Deși este o preocupare caracteristică femeilor, epilarea la bărbați începe să câștige din ce în ce mai mult teren.
Istoria epilării la bărbați este una surprinzător de lungă, datând încă din antichitate, când diverse culturi aveau practici specifice legate de îndepărtarea părului corporal.
În Grecia și Roma antică, epilarea era asociată cu statutul social, un corp cu pielea netedă și lipsită de păr era carcteristica purității și a unui rang social superior, atât la femei cât și la bărbați. Îndepărtarea părului nedorit era o practică frecventă a bărbaților din Roma antică, în băile publice existând instrumente speciale destinate acestui ritual. Soldații și sportivii își îndepărtau frecvent părul corporal pentru că pielea lucioasă și lipsită de păr reprezenta un simbol al forței și tinereții.
În Egiptul antic, preoții își îndepărtau în totalitate părul corporal pentru a avea o imagine pură în fața zeilor. Tot în acele timpuri, persoanele înstărite își îndepărtau părul ca măsură de prevenire a infestării cu păduchi, motiv pentru care purtarea perucilor era o obișnuință.
Evul Mediu a venit cu o schimbare, această preocupare în rândul bărbaților scăzând în popularitate datorită principiilor religioase, principalul mijloc de îngrijire rămânând bărbieritul.
Secolele următoare se caracterizează prin o nouă evoluție a normelor estetice, dar mai mult în rândul femeilor, totuși, bărbieritul continua să fie esențial în menținerea unui aspect îngrijit.
În anii 1980-1990, odată cu creșterea popularității culturii fitnessului și a sportului în general, epilarea la bărbați a început din nou să capete popularitate, fiind folosită de sportivi, înotători și culturiști pentru creșterea performanțelor și evidențierea corpului.
În prezent, epilarea la bărbați a devenit o practică răspândită și acceptată pe scară largă, atât din motive estetice, cât și din considerente de igienă. Diverse metode de epilare sunt utilizate frecvent, în special în industrii precum sportul, modellingul și showbizul.
Beneficiile epilării la bărbati
Deși la început a fost un subiect de glume și bancuri, epilarea la bărbați a început să fie tratată cu din ce în ce mai multă seriozitate, pentru că au fost înțelese beneficiile pe care le poate aduce această preocupare pentru aspectul corpului.
Principalul beneficiu al epilării la bărbați este bineînțeles, estetic. Bărbații cu un corp plin de zone unde pilozitatea este excesivă (cum ar fi pieptul, spatele, brațele) sunt cei cărora epilarea le poate aduce o creștere a stimei de sine, dacă bineînțeles, agrează această procedură. Un spate păros, în cele mai multe cazuri, nu este considerat atractiv de către doamne și domnișoare.
Un corp neted este asociat involuntar cu sănătatea, curățenia și cu importanța pe care o acorzi propiului aspect. Nu numai cei care lucrează în lumea modelingului, sportivii sau cei care practică bodybuilding apelează la epilare. Din ce în ce mai mulți bărbați recurg la acest procedeu pentru a îndepărta părul care îi deranjează și le crează disconfort.
Un alt beneficiu pe care îl aduce epilarea la bărbați este reducerea transpirației și mirosului corporal. Părul corporal reține transpirația iar bacteriile existente pe piele o vor descompune ducând la apariția mirosurilor neplăcute. Fără păr, bacteriile au o suprafață mai mică pe care să se dezvolte, ceea ce ajută la minimizarea mirosului.
In plus, fără păr, este mai ușor să cureți eficient pielea, iar produsele de igienă, cum ar fi săpunurile și deodorantele, acționează mai bine direct pe piele, ceea ce duce la o mai bună prevenire a mirosurilor.
Epilarea la bărbați aduce beneficii și pentru cei care sunt predispuși la iritațiile cauzate de bărbierit și la apariția foliculitei. Aceste iritații sunt deosebit de neplăcute și chiar inestetice, pentru că nu se limitează la zona bărbii, de multe ori se întind pe față și gât.
Metode de epilare pentru bărbați
Diversele tipuri de epilare vin cu beneficii dar și efecte mai puțin plăcute. În prezent, bărbații au mai mult decât oricând posibilitatea de a alege între diverse opțiuni pentru îngrijirea corporală.
Bărbații pot apela la metodele clasice de epilare care sunt la îndemână, dar perfecte pentru ei sunt mijloacele de epilare moderne care dau posibilitatea eliminarea progresiv definitivă a părului nedorit.
- Barbieritul oferă rezultate rapide, dar are ca inconvenient faptul că părul crește înapoi destul de repede. Foarte mulți bărbați prezintă iritații după folosirea ramei de ras.
- Îndepărtarea părului corporal folosind cremele depilatoare este o soluție simplă și rapidă, cremele depilatoare dizolvând părul de la suprafața pielii. Acestea sunt ușor de utilizat și nedureroase, dar rezultatele sunt de scurtă durată, similare cu cele obținute prin ras. În plus, ingredientele cremelor depilatoare pot determina diferite forme de reacții alergice.
- Epilarea cu ceara este o metodă prin care părul este smuls din rădăcină, rezultatele sunt de lungă durată, dar datorită faptului că de obicei foliculii de păr sunt implantați destul de adânc în piele, metoda este dureroasă și greu de suportat de către bărbați. După o primă experiență de epilare cu ceară, foarte puțini revin la această metrodă de îndepărtare a părului corporal.
- Epilarea cu aparatele electrice este similară epilării cu ceară, deoarece părul este smuls din rădăcină. Disconfortul produs de durerea destul de accentuată, riscul crescut de apariție a firelor de păr crescute sub piele și a foliculitei, transformă această metodă de epilare într-o opțiune neagreată de bărbați.
- Epilarea IPL este o metodă semipermanentă, similară epilării cu laser, care utilizează lumina intens pulsată pentru distrugerea foliculilor de păr.
- Epilarea cu laser este o metodă modernă de epilare progresiv permanentă care este folosită pentru distrgerea din rădăcină a firelor de păr.
Epilarea cu laser la bărbați
In epilarea cu laser, energia luminoasă concentrată este folosită pentru distrugerea permanent progresivă a firelor de păr. Energia emisă de aparatul de epilare cu laser este absorbită de melanina din firul de păr, transformându-se în căldură și distrugând folicului de păr. Pentru că fototipul (culoarea) pielii diferă, la fel și tipul firelor de păr, pentru eficiență sunt folosite lasere diferite.
Caracteristic în epilarea cu laser este protocolul care presupune efectuarea mai multor ședinte la un anumit interval de timp, deci un protocol complet se va întinde , cu aproximație, pe durata unui an.
Acest lucru este necesar deoarece cresterea părului se produce printr-un proces repetitiv care presupune parcurgerea a trei faze de creștere. Prima fază este faza de creștere a părului (faza anagen), o a doua fază în care are loc o stopare a creșterii în care firul de păr se desprinde de capilarele de sânge care îl hrănesc (faza catagen) și ultima fază în care firul de păr se desprinde și cade (faza teloge). Aceste trei faze se reiau ciclic.
Aparatele laser pentru epilare, indiferent de tipul lor, acționează doar asupra firelor de păr aflate în faza de creștere. Acesta este motivul pentru care epilarea la bărbați se efectuează în mai multe ședințe, efectuate la intervale de timp care permit firului de păr să crească din nou (plasticsurgery.org).
Laserele utilizate pentru epilarea la bărbați sunt : laserul Alexandrit (cu lungime de undă 755nm), laserul dioda PrimeLase (810nm) și laserul Nd:YAG (1064 nm).
Aceste lasere se caracterizează prin lungimi de undă diferite, care pătrund la anumite adâncimi în piele pentru a acționa asupra firelor de păr. Firele de păr sunt implantate la adâncimi diferite, între 2 și 7mm sub suprafața pielii. De aceea se folosesc lungimi de undă multiple pentru a acționa asupra tuturor firelor de păr.
În general, numărul de ședințe de epilare la bărbați variază între 6 si 10 ședințe efectuate la interval de 6-8 săptămâni distanță. Există situații în care numărul de ședinte trebuie suplimentat, cum este cazul în hirsutismului, o dereglare hormonală ce determină creșterea în exces a părului, sau in cazul bărbaților cu valori crescute de hormoni androgeni,respeciv testosteron, care determină o creștere densă și rapidă a părului în anumite zone (față, spate, piept).
După terminarea protocolului de epilare progresiv definitivă, pentru întreținerea rezultatelor se recomandă efectuarea a una sau două ședințe de epilare pe an.
Rezultatele obținute în epilarea cu laser la bărbați sunt influențate de tipul firului de păr și culoarea pielii. Cu cât pigmentul melanină este mai prezent în firul de păr și mai puțin prezent în piele, cu atât rezultatul va fi mai bun. Deci cele mai bune rezultate se obțin în cazul în care firul de păr este mai închis la culoare și pielea mai deschisă.
Progresul tehnologic permite obținerea acelorași rezultate optime și sigure, indiferent de tipul firului de păr și fototipul cutanat. Informații detaliate despre epilarea cu laser puteți citi în articolul „Epilarea definitivă cu laser„.
Avantajele aduse de epilarea cu laser la bărbați
Principalul avantaj pe care îl aduce epilarea cu laser la bîrbați este evident, eliminarea progresiv definitivă a părului corporal nedorit.
Următorul avantaj, important mai ales în cazul bărbaților, este reprezentat de faptul că epilarea cu laser este nedureroasă. Aparatele laser folosite pentru epilarea definitiv progresivă dispun de sisteme de răcire a pielii cu acțiune analgezică și antiinflamatoare. Această răcire a suprafeței pielii se desfășoară concomitent cu acțiunea energiei luminoase asupra firului de păr, astfel încât durerea resimțită este minimă.
Un alt avantaj în epilarea cu laser la bărbați este rezolvarea problemei foliculitei, inflamația părții interne a firului de păr cauzată de blocarea sau iritarea orificiului prin care firul iese la suprafață. La bărbații care au o creștere a bărbii mult extinsă în zona gâtului este întâlnită frecvent foliculita iritativă, cunoscută ca pseudofolliculitis barbae, o inflamație care nu este asociată cu o infecție. Mai multe despre acest subiect puteți citi în articolul dedicat „Foliculita„.
În epilarea la bărbați, metoda laserului este preferată și datorită preciziei ridicate. Acest tip de epilare permite focusarea pe zone mici și de aceea este solicitată pentru pentru conturarea precisă a bărbii, oferind o linie bine definită și un aspect îngrijit.
Riscuri și efecte secundare în epilarea la bărbați folosind metoda laserului
Efectele secundare în epilarea la bărbați prin metoda laserului, sunt rare și minore. Printre rarele efecte secundare se numeră înroșirea pielii și iritația ușoară.
Foarte rar, în mod excepțional, pot apărea arsuri ale pielii care pot lăsa cicatrici. Acest lucru se întâmplă în cazul existenței tatuajelor pe piele, dacă nu au fost acoperite în mod corespunzător pentru a nu permite energiei luminoase a laserului să pătrundă.
Cîteodată pot apărea modificări în pigmentarea pielii în sensul că pielea deschisă la culoare tinde să se hiperpigmenteze iar pielea închisă la culoare să se decoloreze.
Pentru a vă informa corect în privința pregătirii pentru procedura de epilare cu laser la bărbați și postprocedură, vă rugăm să citiți cu atenție articolul „Epilarea cu laser, beneficii și indicații„.
Epilarea cu laser la bărbați are contraindicații ?
La fel ca în cazul altor proceduri, epilarea cu laser la bărbați are și anumite contraindicații. Deși epilarea cu laser este considerată o metodă sigură și eficientă pentru reducerea permanentă a părului, există anumite situații în care această procedură nu este recomandată sau trebuie făcută cu precauție.
Iată câteva contraindicații specifice bărbaților:
Afecțiuni ale pielii
- Infecții cutanate active: Dacă pielea este afectată de infecții cum ar fi herpesul labial sau genital, acneea severă sau eczema, tratamentul cu laser nu se face în momentul în care aceste afecțiuni sunt active. Pentru herpes, chiar dacă nu este activ în momentul epilării, se administrează medicația preventivă. Este recomandat ca pielea să fie complet vindecată înainte de a începe epilarea.
- Tăieturi, cruste pe piele în zona care urmează a fi epilată.
- Psoriazis sau vitiligo, lupus: Bărbații care suferă de aceste afecțiuni trebuie să consulte un specialist înainte de a începe epilarea cu laser, deoarece poate exista riscul agravării bolii.
Utilizarea de medicamente fotosensibilizante
- Dacă urmezi un tratament cu medicamente care sensibilizează pielea la lumină (cum ar fi anumite antibiotice, medicamente pentru acnee sau antiinflamatoare), există riscul de arsuri sau iritații severe. Este important să discuți cu medicul dermatolog și să întrerupi aceste medicamente cu câteva săptămâni înainte de tratament, dacă este posibil.
Arsuri solare
- Pielea bronzată cu arsuri solare sau iritații este mai sensibilă și poate reacționa negativ la tratamentul cu laser, motiv pentru care se recomandă evitarea epilării până la vindecarea completă a pielii după expunerea la soare.
Cicatrici cheloide, tatuaje, micropigmentări
- Tatuajele, micropigmentările sau cicatricile cheloide (groase și proeminente, depășesc suprafața pielii) trebuie acoperite atunci când se efectuează epilarea cu laser deoarece lumina laserului poate arde pielea pigmentată sau cicatricea, în cazuri mai grave producând arsuri
Prezența alunițelor de orice fel sau a cancerului de piele
- În epilarea cu laser se va acorda o atenție specială formațiunilor cutanate reprezentate de alunițe sau formațiuni maligne, care trebuie acoperite în mod corespunzător pentru a nu fi afectate. Atunci când acestă protejare nu este eficientă, energia luminoasă va atinge suprafața aluniței și o va arde. Totuși, temerea că o aluniță arsă se va transforma într-o leziune canceroasă este nefondată, deoarece acest lucru nu se întâmplă.
Epilarea la bărbați – Întrebări și răspunsuri
Cum trebuie să se facă pregătirea pentru epilarea cu laser la bărbați ?
- Pentru a obține cele mai bune rezultate în epilarea cu laser la bărbați trebuie respectate câteva : Se evită expunerea la soare cu cel puțin 4 săptămâni înainte de procedură pentru că bronzul recent poate predispune la arsuri. În săptămânile premergătoare nu se folosesc metode de epilare ce presupun smulgerea părului din rădăcină pentru că foliculul (rădăcina) firului de păr trebuie să fie intact. Cu 24 de ore înainte se rade părul de pe zona vizată pentru a crește eficiența acțiunii laserului asupra foliculului. Se oprește medicația fotosensibilizantă înainte de epilarea cu laser. Pentru cei cu istoric de herpes labial sau genital, se administreaza medicația preventivă.
După epilarea cu laser, când începe să cadă părul ?
- Firele de păr asupra cărora s-a acționat cu laserul, vor începe să cadă în următoarele 10-14zile.
Epilarea cu laserul este dureroasă ? O să simt disconfort după epilarea cu laserul?
- Epilarea cu laserul nu este dureroasă deoarece aparatul de epilare dispune de un sistem de răcire integrat care răcește pielea în timpul procesului de epilare,la 10 grade C. După efectuarea epilării cu laserul este posibil să apară o ușoară înroșire a pielii și o senzație de căldură sau arsură, ce poate persista 2-3 zile. Poate apărea si un aspect de inflamație punctuală a foliculilor de păr.
După epilarea cu laser există contraindicații?
- Există câteva lucruri care NU trebuie să le faceți după epilarea cu laser : nu faceți băi fierbinți, nu mergeți la saună și nu faceți efort fizic până la dispariția inflamației. Nu mergeți la solar și nu vă expuneți la soare timp de 1 lună sau cât vă recomandă medicul dermatolog. Nu lăsați pielea să se deshidrateze, folosiți creme emoliente și hidratante. Nu plecași de acasă fără a aplica pe piele protecție solară SPF 50+.
Dacă am tatuaje pot face epilare cu laserul?
- În cazul epilării cu laserul, pielea pe care există tatuaje trebuie acoperită corespunzător pentru a nu lăsa energia luminoasă a laserului să pătrundă. Dacă tatuajul este expus luminii laserului, aceasta va acționa asupra pigmentului din tatuaj iar pielea se va arde. Arsurile pot fi destul de grave și se pot vindeca lăsând în urmă cicatrici.
De ce trebuie să fac mai multe ședințe de epilare cu laserul?
- Ciclul de creștere a firelor de par include trei faze care se repetă : o fază de creștere, o fază de stagnare și o fază de declin în care firul de păr cade. Energia luminoasă a laserului acționează doar asupra firelor de păr aflate în faza de creștere. Ședințele de epilare trebuie repetate pentru că într-o zona a corpului există fire de păr aflate în toate cele trei faze.
Câte ședinte de epilare definitivă trebuie facute ?
- Numărul de ședințe de epilare definitivă este în medie de 6-8 ședințe efectuate la intervale progresive, ajungându-se la ședințe efectuate 6-8 săptămâni distanță. După terminarea protocolului de epilare se continuă cu ședințe de întreținere efectuate la interval de 6-12luni. Există situații în care numărul sedințelor de epilare cu laser este mai mare, cum ar fi în cazul bărbaților care au valori crescute ale hormonilor androgeni (testosteron). Acest hormon determină o creștere rapidă și densă a părului în anumite zone ale corpului, cum sunt spatele, pieptul și fața. Aceeași situație este întâlnită și în cazul hirsutismului, o dereglare în care este întâlnită creșterea în exces a părului în zonele puternic influențate hormonal.
Cuprins
- 1 Beneficiile epilării la bărbati
- 2
- 3 Metode de epilare pentru bărbați
- 4 Epilarea cu laser la bărbați
- 5 Avantajele aduse de epilarea cu laser la bărbați
- 6 Epilarea cu laser la bărbați are contraindicații ?
- 7 Epilarea la bărbați – Întrebări și răspunsuri
- 7.1 Cum trebuie să se facă pregătirea pentru epilarea cu laser la bărbați ?
- 7.2 După epilarea cu laser, când începe să cadă părul ?
- 7.3 Epilarea cu laserul este dureroasă ? O să simt disconfort după epilarea cu laserul?
- 7.4 După epilarea cu laser există contraindicații?
- 7.5 Dacă am tatuaje pot face epilare cu laserul?
- 7.6 De ce trebuie să fac mai multe ședințe de epilare cu laserul?
- 7.7 Câte ședinte de epilare definitivă trebuie facute ?