Bolile unghiilor – modificări ale suprafeței unghiilor
De multe ori ignorate, unghiile își recapată „vizibilitatea” atunci când bolile unghiilor devin evidente și incomode din cauza aspectului inestetic.
În general unghiile sunt apreciate pentru rolul lo estetic dar nu trebuie subestimate funcțiile importante, precum rolul lor de protecție împotriva traumelor exercitate asupra degetelor, efectul de contrapresiune asupra pulpei degetului – important pentru percepția tactilă și pentru mers în cazul degetelor de la picioare,, funcția de scărpinare, precum și rolul unghiilor în manipularea obiectelor mici.
Unghiile pot oferi, de asemenea, informații despre munca, obiceiurile și starea de sănătate a unei persoane, deoarece mai multe caracteristici bine cunoscute ale unghiilor pot fi indicii ale unor boli sistemice. Unghiile anormale, cauzate de obiceiul de a le roade (sau onicotilomanie), oferă indicii despre starea emoțională sau psihiatrică a individului. Mostrele de unghii sunt utilizate în analize medico-legale și toxicologice, deoarece diverse substanțe sunt depozitate în placa unghială pe măsură ce aceasta se formează și rămân stocate în timpul creșterii.
Este așadar important să știm cum arată o unghie sănătoasă și cum se formează, pentru a putea detecta semnele de patologie și a înțelege mecanismele lor de apariție.
Afecțiune caracterizată prin apariția unor linii transversale pe suprafața unghiei.
- Denumită după numele primului om care a descoperit-o, fizicianul Joseph Beau.
- Cel mai bine se observă privind unghia din lateral.
- Liniile de pe unghii apar atunci când creșterea lor este întreruptă de un traumatism, boală sistemică (Covid, Boala gură-mână-picior), panarițiu, deficit de zinc, medicamente folosite în chimioterapie.
- La femeile adulte, traumatismul cauzat de împingerea cuticulei în timpul manichiurii duce la apariția liniilor lui Beau. În acest caz, liniile Beau nu sunt singurul semn unghial prezent – pot coexista modificări ale suprafeței plăcii unghiale.
- Când este vorba de o cauză locală (traumatism al unghiei) de obicei, se formează o singură linie Beau.
- Afectarea mai multor degete, la aceeași distanță, precum și afectarea unghiilor atât la mâini cât și la picioare, sugerează o boală sistemică (la copii – o boală virală, febră mare, consum de droguri).
Onicomadeza este afecțiunea în care unghia se desprinde de patul unghial.
- În onicomadeză unghia se separă de patul unghial datorită întreruperii bruște a creșterii unghiei.
- Este afectată întrega matrice unghială, ducând la oprirea completă dar temporară a creșterii unghiei.
- Când creșterea unghiei este reluată, ea va fi alcătuită din două porțiuni separate printr-o fisură transversală care traversează întreaga grosime a plăcii unghiale. Unghia se va detașa treptat până la pierderea completă a „vechii” unghii.
- La copii, o cauză foarte frecventă a căderii unghiei ,care afectează mai multe sau toate unghiile, este boala mână-picior-gură, cauzată de virusul coxsackie, în timp ce panarițiul (infecția țesuturilor periunghiale) este cea mai frecventă cauză ce provoacă căderea unei singure unghii de la mână.
- Când onicomadeza afectează unghiile de la picioare trebuie urmărită cu atenție, deoarece căderea unghiei vechi poate fi urmată de o creștere incorectă a noii unghii, care poate pătrunde în piele.
Această afecțiune se caracterizează prin mai multe depresiuni punctiforme pe placa unghială, care apar sub forma unor mici găuri rotunde, de dimensiuni diferite.
- Este rar întâlnită la unghiile de la picioare.
- Rezultă dintr-o cheratinizare anormală în zona matricei unghiale. Această anomalie determină formarea unor grupuri de celule parakeratozice (celule care nu s-au maturizat complet) în placa unghială. Pe măsură ce unghia crește, aceste celule se desprind, lăsând mici adâncituri pe suprafața unghiei.
- Pitting-ul este frecvent asociat cu afecțiuni precum psoriazisul unghiei, alopecia areata și dermatita eczematoasă (National Library of Medicine).
- În psoriazisul unghiei adânciturile sunt de mărimi diferite, neregulate și distribuite aleator.
- În alopecia aerata adânciturile sunt mici, superficiale și distribuite neregulat.
Onicorexis este afecțiune dermatologică a unghiilor caracterizată prin fragilitate unghiilor și apariția de fisuri longitudinale.
- Aceste fisuri pot interesa întreaga suprafață sau doar părți ale unghiilor și pot fi mai mult sau mai puțin adânci.
- Când striațiile longitudinale apar doar pe o porțiune a unghiilor, de obicei sunt datorate unui traumatism la nivelul matricei unghiei („rădăcina unghiei”) sau altor factori ce perturbă creșterea unghiei (de exemplu, chimioterapia).
- Striațiile longitudinale difuze și adânci, însoțite de subțierea unghiilor, care apar la mai multe sau chiar toate unghiile, sunt tipice pentru lichenul plan unghial.
- Striațiile fine longitudinale pe suprafața mai multor unghii pot fi un simptom al unghiilor uscate, deshidratate.
Denumirea afecțiunii provine din cuvântul grecesc „trakous ” = aspru, aspectul unghiilor fiind de parcă ar fi fost șlefuite cu șmirghel.
- Este una dintre bolile unghiilor frecvent întâlnite și poate apărea sub două forme: trahionichia opacă și trahionichia lucioasă.
- În forma opacă unghia are striații longitudinale fine, acoperite de scuame minuscule, adesea însoțite de o ușoară subțiere a unghiei.
- Severitatea trahionichia poate varia de la un pacient la altul și chiar de la o unghie la alta.
- Această afecțiune a unghiilor poate fi un semn al unei afectări ușoare a matricei unghiale cauzată de afecțiuni inflamatorii, de obicei alopecia areata care afectează unghiile, dar poate fi și un semn al psoriazisului unghial, lichen planusului sau eczemei.
Bolile unghiilor – modificări ale culorii unghiilor
Modificările culorii unghiilor pot indica diverse probleme medicale sau apar sunt cauzate de factori externi.. Acestea pot varia de la nuanțe albe, galbene, albăstrui sau chiar negre, fiecare având cauze și semnificații diferite.
Leuconichia este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni ale unghiilor, caracterizată prin apariția unor pete albe pe suprafașa unghiei.
- Poate fi punctiformă (puncte albe pe suprafața unghiei), striată (dungi albe pe suprafața unghiei) sau ăn cazuri foarte rare, totală (decolorarea afectează întreaga unghie).
- Leuconichia punctiformă este o afecțiune a unghiilor întâlnită la copiii mici și se consideră că este cauzată de microtraume la nivelul matricei unghiei. Se manifestă ca pete albe multiple care migrează spre marginea liberă a unghiei odată cu creșterea acesteia.
- Leuconichia striată poate apărea la nivelul unghiilor de la mâini, fiind cauzată de traume la nivelul matricei unghiei, adesea în timpul manichiurii. Se prezintă ca linii albe paralele cu pliul unghial. Aceste linii sunt de obicei mai pronunțate în centrul unghiei și pot fi multiple. Dungile albe apar fecvent pe suprafața unghiilor de la picioare, fiind provocate de presiunea pantofilor asupra matricei unghiilor.
- Pseudoleuconichia este o decolorare albă a unghiei cauzată de afectarea suprafeței plăcii unghiale de către factori exogeni. În onicomicoza superficială albă, fungii colonizează suprafața plăcii unghiale și digeră keratina, producând pete albe opace, friabile, care pot fi îndepărtate cu ușurință prin răzuire. O altă cauză a acestei afecțiuni a unghiilor este degranularea keratinei. În această situație apare fragilitatea unghială cauzată de utilizarea prelungită a lacului de unghii. Se deteriorează stratului superior al plăcii unghiale, care devine alb, friabil. Unghiile prezintă pete opace albe, cauzate de descuamări fine, superficiale, distribuite într-un model regulat.
Este o afecțiune a unghiilor observată frecvent la pacienții cu ciroză hepatică, dar poate apărea și la persoane sănătoase.
- Albirea și opacifierea unghiei afectează aproape întreaga unghie, cu excepția unei benzi distale de 1–2 mm, care are culoarea roz până la maro.
- Unghiile lui Terry pot fi un semn de îmbătrânire, dar pot indica și prezența diabetului sau a insuficienței cardiace congestive.
- Această afecțiune a unghiilor poate fi întâlnită și in insuficiența renală.
Este una dintre afecțiunile unghiilor caracterizată prin albirea pe jumătate a unghiei. Cunoscută și sub denumirea de „unghia jumătate-jumătate”.
- Zona proximală a unghiei este albă mată, iar zona distală, zona liberă (care reprezintă 20–60% din lungimea totală a unghiei) are o nuanță roz sau maro-roșiatic, cu o graniță clar delimitată între cele două culori.
- Este tot un tip de leuconichie și este una dintre bolile unghiilor întâlnită la aproximativ o treime dintre pacienții aflați în hemodializă.
- Este una dintre afecțiunile unghiilor întâlnită la pacienții cu HIV.
Una dintre afecțiunile unghiilor în care apare decolorarea sub forma unor benzi albe transversale paralele.
- Afectează frecvent degetele 2, 3 și 4.
- Apar datorită fluxului anormal de sânge de la nivelul patului unghial și dispar dacă este exercitată o presiune asupra unghiei.
- Descrisă inițial la pacienții cu ciroză hepatică, aceste linii albe orizontale pe suprafața unghiilor sunt observate acum după tratamentele de chimioterapie.
- Pot să mai apară în hipoalbuminemie, la pacienți cu sindrom nefrotic sau poate să fie prezentă alaturi de alte modificări ale unghiilor în malnutriție.
Afecțiune a unghiei caracterizată prin apariția de mici linii subunghiale de culoare roșie-maronie, asemănătoare unor așchii de lemn, care apar sub placa unghială.
- Acestea apar sub forma uneia sau mai multor linii roșu-maronii în partea distală a unghiei (Fig. 2.41) și corespund unor hemoragii ale capilarelor sangvine din patul unghial. Forma longitudinală se datorează dispunerii capilarelor, care urmează șanțurile longitudinale ale patului unghial.
- Hemoragiile în așchie sunt cel mai adesea cauzate de traumatisme. Ele pot fi observate frecvent în psoriazisul unghial și onicomicoză, unde apar împreună cu alte semne caracteristice ale acestor afecțiuni.
- Hemoragiile în așchie pot fi semn al unor afecțiuni sistemice (ex: endocardită infecțioasă).
Bolile unghiilor – modificări ale formei unghiilor
Unghiile au o formă rectangulară: unghiile de la mâini au un ax major longitudinal, în timp ce unghiile de la picioare prezintă adesea un ax major transversal, în special la degetele 2–5.
De asemenea, o unghie sănătoasă este de obicei curbată transversal și, într-o măsură mai mică, longitudinal. Grosimea ei este uniformă pe toată lungimea și măsoară 0,5–0,7 mm pentru unghiile de la mâini și 1–1,2 mm pentru cele de la picioare.
Afecțiunile unghiilor, dobândite sau uneori congenitale, pot modifica forma și curburile acestora.
Este o modificare a formei unghiilor caracterizată prin curbarea acestora spre interior, peste vârful degetelor.
- Unghia este vizibil modificată, semănând cu un geam de ceas, fiind hipercurbată atât transversal, cât și longitudinal.
- Această afecțiune a unghiilor mai este cunoscută și sub denumirea de ” unghii hipocratice”.
- Este una din bolile unghiilor asociate cu afecțiunile cardiace și respiratorii.
- Mecanismul prin care se produce curbarea spre interior a unghiilor, implică hipoxia cronică ce duce la proliferarea țesuturilor în jurul și sub placa unghială.
Koilonichia este acea afecțiune a unghiilor în care forma acesteia se modifică, aspectul fiind asemănător unei linguri.
- Unghia este subțire și prezintă o concavitate anormală, asemănătoare unei linguri, lucru ușor de observat din profil.
- Koilonychia este frecventă la unghiile 2–4 de la picioare ale copiilor cu vârste între 1 și 3ani , fiind o condiție fiziologică și tranzitorie, cauzată de subțierea naturală a plăcii unghiale specifică vârstei.
- La adulți, koilonychia este rară și apare în special la unghiile de la mâini ale persoanelor care lucrează având contact frecvent cu agenți iritanți și detergenți care afectează placa unghială.
- Este una dintre afecțiunile unghiilor ce poate fi întâlnită și în anemia cauzata de deficitul de fier, hemocromatoza sau hipotiroidism.

- Această deformare se caracterizează printr-o curbură excesivă a marginilor laterale ale unghiei, care se arcuiesc spre interior, provocând durere prin presiunea exercitată asupra țesuturilor moi din jurul unghiilor.
- Cauzele acestei afecțiuni pot fi variate, incluzând factori locali precum purtarea de încălțăminte necorespunzătoare, traume repetate la nivelul unghiei, infecții fungice (onicomicoză) sau afecțiuni sistemice.
- Mai rar întâlnită la unghiile de la mâini sunt rare și, atunci când apar, sunt asociate cu anomalii ale ultimei falange. (cum ar fi exostoza sau artrita).