Câte fire de păr cad normal în fiecare zi?

Conform Academiei Americane de Dermatologie, este normal să cadă între 50-100 fire de păr pe zi.

Ciclul de creștere al părului

Ne naștem cu un anumit număr de foliculi de păr, pe care nu avem cum să îi înmulțim pe parcursul vieții dar putem să îi menținem sănătoși pe cei deja existenți.

Anagen – faza de creștere activă – 1 – 6 ani;

Catagen – faza de tranziție – 1 – 3% din părul de pe scalp se află în această fază;

Telogen – faza staționară – pentru 1- 4 luni – 10% din păr află în această fază;

Exogen – desprinderea tecii firului de păr.

Lungimea părului depinde de durata fazei anagen. La nivelul scalpului poate să dureze până la 6 ani, cu variații individuale.

Semne și simptome ale alopeciei

Căderea fiziologică a părului nu este însoțită de simptome specifice. Senzația de mâncărime sau arsură însoțesc anumite boli inflamatorii ce afectează pielea scalpului și foliculii piloși.  În acest caz este important să efectuați o consultație în cabinetul medicului dermatolog.

De ce îmi cade părul? – cauze non-cicatriceale:

 • în urma unor infecții, febră, proceduri chirurgicale;
 • postpartum și pe perioada alăptării;
 • predispoziție genetică;
 • în urma unor regimuri de slăbire stricte, malnutriție (vegetarieni, vegani, deficit de Zn, biotină, feritină, vitamina B12);
 • tulburări ale glandei tiroide și alte endocrinopatii;
 • boli sistemice (lupus eritematos systemic) sau infecții cronice (HIV, sifilis);
 • cauze medicamentoase (de exemplu: după oprirea contraceptivelor orale sau contraceptive orale cu progesteron, citostatice, anticoagulante, retinoizi și derivați de vitamina A, betablocante, IECA, anticonvulsivante, antidepresive etc.)
 • anomalii congenitale ale structurii firului de păr.

Tipuri de alopecie

Effluvium telogen – apare la 2-4 luni după un eveniment declanșator (infecții severe, intervenții chirurgicale, stres emoțional, scădere în greutate, boli ale glandei tiroide etc.)

–          este cea mai comună cauză de cădere difuză a părului;

–          poate fi temporară sau cronică, pe o perioadă lungă de timp;


Figure
1 https://www.swedishhairclinic.se/b/telogen-effluvium

Ce se întamplă? Din cauza unui factor declanșator mai multe fire de păr din faza anagen trec prematur în faza telogen și după câteva luni de la eveniment, părul începe să cadă. Putem pierde pană la 30 – 50% din păr;

Alopecia după sarcină, postpartum, cu care se confruntă majoritatea femeilor, este cel mai cunoscut effluvium telogen. Apare la 2 – 3 luni postpartum și se oprește la 4 – 6 luni de la începerea căderii părului.


Figure
2 ISSN 0365-0596,https://doi.org/10.1016/j.abd.2020.10.008. – Regenerarea parului dupa effluvium telogen postpartum

Putem întâlni la femei un pattern difuz de cădere a părului atunci când există dereglări hormonale în organism cu nivele crescute de androgeni, caracteristică a Sindromului de ovare polichistice (SOPC). Aceste femei ascoiază frecvent problme de acnee, menstruații neregulate și hirsutism (pilozitate excesivă pe față și pe corp).

Alopecia androgenetică

Este căderea părului care apare la persoanele cu o predispoziție genetică. În familie sunt persoane de sex masculin sau feminin care se confruntă cu aceeași problemă.

Poate să apară la orice vârstă după pubertate și se accentuează odată cu trecerea timpului. La anumiți indivizi, aceasta poate fi primul semn al pubertății.

Pe lângă factorul genetic, este implicată și o componentă hormonală. Hormonii androgeni liberi sunt transformați la nivelul rădăcinii părului în dihidrotestosteron (DHT), hormonul responsabil de subțierea și reducerea ca număr a firelor de păr, până la calviție. Nivelele de testosteron pot fi normale în sânge. Însă susceptibilitatea genetică individuală și pattern-ul de distribuție al unor receptori și enzime face ca părul din anumite zone ale scalpului să fie mai sensibil la acțiunea acestui hormon.

Discutăm despre un pattern masculin de cădere a părului și unul feminin.

Pattern masculin:

 1. Retragerea lizierei părului din zona temporală;

2-3. Apariția unor golfuri în zona temporală – aspect de M privit de sus;

4-5. Retragerea liniei frontale a părului; căderea părului din vertex – aspect de U privit de sus;

6-7. Confluarea zonelor fără păr din regiunea frontală și din vertex; în stadiul final părul rămâne ca un inel de jur împrejurul capului.


Figure
3 https://www.dentalhairclinicturkey.com/how-many-grafts-do-i-need/

 

Pattern feminin:

 • Păstrarea lizierei frontale și temporale cu rărirea părului ovalar, dinspre centru spre periferie, de-a lungul cărării centrale;
 1. Rărire discretă – aspect de cărare ușor lărgită, comparativ cu regiunea occipitală;
 2. Rărire moderată  a cărării, observată cu ochiul liber;
 3. Rărire avansată cu observarea pielii scalpului.


Figure
4 https://cosmedica.com/ludwig-scale/

Tricotilomania – Tic/tulburare obsesiv-compulsivă pe fond de stres, întâlnită la copii și la adulți, de a-și smulge firele de păr. Persistența acestui tic pe parcursul mai multor ani de zile poate duce la alopecie ireversibilă.


Figure
5 https://myhairdoctor.com/trichotillomania/

Alopecia areata – Se poate asocia cu afecțiuni autoimune. Clinic, se observă mici zone rotund-ovalare lipsite de păr la nivelul scalpului sau în orice alte zone ale corpului unde avem păr. Formele mai severe poartă denumirea de alopecia totalis, cu pierderea întregului păr de la nivelul scalpului și alopecia universalis cu pierderea părului de pe întregul corp.


Figure
6 https://traya.health/blogs/hair-care/alopecia-areata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Figure 7 https://pt.dreamstime.com/fechamento-de-alopecia-areata-em-barba-homem-fechar-um-caucasiano-afetado-por-bordo-durante-o-tratamento-image179158768

 

Tinea capitis – Infecție fungică apărută pe scalp, întâlnită mai des la copii sau la persoanele care lucrează cu animale; reversibilă în urma tratamentului antifungic adecvat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Figure
8 https://healthjade.net/tinea-capitis/


Figure 9 https://skinsight.com/skin-conditions/tinea-capitis-ringworm-of-scalp/infant/

 

Alopecia de tracțiune – Apare prin smulgerea și inflamația foliculară în urma unei tracțiuni excesive, de obicei din cauza coafurii cu părul foarte strâns (părul prins în coada, coc, dreduri). Inițial este reversibilă, dar persistența factorilor de tracțiune duc, în timp, la o alopecie ireversibilă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Figure 10 https://elithair.co.uk/blog/traction-alopecia/

Alopecii cicatriceale  Cauza căderii părului este legată de inflamația și fibrozarea bulbului foliculului de păr.

 • Lichen plano-pilar, alopecia frontală fibrozantă
 • Lupus eritematos discoid
 • Alopecie centrală centrifugă cicatriceală
 • Pseudopelada Brocq
 • Foliculita decalvantă și foliculita disecantă

Ce este TrichoTest-ul?

Este o inovație în materie de testare genetică concepută pentru a identifica pattern-urile genetice de cădere a părului. Prin analiza unei mostre de salivă se identifică markerii genetici specifici asociați cu diferitele tipuri de cădere a părului – androgenetică, alopecia areată și alte forme de subțiere a părului.

Cum funcționează?

 1. Prelevarea salivei în cabinet;
 2. Analize de laborator elaborate ce implică analiza genetică și algoritmi avansați pentru a evalua diferitele tipuri de cădere a părului;
 3. Raport detaliat ce furnizează informațiile despre predispoziția genetică individuală împreună cu:

– tratamentele potrivite cu ingrediente active eficiente și mai puțin eficiente în funcție de materialul genetic și istoricul pacientului;

– rutina de îngrijire a părului și factori de evitat pentru rezultate satisfăcătoare.

Pe baza acestui raport, medicul va prescrie cel mai bun plan de tratament adecvat pacientului.

Tratamente în alopecie

Tratamentele se bazează pe aplicarea de soluții topice acasă și în clinica (vasodilatatoare, energizante, nutrienți) tratamente sistemice sau injectarea de soluții la nivelul scalpului – PRP.

 

PRP – este o procedura minim invazivă ce utilizează propria plasmă. Plasma se obține prin recoltarea sângelui și după ce este centrifugată, aceasta se injectează la nivelul scalpului – Disponibilă în clinică

Este foarte bogată în plachete ce conțin factori de creștere și cytokine. Astfel se crește aportul de nutrienți la nivelul rădăcinii și densitatea firelor de păr, cu prelungirea fazei anagen (faza de creștere). Rezultate vizibile se obțin dupa 3 sedințe de PRP efectuate la interval de 1 lună, urmate de un tratament de întreținere de 1-2 ori pe an.

 

Microneedling cu ajutorul DermaPen4 – asociat cu PRP, exozomi sau alte substanțe nutritive. Prin microneedling se produc mii de înțepături pe secundă la nivelul scalpului, care stimulează micro-circulația și totodată facilitează pătrunderea PRP-ului sau a altor substanțe nutritive direct în straturile profunde ale pielii, către rădăcina firului de păr – Disponibilă  în clinică

 

Transplantul de păr –  Este o opțiune terapeutică eficientă cu rezultate promițătoare. Pacientul trebuie să dețină un volum adecvat de păr din zona donoare. Tehnicile moderne s-au îmbunătățit semnificativ în ultimii ani, cu rezultate mai naturale și estetice.

Q&A

 1. De ce bărbații chelescîntr-un anumit tipar, dar părul din zona occipitală și barbă rămânneschimbate? Acest lucru se datorează abundenței de receptori androgeni de care se leagă hormonii masculini la nivelul rădăcinii firului de păr, aflați în număr mai mare fronto-temporal și parietal și în număr mai mic occipital.

De asemenea, – 5 alfa reductaza, enzima care favorizează transformarea androgenilor în DHT cu rol în alopecie este de două tipuri:

tip I care este mai puțin potentă în a transforma hormonii masculini în DHT și se localizează preponderent la nivel occipital;

tip II care se pare că se găsește în cantitate mai mare fronto-temporal și parietal și transformă 80% din androgeni în DHT la nivelul rădăcinii firului de păr.

Bibliografie

1. Ho CH, Sood T, Zito PM. Androgenetic Alopecia. [Updated 2024 Jan 7]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.
2. Dhurat R, Sharma A, Rudnicka L, Kroumpouzos G, Kassir M, Galadari H, Wollina U, Lotti T, Golubovic M, Binic I, Grabbe S, Goldust M. 5-Alpha reductase inhibitors in androgenetic alopecia: Shifting păradigms, current concepts, compărative efficacy, and safety. Dermatol Ther. 2020 May;33(3):e13379. doi: 10.1111/dth.13379. Epub 2020 Apr 24. PMID: 32279398.
3. Bologna – Chapter 69 – Alopecias
4. Saurat Chapitre – 15-2 Maladies des poils
5. Fitzpatrick – Part 16 Disorders of the hair and nails

Autor: Dr. Ana-Maria Rosca Medic Rezident Dermatolog

Tratament Foliculită

Prețuri EPILARE LASER — PRIMELASE

Listă Preţuri

Picioare integral800 LEI / ședință
( Picioare integral ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone4.000 LEI
Gambe400 LEI / ședință
( Gambe ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone2.000 LEI
Coapse450 LEI / ședință
( Coapse ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone2.250 LEI
Inghinal300 LEI / ședință
( Inghinal ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone1.500 LEI
Linie Bikini150 LEI / ședință
( Linie Bikini ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone750 LEI
Axilă200 LEI / ședință
( Axila ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone1.000 LEI
Mustață100 LEI / ședință
( Mustață ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone500 LEI
Bărbie150 LEI / ședință
( Bărbie ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone750 LEI
Gât300 LEI / ședință
( Gât ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone1.500 LEI
Perciuni150 LEI / ședință
( Perciuni ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone750 LEI
Față integral300 LEI / ședință
( Față integral ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone1.500 LEI
Antebraț300 LEI / ședință
( Antebraț ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone1.500 LEI
Braț integral400 LEI/ ședință
( Braț ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone2.000 LEI
Interfesier100 LEI / ședință
( Interfesier ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone500 LEI
Fese350 LEI / ședință
( Fese ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone1.750 LEI
Abdomen300 LEI / ședință
( Abdomen ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone1.500 LEI
Piept250 LEI / ședință
( Piept ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone1.375 LEI
Linie albă abdomen100 LEI / ședință
( Linie albă abdomen ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone500 LEI
Zona Lombară400 LEI / ședință
( Zona Lombară ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone2.000 LEI
Spate integral600 LEI / ședință
( Spate integral ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone3250 LEI
Umeri400 LEI / ședință
( Umeri ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone2.000 LEI
Full Body1.500 LEI / ședință
Extra Full Body2.000 LEI / ședință
ABONAMENTE
Abonament × 7 Ședințe FULL BODY BRAȚE AXILE PICIOARE INGHINAL TOTAL + 3 zone mici la alegere7.000 LEI
Abonament × 7 Ședințe Extra FULL BODY (pe TOATE zonele corpului unde se dorește)9.500 LEI
Vezi toate prețurile