Furunculul cauze si tratament

Furunculul: cauze și tratament

Furunculul reprezintă o infecție cutanată comună, manifestată printr-o umflătură dureroasă plină cu puroi (un tip de abces cutanat) care se formează sub piele. Acesta apare atunci când o bacterie – cel mai frecvent Staphylococcus aureus (stafilococul auriu) – infectează un folicul pilos (rădăcina firului de păr). Infecția localizată determină inflamarea zonei afectate și acumularea de puroi.

La apariția furunculelor pot contribui și anumiți factori precum igiena precară, frecarea sau iritația pielii, transpirația excesivă ori un sistem imunitar slăbit. Deși furunculul este o infecție frecventă și adesea minoră, tratamentul corect al acestuia este esențial atât pentru o vindecare mai rapidă, cât și pentru prevenirea extinderii infecției sau a complicațiilor severe.

Pe lângă aspectul inestetic, mai ales când apare pe zone expuse precum fața sau gâtul, furunculul provoacă durere locală intensă, care se agravează odată cu creșterea în dimensiuni. Disconfortul poate fi accentuat de frecarea hainelor sau de mișcările obișnuite, afectând activitățile zilnice și odihna, mai ales când este localizat în zone ce implică flexie sau există presiune constantă, cum ar fi axilele, zona inghinală, partea internă a coapselor sau fesele. În aceste cazuri, durerea poate deveni persistentă, iar simpla poziție a corpului sau mersul pot agrava inflamația, prelungind perioada de vindecare și crescând riscul de complicații.

Câteodată, furunculele pot duce la izolare, stânjeneală sau chiar anxietate, mai ales când sunt multiple sau reapar în mod frecvent. Deși, în general, nu reprezintă o urgență medicală, impactul lor fizic și emoțional dar mai ales disconfortul provocat, nu este de neglijat.

  • Ce este un furuncul?
  • De ce apar furunculele?
  • Simptomele și evoluția clinică a furunculelor
  • Tipuri frecvente de furuncule – localizări și particularități
  • Tratamentul furunculului
  • Prevenirea reapariției furunculelor

Ce este un furuncul?

Un furuncul este un nodul inflamator bine delimitat, dureros și supurativ (plin cu puroi), care implică un folicul pilos și apare de obicei ca o complicație a unei foliculite preexistente.

Furunculul poate apărea în orice zonă a corpului unde există foliculi de păr, dar este mai frecvent în regiunile expuse frecării și umezelii, precum: fața, gâtul, axilele, zona inghinală, coapsele și fesele.

Leziunea poate evolua spre forme mai severe, extinzându-se în straturile profunde ale pielii și în țesutul subcutanat. În aceste cazuri, se va favorizeaza declanșarea unui proces inflamator intens, care se poate complica prin apariției celulitei sau a unui abces cutanat.

Mai multe furuncule formează un carbuncul, leziune mult mai gravă care evoluează cu modificări în starea generală a organismului.

Imagine furuncul

Furuncul – imagine preluată Dermnetnz.org

De ce apar furunculele?

Cel mai frecvent, infecția profundă a foliculului pilos este cauzată de bacteria Staphylococcus aureus (stafilococul auriu). Există un procent de 10-20% din pop.u se găsește cel mai frecvent în nări, axile, zona dintre picioare și în pliul dintre fese. Din aceste zone, bacteria poate fi transferată cu ușurință pe alte zone ale corpului prin int ermediul unghiilor.

Persoanele cu portaj stafilococic sunt persoane sănătoase care au o igienă personală bună. Cauza exactă pentru care aceste persoane au pe suprafața pielii Staphylococcus aureus, nu se cunoaște exact. Majoritatea celor care dezvoltă furuncule sunt persoane care nu au alte probleme de sănătate. Există studii care leagă apariția furunculelor cu deficiențe ale sistemului imunitar, anemie, diabet, fumat sau deficit de fier (Dermnetnz.org).

În cazul în care pe suprafața pielii apar leziuni, cum sunt micile zgărieturi sau frecarea repetată a pielii (cum e cazul persoanelor care stau mult pe scaun), stafilococul auriu pătrunde în foliculul pilos, un loc vulnerabil al pielii. Odată inoculată în foliculul pilos, bacteria declanșează formarea unui furuncul care începe să evolueze în decusul mai multor zile.

Nu doar stafilococul auriu poate cauza apariția furunculului. În unele țări, Stafilococul auriu rezistent la meticilină (MRSA) este cel mai frecvent agent patogen implicat în infecțiile pielii și ale țesuturilor moi, ceea ce reprezintă o problemă, deoarece tratamentul este dificil.

În cazuri rare, alte bacterii decât Staphylococcus aureus pot fi implicate în apariția furunculelor, mai ales în zone precum regiunea vulvovaginală, perirectală sau fese.

Specii enterice precum Enterobacteriaceae și Enterococii sunt adesea prezente în aceste zone. De asemenea, în cazurile de furunculoză pot fi implicate și bacterii precum Corynebacterium, Staphylococcus epidermidis și Streptococcus pyogenes.

Există o serie de factori care, conform studiilor, pot favoriza apariția unui furuncul:

  • Deficiențe ale sistemului imunitar, anemie, diabet, fumat sau deficit de fier (Dermnetnz.org).
  • Imunitatea deficitară ce caracterizează diabetul zaharat
  • Perturbările în bariera de protecție a pielii ce apar în boli dermatologice precum acneea, dermatitele, eczemele
  • Sistem imunitar slăbit în chimioterapie, radioterapie sau infecție HIV
  • Contact fizic direct cu persoanele infectate cu Staphylococcus aureus
  • Obezitatea
  • Climatul umed și cald

Simptomele și evoluția clinică a furunculelor

Furunculul se prezintă inițial ca un nodul roșu sau mov, umflat și dureros, de dimensiuni diferite. Această leziune evoluează și în mod frecvent pe suprafață apare o veziculă purulentă (pustulă). Caracteristic este faptul că întotdeauna un furuncul este centrat pe un folicul pilos.

Furunculul cauze si tratament

Furunculul- Imagine preluată MSDmanuals.com

Un furuncul reprezintă o formă profundă de foliculită bacteriană și poate fi însoțit și de inflamația superficială a foliculilor piloși (foliculită infecțioasă superficială). Despre leziunile de foliculită infecțioasă puteți afla mai multe informații în articolul „Ce este foliculita infecțioasă și tipurile ei „.

Un furuncul evoluează în câteva etape:

  1. Debutul furunculului – Apare ca o umflătură roșie, dureroasă și caldă la atingere, de mici dimensiuni (1-2 cm), în jurul unui folicul de păr.
  2. Dezvoltarea furuncululuiÎn decurs de 4-7 zile, leziunea crește în dimensiuni, devine mai moale și mai dureroasă, iar în centrul său se formează o pustulă galbenă-albicioasă, indicând acumularea de puroi.
  3. Ruptura și drenajul: Furunculul poate fistuliza spontan, permițând evacuarea puroiului și a materialului necrotic (resturi de țesut mort). Acest proces poate fi însoțit de o intensificare temporară a durerii.
  4. Vindecarea furunculului: După drenaj, zona afectată începe să se vindece, posibil lăsând o cicatrice. Procesul complet de vindecare durează, în general, între 10 și 14 zile.

Există situații în care evoluția unui furuncul se poate complica:

  • Atunci când există mai multe furuncule alăturate care se unesc, rezultă o zonă inflamată dureroasă care are mai multe capte de drenaj. Această afecțiune este cunoscută sub denumirea de carbuncul.

carbuncul

Carbuncul – imagine preluată Dermnetnz.org

  • Un furuncul mare extins în straturile profunde ale pielii formează un abces, o acumulare de puroi într-o cavitate.

abces

Abces – imagine preluată Dermnetnz.org

  • Celulită – un furuncul poate fi însoțit de febră și inflamația ganglionilor locali. De obicei febra și starea generală alterată apar atunci când se produce infectarea țesuturilor învecinate (celulita).

infectarea țesuturilor invecinate unui furuncul

Celulita – infectarea țesuturilor în jurul unui furuncul – imagine preluată Dermnetnz.org

  • Răspândirea infecției bacteriene – În cazurile foarte rare infecția bacteriană poate ajunge în circulația sanguină, determinând septicemie sau împrăstierea focarelor de infecție bacteriană la nivelul diferitelor aparate și sisteme ale organismului. Se pot produce astfel: endocardita bacteriană, infecții ale țesutului osos, meningită purulentă, abces cerebral (în localizările faciale ale furunculului).

Tipuri frecvente de furuncule – localizări și particularități

Furunculele pot apărea oriunde există foliculi piloși, dar anumite zone ale corpului sunt mai predispuse din cauza frecării, transpirației, igienei precare sau imunității locale scăzute.

Furunculul fesier 

Este una dintre cele mai comune forme. Apare adesea la persoanele care stau mult timp pe scaun (în anumite meserii) sau poartă îmbrăcăminte strâmtă.
Particularități:

  • Poate fi extrem de dureros din cauza presiunii permanente în timpul șezutului.

  • Are tendința de a forma abcese mari.

  • Vindecarea poate lăsa cicatrici vizibile.

Furuncul fese

Furuncul fese – imagine preluată Illnessee.com

Furunculul axilar

Apare în zona axilei, unde transpirația, frecarea și umiditatea favorizează proliferarea bacteriilor.
Particularități:

  • Deseori confundat cu hidradenita supurativă (blocarea foliculilor de păr la nivelul axilei).

  • Se poate răspândi rapid sau poate recidiva frecvent.

  • Poate fi însoțit de adenopatie axilară (ganglioni inflamați).

furuncul

Furuncul la nivelul axilei – imagine preuată Dermnetnz.org 

Furunculul facial (nazal, buza superioară, bărbie)

Zona feței, mai ales triunghiul nazolabial (nas – buze), este considerată de risc din cauza apropierii de structurile venoase cerebrale.
Particularități:

  • Necesită atenție medicală urgentă din cauza riscului de complicații (ex. tromboză de sinus cavernos, diseminarea infecției la nivelul capului).

  • Poate fi dureros și foarte inestetic.

  • Este interzisă stoarcerea.

Furuncul fataFuruncul facial – imagine preluată Ilnessee.com

Furunculul inghinal (genital sau pubian)

Se dezvoltă în zona pubiană, pe sau lângă organele genitale externe.
Particularități:

  • Asociat frecvent cu epilarea agresivă sau igiena precară.

  • Poate fi confundat cu un chist sebaceu sau cu o infecție cu transmitere sexuală.

  • Recidivele sunt frecvente, mai ales la persoanele cu diabet sau imunitate scăzută.

Furuncul vulva

Furuncul genital – imagine preluată Vulvovaginal disorders.org.

Furunculul cervical (ceafă și gât)

Apare în special la bărbați, mai ales în zona occipitală sau la baza gâtului.
Particularități:

  • Poate fi influențat de transpirația excesivă, frecarea gulerelor sau folosirea aparatelor de ras.

  • Deseori însoțit de inflamație extinsă și durere locală.

furuncul gât

Furuncul la nivelul gâtului

Furunculul la nivelul coapsei sau gambei

Se dezvoltă adesea după activități fizice intense, frecare cu hainele sau microtraume.
Particularități:

  • Afectează deseori sportivii sau persoanele supraponderale.

  • Poate forma carbunculi în cazuri severe.

furuncul la nivelul coapsei

Furuncul la nivelul coapsei – imagine preluată Dermnetnz.org

Tratamentul furunculului

NU STOARCE ȘI NU ÎNCERCA SĂ SPARGI FURUNCULUL! Infecția se poate răspândi, 

Pentru ca un furuncul să se vindece, trebuie să se deschidă pentru ca puroiul din interior să se poată drena. După ce furunculul se drenează, durerea ar trebui să se amelioreze semnificativ.

Uneori, furunculele se deschid și se drenează de la sine. Însă, în majoritatea cazurilor, este nevoie ca un medic să deschidă și să dreneze furunculul.

Pentru a ajuta furunculul să se deschidă și să se dreneze, aplică căldură locală. Iată cum:

  • Umezește un prosop curat cu apă caldă și aplică-l pe furuncul.

  • Când prosopul se răcește, reîncălzește-l cu apă caldă și aplică-l din nou pe furuncul.

  • Repetă acești pași timp de 10–15 minute, la fiecare câteva ore.

  • Spală-te pe mâini înainte și după ce atingi furunculul.

După ce furunculul se deschide și se drenează, în mod normal se va vindeca de la sine. Totuși, poate dura câteva săptămâni până când furunculul se deschide, se drenează și se vindecă complet.

Medicul îți poate oferi recomandări specifice și tratamente medicale:

  • Săpun antiseptic sau antibacterian folosit zilnic timp de o săptămână, apoi de două ori pe săptămână pentru câteva săptămâni. Acest tip de săpun poate provoca o ușoară uscăciune a pielii.

  • Folosește frecvent un dezinfectant pentru mâini pentru a reduce riscul de reinfectare personală sau a altora prin mâini contaminate.

  • Unguente sau geluri antiseptice/antibiotice pentru aplicare în interiorul nărilor pentru reducerea sau eliminarea colonizării bacteriene din această zonă prevenind astfel reinfecțiile sau răspândirea infecției către alte zone ale corpului sau către alte persoane.

  • Șterge zilnic întreaga suprafață a pielii timp de o săptămână cu alcool izopropilic 70% diluat în apă (acest lucru va usca pielea).

  • Aplică un antiseptic topic, precum cremă cu iod povidona sau clorhexidină, pe furuncule și acoperă cu un tifon steril.

  • Alte persoane din familie care au un istoric de furuncule ar trebui, de asemenea, să urmeze un regim de curățare a pielii. De asemenea, medicul ar putea recomanda aplicarea unui antibiotic local în nări și celorlalți membri ai familiei, în cazul în care sunt purtători de Staphylococcus aureus.

  • Dacă furunculele nu se vindecă, se recomandă prelevarea unui exsudat pentru cultură microbiologică, pentru a verifica dacă este vorba de stafilococi rezistenți la meticilină (MRSA).

În anumite situații se recomandă administrarea antibioticelor pe cale generală (MSDmanual.com):

  • Furunculul este mai mare de 5mm sau mai mic dar nu se drenează de la sine.
  • Furuncule multiple / carbuncul
  • Tendință de complicare cu dezvoltare de abcese sau celulită
  • Persoane cu imunitate compromisă
  • Persoane care prezintă risc de endocardită
  • Febră prezentă

Prevenirea reapariției furunculelor

  • Consultă medicul pentru o evaluare a stării tale generale de sănătate.

  • Dacă ești supraponderal, încearcă să slăbești. Adoptă o dietă echilibrată, bogată în carne, fructe și legume.

  • Evită fumatul.

  • Spală-ți întregul corp zilnic cu apă și săpun sau un produs de curățare antiseptic.

  • Spală-ți mâinile de mai multe ori pe zi sau folosește soluții antiseptice.

  • Nu împărți prosopul sau buretele de baie cu alți membri ai familiei.

  • Folosește batiste de hârtie și evită să-ți scobești nasul.

  • Schimbă-ți lenjeria intimă și pijamaua regulat.

  • Ia în considerare modificarea activităților care provoacă transpirație excesivă și frecare, cum ar fi activitățile fizice intense sau alergarea.

  • Dacă ai deficiență de fier, o cură cu tablete de fier poate reduce riscul de infecții.

  • Se recomandă și administrarea zilnică a 1000 mg de vitamina C, care poate îmbunătăți funcția neutrofilelor deficitare.

  • Epilarea cu laser reprezintă opțiunea cea mai bună pentru prevenirea infectării foliculilor de păr.
  • Respectarea măsurilor de igienă în locuință, curățarea și dezinfectarea obiectelor frecvent atinse care pot intra în contact cu zonele de piele în care există leziuni infectate (colacul de toaletă, cadă, clanța ușii etc).

Concluzie

Deși furunculul poate părea o afecțiune banală, gestionarea lui incorectă poate duce la complicații serioase. Indiferent de localizare sau intensitatea durerii, nu improviza și nu încerca să-l tratezi singur acasă prin stoarcere, tăiere sau aplicarea unor remedii citite în mediul online sau aflate de la ații. Aceste alegeri pot agrava infecția, pot lăsa cicatrici și pot favoriza răspândirea bacteriilor în organism sau către alte persoane.

Cel mai sigur pas este să consulți un medic, să urmezi un plan corect de tratament și să respecți regulile de igienă. Când vine vorba de sănătatea pielii tale, nu risca improvizând, informează-te corect și apelează la un medic dermatolog, care îți poate oferi un diagnostic precis și un tratament sigur, adaptat situației tale.

Pentru  tratamentun diagnostic corect și tratament personaliza, poți apela cu încredere la clinica dermatologică Miodera din București, Sector 6 — unde vei găsi profesionalism, empatie și cele mai bune soluții pentru problemele pielii tale.