ca dermatita seboreică a bebelușului să se infecteze dacă pielea rămâne intactă. Cu toate acestea, dacă pielea devine dureroasă și roșie, în special în zona scutecului, poate fi apoi infectată cu o ciupercă (Candida), care în mod normal trăiește pe piele în această parte a corpului. Uneori, dermatita seboreică se poate infecta și cu bacterii dacă zonele pielii sunt grav afectate, în special pliurile.

Diagnostic diferential în dermatita seboreică a bebeluşului

Dermatita seboreică a bebelușului poate fi ușor confundată cu alte afecțiuni dermatologice. Diagnosticarea corectă este esențială pentru a asigura un tratament adecvat și pentru a exclude alte condiții care pot necesita abordări diferite. Iată câteva afecțiuni care trebuie luate în considerare în diagnosticul diferențial:

Dermatita atopică vs Dermatita seboreică a bebelușului

  • Simptome: Prurit intens, erupții roșii și uscate, localizate în special pe obraji, scalp, și în zonele de flexie (cot, genunchi).
  • Diferențiere: Spre deosebire de dermatita seboreică, dermatita atopică provoacă mâncărimi intense și este adesea asociată cu un istoric familial de alergii sau astm. Spre deosebire de dermatita seboreică, în dermatita atopică starea generală a bebelușului este afectată, pruritul determinând tulburări ale somnului si hrănirii acestuia.

Dermatita Iritativă de Contact

  • Simptome: Erupții cutanate, roșeață și vezicule, localizate în zonele de contact cu un alergen sau iritant.
  • Diferențiere: Dermatita de contact apare la prima expunere la agentul iritant, cu leziuni bine delimitate, diferind de distribuția mai difuză a dermatitei seboreice.

Impetigo

  • Simptome: Pustule și cruste galbene, care se pot răspândi rapid.
  • Diferențiere: Impetigo este o infecție bacteriană foarte contagioasă, care se caracterizează prin pustule și cruste galbene de culoarea mierii, adesea acompaniate de febră, pe când dermatita seboreică nu provoacă febră. Înrosirea pielii este minimă sau absentă în impetigo.

Infecții Fungice (Tinea Capitis)

  • Simptome: Păr fragil, zone de alopecie (pierderea părului), solzi de piele uscați și uneori prurit.
  • Diferențiere: Tinea capitis implică adesea pierderea părului și poate prezenta puncte negre pe scalp, spre deosebire de dermatita seboreică a bebelușului care este caracterizată de aspectul gras al crustelor.

Tratamentul  dermatitei seboreice a bebelușului localizate la nivelul capului

Deoarece singura problema este de natură estetică, în mod normal nu trebuie să tratați dermatita seboreică a bebelușului, dar puteți lua măsuri pentru a ajuta crustele să se desprindă mai ușor :

Spălați părul bebelușului mai des 

În fiecare zi sau la fiecare două zile puteți spăla părul bebelușului cu apă călduță și un șampon blând, special pentru pielea delicată a scalpului. Aplicați o cantitate mică de șampon în palme, spumați și aplicați pe par. Masați ușor scalpul cu buricele degetelor dar cu grijă, nu frecați și nu insistați prea mult asupra crustelor.

Verificați întotdeauna ingredientele produselor folosite pentru igiena bebelușului în site-uri de încredere (INCIdecoder.com).

Folosiți o perie moale

Folosiți o perie moale pentru a ,, slăbi,, crustele dar nu incercați să le desprindeți. Cu ajutorul periei îndepărtați ușor crustele care s-au desprins și au rămas lipite de păr. Nu vă îngrijorați dacă o dată cu crustele se desprind și fire de păr.Vor crește din nou.

Folosiți un emolient pentru a înmuia crustele

Dacă nu reușiți să eliminați solzii cu măsurile simple descrise mai sus, sau dacă bebelușul are cruste groase sau extinse și dacă medicul dermatolog o recomandă,  înmuiați crustele cu un emolient. Se pare că emolientul este mai eficient dacă este în contact cu crustele o perioadă mai lungă de timp, deci îl puteți aplica chiar cu o seară înainte, pentru a se înmuia bine crustele, sau cu câteva ore înainte de a spăla părul bebelușului.

aplicarea emolientului pe crustele de lapte

Emolientul se aplică direct pe scalp, ușor, fără a freca crustele, în directia creșterii firelor de păr. Va înmuia crustele și va ajuta la îndepărtarea mai ușoara a lor.

Odată ce crustele sunt îndepărtate, trebuie continuată șamponarea zilnică a zonelor afectate ale scalpului bebelușului, pentru a preveni reapariția lor. (National Library of Medicine).

Tratamentul  dermatitei seboreice a bebelușului localizate în alte zone ale corpului

Dacă dermatita seboreică a bebelușului este localizată în alte zone ale corpului, faceți baie bebelușului în fiecare zi cu un emolient medical ca înlocuitor de săpun sau adăugați un ulei de baie emolient în apă, care va ajuta la slăbirea crustelor (scuamelor de piele) și la hidratarea pielii uscate.

Aveți mare grijă când ridicați copilul din baie, deoarece pielea acestuia va fi alunecoasă!

In dermatita seboreică a bebelușului utilizați mai degrabă un emolient medical decât produse cosmetice pentru copii (inclusiv cele descrise ca „naturale” sau „pentru pielea sensibilă”), care pot conține parfum și alte ingrediente care pot irita pielea.

Hidratarea pielii cu un emolient va ajuta la prevenirea descuamării și a infecțiilor suplimentare ale pielii (eczema.org).

Dacă medicul dumneavoastră dermatolog a diagnosticat dermatita seboreică a bebelușului dumneavostră și a prescris o cremă sau un unguent ca tratament pentru zonele inflamate, aplicați-l în strat subțire sau conform prescripției, după ce ați uscat pielea bebelușului prin tamponare cu un prosop moale.

Dacă trebuie să aplicați o cremă/unguent pt tratament local după ce ați folosit un emolient, lăsați să treacă 20-30 minute între cele două aplicări. Este important să lăsați un decalaj între cele două tratamente pentru a evita diluarea substanței activre din unguentul topic și/sau răspândirea lui în zonele neafectate de dermatită

Dacă dermatita seboreică a bebelușului este localizată în zona scutecului, păstrați zona scutecului curată și uscată. Verificați scutecul bebelușului  frecvent și schimbați-l imediat ce devine umed sau murdar.
La fiecare schimbare a scutecului, aplicați un emolient hidrofug ca barieră pentru a ajuta la protejarea pielii.

Folosiți pentru bebelușul dumneavoastră haine din materiale naturale care permit pielii să respire și reduc riscul de iritații.

Ce să NU faceți în dermatita seboreică a bebelușului

Nu folosiți ulei de măsline pentru a înmuia crustele, nu este potrivit pentru utilizarea pe piele.

Nu folosiți ulei de arahide pentru a înmuia crustele, există un risc crescut de alergii.

Nu trageți cu unghiile de cruste pentru a le îndepărta, puteți leza pielea delicată a scalpului bebelușului, deschizînd o poartă de intrare pentru microbi.

Nu folosiți săpun sau șampon antimătreață pentru adulti. Nu sunt produse sigure pentru copii.

Când trebuie consultat medicul expert dermatolog

Dacă dermatita seboreică a bebelușului persistă, crustele de  lapte nu se curăță de la sine în câteva săptămâni sau dacă bebelușul are alte simptome decât cele asociate cu dermatita seboreică, consultați medicul specialist dermatolog..

In plus, trebuie să consultați medicul :

  • dacă observați cruste și pe fața sau corpul bebelușului
  • dacă zonele pe care există cruste par umflate
  • crustele sângerează sau din ele se scurge un lichid
  • dacă pielea este roșie, miroase urât și starea generală a bebelușului este modificată

Dermatita seboreică a bebelușului este o etapă normală și inofensivă în dezvoltarea copilului. Deși aspectul său poate fi deranjant pentru părinți, aceasta nu afectează sănătatea sau confortul bebelușului. Cu răbdare și utilizarea unui șampon potrivit pentru bebeluși, problema se va rezolva de la sine în timp. Este esențial ca părinții să înțeleagă că această afecțiune nu este o reflectare a igienei și îngrijirii, ci doar o fază trecătoare.

Vă invităm să explorați articolul nostru informativ, „Dermatita seboreică a sugarului – întrebări și răspunsuri„. Aici, veți găsi răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre crustele de lapte, oferind o mai bună înțelegere a acestei afecțiuni comune.

Indiferent de problema dermatologică a bebelușului sau a dumneavoastră, vă așteptăm  la clinica Miodera pentru soluții eficiente și consultanță profesionistă. Tehnologia de ultimă generație și personalul nostru calificat sunt gata să vă ajute să obțineți cele mai bune rezultate pentru sănătatea pielii.

Programați o consultație pentru a discuta despre preocupările legate de piele și bucurați-vă de servicii dermatologice de înaltă calitate. Suntem aici să vă sprijinim în fiecare etapă a îngrijirii pielii.