Ce sunt papiloamele?
Papiloamele nu sunt cancerigene, sunt doar inestetice!
Papiloamele, condiloamele, sunt leziuni comune, benigne (necancerigene), excrescențe maronii sau de culoarea pielii care apar la nivelul gâtului, pleoapelor, axilelor, submamar în cazul femeilor și la nivelul mucoaselor genitale, fiind date de virusul papiloma uman (HPV – human papillomavirus).
Papiloamele sunt excrescențe benigne de pe piele – pleoape, axilă, gât etc.
Condiloamele – sunt negii/excrescențele din zona genitală.
Cauză papiloameHPV – human papillomavirus
Nu toate tulpinile de HPV sunt cancerigene!
Există 205 tulpini diferite de HPV, unele tulpini preferă pielea, altele mucoasa bucală sau genitală.
Infecția genitală cu HPV este cea mai frecventă infecție sexual transmisibilă. Această infecție este responsabilă de majoritatea cancerelor de col uterin și este implicată în cancerele vulvare, vaginale, peniene și anale, dar și cancere din zona gâtului.
Cum luăm acest virus (HPV – human papillomavirus) ?
Avem mai multe tipuri de transmitere:
- Transmitere non-sexuală – prin contact direct/indirect (suprafețe, piscină, săli de sport) cu virusul, acesta pătrunde printr-o microleziune la nivelul pielii sau mucoaselor: clinic apare veruca/negul, papiloamele (excrescențele acelea din jurul gâtului).
- Transmiterea sexuală a HPV-ului implică fie raport intim genital/oral cu o persoană infectată sau doar atingerea organelor genitale.
Orice pacientă, care are condiloame în zona ano-genitală trebuie să facă un control ginecologic!
Riscul de contaminare după un contact sexual infectant este mare. Cel mai important factor de risc este numărul crescut de parteneri sexuali.
Unele tulpini pot da condiloame genitale (excrescențe de culoare pielii/maronii localizate la nivel genital, care nu sunt cancerigene), dar unele tulpini nu dau modificări clinice locale.
Important de menționat este că foarte mulți dintre noi nu știm că avem HPV. Deci este foarte ușor să răspândim infecția partenerilor fără să realizăm că facem asta. Pentru că sistemul imunitar al fiecărei persoane răspunde diferit la virus, nu toți cei care intră în contact cu el vor face papiloame pe gât sau în alte zone ale corpului.
Cine ia acest virus HPV?
Toată lumea, dar avem mecanisme proprii de eliminare a virusului, dat fiind faptul că suntem unici și trăim experiențe diferite, aceste mecanisme de eliminare pot fi ineficiente.
Odată infectați cu o tulpină cu tropism cutanat, virusul rămâne în formă latentă la nivelul keratinocitelor, adică la nivelul pielii.
În anumite situații, atunci când se întrunesc condițiile propice dezvoltării, acesta se reactivează și va duce la formarea leziunilor, acestea reprezentând rezervoare virale, iar autoinocularea este frecventă.
- Excesul ponderal. Persoanele supraponderale sau obeze se confruntă mai des cu papiloame, din cauza pliurilor mai numeroase ale pielii și a transpirației mai abundente;
- Diabet zaharat. Această boală afectează sistemul imunitar, iar papiloamele apar mai frecvent pe fondul imunității scăzute;
- Hiperhidroză. Această afecțiune este caracterizată prin transpirație excesivă care este un factor de risc pentru apariția papiloamelor;
- Istoricul familial. Persoanele care au în familie persoane cu papiloame, deși mecanismul genetic nu este pe deplin înțeles;
- Sarcina. Pe durata sarcinii, modificările hormonale produc o activare a infecțiilor cu virusul HPV existente în stare latentă în corp.
Îndepărtare papiloame acasă: Se recomandă?
Înainte de a lua decizia să te tratezi singur acasă, ia în considerare dacă știi sigur că ce tratezi este un papilom. Există diagnostice diferențiale pe care doar un medic dermatolog le ia în calcul. Papiloamele pot fi foarte ușor confundate cu alunițele! Nu există un tratament care să te imunizeze împotriva celor 205 tulpini de HPV, există vaccinurile anti-HPV care ne protejează de tulpinile cu risc crescut cel mai frecvent implicate în apariția cancerelor de col uterin. Odată îndepărtate aceste papiloame, nu garantează că nu mai apar altele. Dat fiind faptul că papiloamele pot crește în dimensiuni, le poți traumatiza cu ușurință, creând disconfort local.
Tratament pentru papiloame.Îndepărtare Papiloame
Îndepărtarea papiloamelor se efectuează sub anestezie locală și se poate realiza prin:
- cauterizare, care presupune arderea țesutului în exces;
- tratament laser CO2, cu ajutorul căruia vaporizăm țintit leziunea, fără a aduce daune țesutului din jur;
- crioterapie, procedură prin care papiloamele sunt înghețate cu azot lichid aplicat pe suprafața lor și apoi îndepărtate; Vindecarea completă durează o săptămână sau două (timpul de vindecare variază de la pacient la pacient și diferă în funcție de dimensiunea papiloamelor, numărul lor și de regiunea anatomică tratată), de obicei fără nicio urmă pe piele. După oricare dintre aceste tratamente, se recomandă evitarea expunerii la soare până la vindecarea completă a pielii. Nu îndepărtați crustele formate, pentru a preveni cicatrizarea inestetică.
Există tratament naturist pentru papiloame?
Eficiența tratamentelor naturiste în tratarea papiloamelor nu a fost dovedită științific.
Cele mai populare tratamente naturiste pentru papiloame sunt uleiul de ricin, uleiul de arbore de ceai, oțetul de mere, extractul de propolis, usturoiul, bicarbonatul de sodiu.
Concluzie
În concluzie, papiloamele și verucile sunt afecțiuni tratabile, iar alegerea metodei corecte de tratament este crucială. Consultarea unui specialist dermatolog este recomandată pentru a asigura un tratament eficient și sigur.
Dacă aveți întrebări despre papiloame sau veruci, sau dacă doriți să discutați opțiunile de tratament, vă invităm să ne contactați pentru o consultație. Nu lăsați aceste afecțiuni să vă afecteze calitatea vieții – suntem aici pentru a vă oferi îngrijirea și suportul necesar.
Listă Prețuri
Papiloame / Condiloame : Optiuni de tratament si preventie
Prelevare biopsie (nu include examen histopatologic) | 300 LEI |
Excizie chirugicală aluniță (nu include examen histopatologic) | 600 LEI |
Excizie chirurgicală chist sebaceu | 600 LEI |
Îndepărtare aluniță cu LASER CO2 | 500 LEI |
Verucă vulgară (neg) / durion plantar / leziune < 1 cm | 400 LEI |
Verucă vulgară (neg) / durion plantar / leziune > 1 cm | 600 LEI |
Electrocauterizare Papilom / condilom / 1 leziune | 80 LEI * |
Îndepărtare keratoză seboreică / actinică / 1 leziune | 200 LEI * |
Electrocauterizare Papiloame / keratoze seboreice / condiloame o zonă (față / gât / decolteu / axilă / submamar / inghinal) | 800 LEI / 1 zonă |
Suprimare fire | 130 LEI |
Subcizie cicatrici acnee | 750 LEI |
Xantelasma / 1 pleoapă | 400 LEI |
Injectare triamcinolon pentru cicatrici cheloide / Alopecia Areata | 400 LEI |
* PREȚUL CONSULTAȚIEI NU ESTE INCLUS |
Articole similare
Dermatita Seboreică a Bebelușului: cauze, simptome și tratament
septembrie, 2024
0 Comentarii17 Minute