ce este indicele uv 2

Indicele UV (Ultraviolet) reprezintă o măsură a intensității radiațiilor ultraviolete provenite de la soare, care ajung la suprafața Pământului. Este un indicator esențial pentru a înțelege nivelul de expunere la radiațiile UV și riscurile asociate.

Importanța monitorizării indicelui UV nu poate fi subestimată. Radiațiile UV sunt prezente pe tot parcursul anului, indiferent de vreme, și pot penetra nori și sticlă, afectând astfel pielea chiar și în zilele noroase.

Sănătatea pielii noastre depinde în mare măsură de modul în care ne protejăm de radiațiile ultraviolete (UV). Indicele UV joacă un rol crucial în acest sens, deoarece ne oferă informații despre intensitatea radiației UV într-o anumită zi, ajutându-ne să luăm măsurile necesare pentru a ne proteja.

Utilizarea protecției solare, haine adecvate și evitarea expunerii prelungite la soare în orele de vârf sunt măsuri esențiale pentru prevenirea daunelor cauzate de radiațiile UV.

Verificând în fiecare zi  indicele UV  poți lua decizii informate privind activitățile în aer liber. Indicele UV ridicat indică un risc crescut de arsuri solare, ceea ce necesită măsuri de protecție mai stricte. Pentru persoanele cu pielea sensibilă sau pentru copii, acest aspect este deosebit de crucial. De aceea, includerea indicelui UV în rutina zilnică este vitală pentru a asigura o protecție adecvată și pentru a menține sănătatea pielii.

razele uvauvb si uvc

Radiațiile Emise de Soare

Soarele emite mai multe tipuri de radiații: infraroșii, lumina vizibilă și ultravioletele care ajung la Pământ și influențează viața și mediul înconjurător în diverse moduri. Radiațiile infraroșii contribuie la încălzirea atmosferei și a suprafeței terestre, în timp ce lumina vizibilă este esențială pentru fotosinteză, procesul prin care plantele își produc hrana.

Radiațiile ultraviolete, deși în cantități mari pot fi dăunătoare, sunt necesare pentru sinteza vitaminei D în organismul uman.

Lumina vizibila este descompusa in ROGVAIV (culorile curcubeului), in funcție de acesta, radiațiile de lângă culoarea roșie se numesc infraroșii, iar cele de lângă culoarea violet, se numesc ultraviolete.

Radiațiile ultraviolete sunt unde electromagnetice, pe care nu le putem vedea cu ochiul liber. Ele pot fi emise si de surse artificiale: solarul, lămpile cu ultraviolete.

Tipurile de Radiații Solare și acțiunea lor la nivelul pielii

Straturile pielii

Structura pielii

Pentru a înțelege modul în care radiațiile solare ne afectează pielea, haide să vedem care este structura pielii. Pielea este alcătuită din trei straturi principale: epiderm, derm și hipoderm, fiecare având un rol specific în protejarea organismului.

 1. Epiderm:
  • Ce face: Epidermul este stratul exterior al pielii, pe care îl poți vedea și atinge. El funcționează ca o barieră care ne protejează de bacterii, viruși și alți factori nocivi din mediu. De asemenea, ne ajută să reținem umiditatea și produce celule noi pentru a înlocui celulele moarte de la suprafață.
  • Ce conține: Celule care produc cheratina (ce se află și în structura unghiilor și firelor de păr). Melanina, pigmentul care dă culoare pielii noastre și ne protejează de radiațiile UV, este produsă în acest strat​.
 2. Derm:
  • Ce face: Dermul este stratul mijlociu și cel mai gros al pielii. Aici se află majoritatea structurilor importante ale pielii, cum ar fi glandele sudoripare, foliculii de păr, vasele de sânge și terminațiile nervoase. Dermul este responsabil de fermitatea și elasticitatea pielii noastre, datorită colagenului și elastinei.
  • Ce conține: Pe lângă colagen și elastină, dermul conține glande sebacee care produc uleiuri naturale, menținând pielea moale și hidratată​​.
 1. Hipoderm (Stratul subcutanat):
  • Ce face: Hipodermul este stratul cel mai profund al pielii și este format în principal din grăsime. Acesta ajută la izolarea corpului împotriva temperaturilor extreme și are rolul de a amortiza, protejând muschii, oasele și articulațiile de lovituri. fiz
  • Ce conține: Contine grăsime, vase de sânge și nervi. Grăsimea din acest strat servește și ca rezervă de energie pentru corp și ajută la menținerea unei forme netede și conturate a corpului​. Vasele de sânge si nervii de la acest nivel sunt mai mari și se ramifică pentru conexiunea pielii cu restul corpului.

lumina solara descompusa

Radiațiile ULTRAVIOLETE (UV)

UV-A : Aceste radiații au cea mai lungă lungime de undă și reprezintă aproximativ 95% din radiațiile UV care ajung la suprafața Pământului. Deși sunt mai puțin intense decât UV-B, ele pătrund mai adânc în piele, având lungimea de undă cea mai lungă, penetrează profund în derm, unde afectează colagenul și elastina, proteine esențiale pentru fermitatea și elasticitatea pielii.

Expunerea prelungită la UVA duce la degradarea acestor proteine, proces care contribuie semnificativ la îmbătrânirea prematură a pielii.

UV-B : Reprezintă aproximativ 5% din radiațiile UV care ajung la suprafață. Aceste radiații sunt mai intense, ajung în epiderm unde sunt blocate parțial de melanină. Ele sunt responsabile de arsurile solare și daunele directe asupra ADN-ului din celulele pielii, crescând riscul de cancer de piele. UV-B sunt cele mai periculoase în intervalul orar 10:00-16:00, când intensitatea lor este maximă.

UV-C : Aceste radiații sunt cele mai periculoase, însă, din fericire, stratul de ozon din atmosferă absoarbe complet radiațiile UV-C, astfel încât ele nu ajung la suprafața Pământului.

radiatiile infrarosii

Radiațiile INFRAROȘII (IR)

IR-A , IR-B, IR-C: Aceste radiații sunt responsabile pentru căldura pe care o simțim de la soare. Ele pătrund adânc în piele și pot contribui la deteriorarea colagenului și elastinei, accelerând procesul de îmbătrânire a pielii. Radiațiile infraroșii sunt, de asemenea, utilizate în diverse aplicații tehnologice și medicale.

lumina vizibila

Lumina VIZIBILĂ

Aceasta este partea din spectrul solar pe care o putem vedea cu ochiul liber. Lumina vizibilă este esențială pentru viața pe Pământ, deoarece stimulează fotosinteza în plante, responsabilă de producerea oxigenului. Lumina vizibilă joacă, de asemenea, un rol important în reglarea ritmului circadian (ceasul intern al organismului care reglează ciclurile zilnice de somn și veghe, influențat de lumina și întunericul din mediul înconjurător).

indicele uv in functie de ora

Ce este indicele UV?

Indicele UV variază de la 0 la 11+, unde fiecare valoare reprezintă un nivel diferit de intensitate a radiațiilor UV și un grad corespunzător de risc pentru sănătatea pielii. Valorile mai mari indică un risc crescut de daune cauzate de expunerea la soare. De exemplu, indicele UV de 6-7 este considerat ridicat și poate cauza arsuri solare în mai puțin de 30 de minute fără protecție, în timp ce indicele UV de 11+ reprezintă un pericol extrem, recomandându-se evitarea expunerii directe la soare și utilizarea de măsuri de protecție maximă. Adaptarea comportamentului în funcție de indicele UV este esențială pentru prevenirea afecțiunilor cutanate și a altor probleme de sănătate cauzate de radiațiile ultraviolete.

0-2 (Scăzut): Riscul de expunere la radiații UV este minim, dar protecția solară este necesară .

3-5 (Moderat): Riscul de expunere este mediu. Este recomandat să folosiți protecție solară, să purtați ochelari de soare și să căutați umbră în timpul prânzului.

6-7 (Ridicat): Riscul de expunere este mare. Este necesară o protecție solară adecvată, utilizarea de cremă cu SPF, îmbrăcăminte protectoare, hidratare și evitarea expunerii directe la soare între orele 10:00 și 16:00.

8-10 (Foarte Ridicat): Riscul de expunere este foarte mare. Este esențial să se evite expunerea la soare în orele de vârf și să se utilizeze protecție solară puternică.

11+ (Extrem): Riscul de expunere este extrem de periculos. Este interzisă expunerea la soare și se impune utilizarea maximă a măsurilor de protecție.

Cum se Calculează Indicele UV?

Indicele UV se calculează folosind mai mulți factori, inclusiv:

Ora din zi: Radiațiile UV sunt cele mai puternice între orele 10:00 și 16:00.

Altitudinea: La altitudini mai mari, atmosfera este mai subțire și filtrează mai puțin radiațiile UV.

Latitudinea: Regiunile mai apropiate de ecuator primesc radiații UV mai intense.

Condițiile meteorologice: Norii pot reduce intensitatea radiațiilor UV, dar nu o elimină complet.

Reflexia suprafețelor: Suprafețele precum apa, nisipul și zăpada pot reflecta radiațiile UV, crescând expunerea.

Importanța Monitorizării Indicele UV

Monitorizarea indicelui UV este crucială pentru protejarea sănătății pielii și prevenirea afecțiunilor cauzate de radiațiile solare. Verificând zilnic indicele UV, poți lua măsuri preventive adecvate, adaptându-ți activitățile în aer liber și utilizând protecție solară corespunzătoare. În plus, această practică poate reduce riscul de arsuri solare și de îmbătrânire prematură a pielii. Informându-te constant despre nivelurile de radiații UV, îți protejezi și ochii, evitând expunerea excesivă care poate duce la afecțiuni oculare.

Surse de informare pentru Indicele UV

Există numeroase surse de informare unde poți verifica indicele UV zilnic, cum ar fi aplicațiile meteo de pe smartphone-uri sau site-urile web specializate în prognoze meteorologice. De asemenea, poți utiliza dispozitive portabile care măsoară direct nivelul de radiație ultravioletă din atmosferă.

Site-uri web meteo: Multe site-uri meteo oferă informații despre indicele UV în prognoza zilnică. In România puteți verifica zilnic valorile indicelui UV pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie, accesând acest link.

Aplicații mobile: Exista aplicații dedicate pentru vreme și sănătatea pielii. Aceste aplicații sunt disponibile atât pentru dispozitive iOS, cât și Android și pot fi descărcate gratuit sau contra cost din App Store și Google Play Store. Utilizarea unei astfel de aplicații te poate ajuta să rămâi informat despre nivelurile de radiații UV și să iei măsurile necesare pentru a-ți proteja sănătatea pielii.

UVLens – oferă prognoze detaliate ale indicelui UV, alerte personalizate și sfaturi pentru protecția solară. Aplicația îți permite să vezi nivelurile UV pentru locația ta și să planifici activitățile în aer liber în funcție de prognoză.

Weather Liven – o aplicație completă de prognoză meteo care include și informații despre indicele UV. Oferă si alerte despre indicele UV crescut.

QSun – Sun Safety – oferă prognoze pentru indicele UV, alerte personalizate și sfaturi pentru protecția solară. Aplicația te ajută să îți monitorizezi expunerea la soare și să iei măsuri de protecție.

Media locală: Jurnalele meteo de la televizor sau radio pot include informații despre indicele UV.

Măsuri de protecție împotriva radiațiilor UV

Pentru a te proteja eficient împotriva radiațiilor UV, este important să urmezi câteva măsuri simple:

Utilizează protecție solară: Aplică o cremă cu SPF 50+, cu 15-30 de minute înainte de expunerea la soare, și reaplică la fiecare două ore sau după înot sau transpirație.

Poartă îmbrăcăminte protectoare: Hainele cu mâneci lungi, pălăriile cu boruri largi și ochelarii de soare cu protecție UV pot reduce expunerea la radiațiile UV. Folosește protecție vestimentară UPF 50+. Este important să alegi materiale respirabile și confortabile, care să nu provoace supraîncălzire. Asigură-te că toate zonele expuse sunt acoperite adecvat pentru a preveni arsurile solare și riscurile asociate.

Caută umbră: În orele de vârf ale zilei, între 10:00 și 16:00, stai la umbră cât mai mult posibil. Expunerea prelungită la soare în acest interval poate crește riscul de arsuri solare și insolație, de aceea este esențial să te protejezi adecvat. Umbra te ajută să te menții răcoros și să eviți efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete.

Evită solarul: Expunerea la razele artificiale UV în saloanele de bronzat poate fi la fel de periculoasă ca și expunerea la soarele natural.

Expunerea la razele UV artificiale din saloanele de bronzat nu este mai sigură decât expunerea la soarele natural. Razele UV emise de lămpile de bronzat sunt adesea mult mai intense decât cele ale soarelui, crescând riscul de arsuri solare, îmbătrânire prematură a pielii și, cel mai important, dezvoltarea cancerului de piele. De fapt, utilizarea solarului este clasificată de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) drept carcinogenă pentru oameni, situând-o în aceeași categorie de risc ca fumatul​ (Verywell Health)​​.

Utilizarea frecventă a solarului poate duce la dependență, un fenomen cunoscut sub numele de „tanorexie”. Persoanele care devin dependente de bronzare continuă să se expună la raze UV, ignorând riscurile asociate.

Indicele UV este un instrument esențial pentru evaluarea riscului de expunere la radiațiile solare și pentru a lua măsuri adecvate de protecție. Prin monitorizarea zilnică a acestui indice și adoptarea măsurilor preventive corecte, poți proteja sănătatea pielii și reduce riscul de afecțiuni cutanate grave. Este important să fii informat despre indicele uv și să utilizezi resursele disponibile pentru a-ți asigura o protecție optimă împotriva radiațiilor UV.

Poti afla mai multe informații despre cremele solare in articolul ,,Ce sunt cremele solare-5 sfaturi pentru a le alege,, despre protecția vestimentară UPF 50+ în ,,Protecția vestimentară UPF 50+, o alegere inteligentă,,. 

Pentru răspunsurile la cele mai frecvente întrebări despre cremele de protecție solară și aplicarea lor sau cele mai comune mituril vă invităm să accesați articolul nostru „Mituri, Întrebări și Răspunsuri despre Cremele de Protecție Solară”.

Si nu uita, esti asteptat cu drag pentru consultații, tratamente și orice alte nevoi dermatologice la clinica Miodera, unde îți oferim cele mai bune servicii pentru sănătatea și frumusețea pielii tale.