Petele pigmentare
Culoarea pielii este dată în mod normal de fototip, în funcție de originea rasială, și de expunerea la soare.
Pigmentul care determină culoarea pielii se numește melanină, iar aceasta este produsă de melanocite (celulele pigmentare care sunt localizate în piele, la baza stratului epidermic).
Numărul melanocitelor este același pentru toate rasele. Melanocitele persoanelor cu piele închisă la culoare produc mai multă melanină, în timp ce persoanele cu o piele mai deschisă produc mai puțină melanină.
Când pielea suferă un traumatism, se produce mai multă melanină (atunci când ne expunem la soare sau când ne lovim). Această producție crescută de melanină nu este protectoare față de expunerea repetată la soare în rasa albă (arsurile solare).
Factori favorizanți ai pigmentării:
- Modificări hormonale (în sarcină, administrare de anticonceptionale orale)
- Afecțiuni inflamatorii (acneea), infecțioase
- Administrarea de medicamente fotosensibilizante
- Îmbătrânirea pielii
- Boli sistemice (afecțiuni tiroidiene, boala Addison, hemocromatoza, hemosideroza)
Tipuri de leziuni pigmentare la nivelul feței:
Petele pigmentare pot fi date de melanina, hemosiderină (forma de depunere a fierului în organism), ingestie de caroten, sau din pigmenti exteriori.
Tipuri de pete pigmentare ce au la bază producția de melanină:
- Alunițe/nevi
- Efelide (pistrui) – moșteniți genetic
Figure 2 https://www.smithsonianmag.com/smithsonian-institution/ask-smithsonian-what-freckle-180957282/ - Keratoze seboreice – sunt pete rugoase, gălbui-brune care apar pe piele la adulți și reprezintă un semn al îmbătrânirii pielii
Figure 3 https://www.epiphanydermatology.com/blog/what-is-seborrheic-keratosis-and-can-it-be-removed/
Figure 4 https://dermnetnz.org/topics/seborrhoeic-keratosis - Lentigine solare – pete plane apărute în urma expunerii îndelungate la soare. Apar cel mai frecvent pe zonele expuse la soare precum fața, decolteul și mâinile. Apar în jurul vârstei mijlocii și cresc în dimensiuni odată cu înaintarea în vârstă.
Figure 5 https://www.phillipsaestheticdermatology.com/blog/2015/3/5/laser-treat-liver-spots-solar-lentigo
Figure 6 https://www.pcds.org.uk/clinical-guidance/solar-lentigo#introgallery-2 - Keratoze actinice pigmentate – sunt leziuni precanceroase ce apar pe zonele expuse frecvent la soare (față, scalp, fața dorsală a mâinilor); sunt roșiatice sau de culoarea pielii, cu cojițe în suprafață.
Figure 8 https://www.aocd.org/page/ActinicKeratosis
- Bowen’s pigmentat – este considerată o formă de cancer de piele in situ (la debut); sunt leziuni portocalii-roșiatice sau brune cu cojițe în suprafață; diagnosticul leziunilor se face clinic și cu ajutorul dermatoscopului, iar diagnosticul cert se pune făcând o biopsie din leziune.
Figure 7 https://dermnetnz.org/topics/intraepidermal-squamous-cell-carcinoma
- Lentigo malign – este o leziune premergătoare melanomului, localizată doar la nivelul epidermului; la început arată ca un pistrui sau ca o lentigină solară (vezi mai sus). În timp, aspectul leziunii se schimbă, devine atipică, neregulată, de culori variate și crește în dimensiuni.
Figure 9 https://www.pcds.org.uk/clinical-guidance/lentigo-maligna-melanoma-and-lentigo-maligna
- Pigmentări post-inflamatorii (ex: acnee, foliculită, boli inflamatorii stistemice precum lupusul) – atunci când se vindecă o rană a pielii și lasă în urmă o pată.
Figure 10 https://www.kins-clinic.com/blogs/post-inflammatory-hyperpigmentation-a-deeper-look-into-acne-scars
- Melasma – condiție dobandită pe parcursul vieții, cu evoluție cronica, recidivantă
Clinic, se prezintă ca pete pigmnetare distribuite simetric pe frunte, deasupra buzei superioare, pomeți și bărbie. În unele cazuri rare poate afecta și decolteul. Persoanele cu pielea mai închisă la culoare se confruntă mai des cu această problemă. O întâlnim mult mai frecvent la femei cu vârsta cuprinsă între 20-40 ani, fapt ce sugerează și o componentă hormonală implicată în apariția ei.
Factori implicați în apariția melasmei:
- Sarcina
- Medicamente fotosensibilizante (antiepileptice, antibiotice, retinoizi topici)
- Anticonceptionalele orale
- Lipsa protecției față de soare și expunerea cronică la soare
- Predispozitia genetică și istoricul familial de melasmă
Tratamentul este de lungă durată și are ca scop:
- Scăderea producției de pigment din piele
- Uniformizarea culorii tenului, cu aducerea pielii la culoarea ei naturală
- Ținerea sub control a producției de melanină; nu este posibilă stoparea ei definitivă
Pentru pacienții cu melasmă se recomandă utilizarea cremelor cu SPF ce contin:
- Oxid de zinc
- Dioxid de titanium
- Oxid de fier
Rezultat obținut în clinică de către Dr Alexandra Grecu, prin tratament personalizat la domiciliu
- Fito-foto-dermatoze – o formă de dermatită cauzată de plante. Este o reacție a pielii care apare după fotosensibilzarea substanțelor chimice (furanocumarine) prezente în plante și fructe. Odată ce acestea au atins pielea sau au fost întinse pe piele sub formă de măști naturale și urmează o expunere la lumina soarelui, apare o reacție inflamatorie, cu roșeață, posibil bule cu lichid clar, urmată de hiperpigmentarea pielii.
Fructe si legume foto-sensibilizante: citrice – de unde vine si denumirea de dermatită cauzată de cocktailul Margarita, cum acest cocktail este preparat vara cu citrice; smochine, țelină, pătrunjel. - Reacții fototoxice – date de administrarea de anumite medicamente fotosensibilizante ( AINS – ketoprofen, eritromicină, doxiciclină, antifungice – voriconazol, griseofulvină; hidrocortizon, psoralen, retinoizi orali, benzocaină, peroxid de benzoil, diuretice)
- Reacții fotoalergizante – imediate de tipul urticariei solare, sau recații tardive, cauzate cel mai frecvent de ingestia sistemică de anumite medicamente (AINS, antibiotice, medicație pentru tensiunea arterială, diuretice)
Figure 12 Lime si expunerea la soare – Fitzpatrick’s Color Atlas & Synopsis of Clinical Dermatology Klaus Wolff, Richard Allen Johnson, Dick Suurmond Copyright 2005, 2001, 1997, 1993 by The McGraw-Hill Companies
- Reacții fototoxice – date de administrarea de anumite medicamente fotosensibilizante ( AINS – ketoprofen, eritromicină, doxiciclină, antifungice – voriconazol, griseofulvină; hidrocortizon, psoralen, retinoizi orali, benzocaină, peroxid de benzoil, diuretice)
Figure 13 https://dermnetnz.org/topics/drug-induced-photosensitivity
- Reacții fotoalergizante – imediate de tipul urticariei solare, sau recații tardive, cauzate cel mai frecvent de ingestia sistemică de anumite medicamente (AINS, antibiotice, medicație pentru tensiunea arterială, diuretice)
Tratament:
Primul pas în îmbunătățirea aspectului pielii și a hiperpigmentărilor este protecția solară aplicată zilnic cu SPF50+ pentru a minimiza bronzarea și accentuarea petelor cauzate de radiațiile UV. În cazul melasmei, protectia solară cu pigment sau împreună cu aplicarea fondului de ten este recomandată, pentru o blocare suplimentară a radiațiilor solare. Acest lucru nu va fi eficient daca vorbim de pigmentari date de caroten, medicamente, melanină localizată în derm, sau tatuaje.
Diverse substanțe chimice pot fi folosite pentru a albi/a lumina hiperpigmentarea dată de melanină, singure sau in combinații:
- Hidroquinona
- Retinoizi topici
- Corticosteroizi topici
- Acidul glicolic și alți acizi din fructe
- Acidul azelaic
- Acidul L ascorbic – Vitamina C
- Acidul tranexamic
- Arbutina
- Licoricele
Pe lângă tratamentele topice aplicate, există și proceduri laser care pot fi efectuate complementar cu îngrijirea la domiciliu sau independent pentru leziuni pigmentare mai profunde sau pentru un rezultat mai rapid.
- Microneedling cu ajutorul DermaPen 4, singur sau împreună cu diverse peelinguri și activi pentru depigmentare, și-a demonstrat siguranța și eficacitatea în tratarea petelor pigmentare. Pentru rezulate satisfăcătoare este nevoie de un anumit număr de ședințe, în funcție de fiecare pacient în parte.
- Sylfirm – dispozitivul combina radiofecventa cu microneedling, având rezultate pe petele pigmentare, cât și pe riduri, laxitatea pielii, sau cuperoză.
- Laser CO2 – tratează petele pigmentare prin distrugerea straturilor superficiale ale pielii și stimularea reepitelizarii și a turn-overului celular în straturile profunde. Totodată stimulează și producția noua de colagen. Laserul CO2 vine cu riscuri de pigmentare post tratament, daca nu este gestionat de către un profesionist medical și nu există o colaborare constantă între medic și pacient.
- Peelingurile chimice – se folosesc acizi în concentrații mari pentru a îndepărta straturile superficiale ale pielii, încărcate cu pigment; peelingurile mai agresive pot penetra până în derm pentru efecte mai vizibile.
- PRP – terapia cu plasmă bogată în plachete și-a demonstrat eficacitatea în tratarea hiperpigmentărilor.
În absența respectării unei rutine de ingrijire la domiciliu și a unor indicații, aspectul și culoarea pielii revin la forma inițială. Pacientă tratată în clinica de către Dr Alexandra Grecu
Q&A
- Mi-au aparut niște pete maronii pe față, oare sunt de la ficat?
Probabil ca nu, petele maro care apar pe corp pot reprezenta numeroase probleme, iar ficatul nu este printre cauzele principale ale apariției acestora.
- M-am ars la soare și după mi-au ramas niște pete maro pe piele. Cum pot scapa de ele?
Acele pete maro care ne apar pe corp dupa bronz/arsuri solare sunt cel mai probabil lentigine solare. Pete care ne apar pe piele odata cu înaintarea în vârstă. Putem încerca să aplicăm subsyanțe depigmentante, dar de regulă, sunt rezistente la tratament. Poți face o programare în cabinetul medicului dermatolog pentru a vedea ce procedură ți se potriveste în funcție de petele de pe corp. Și cel mai important, nu uita să aplici mereu SPF.
Bibilografie: