Ce este cuperoza/rozaceea
Cuperoza sau rozaceea este o afecțiune inflamatorie cronică, la nivelul feței, caracterizată prin :
- Leziuni roșii sau bubițe cu cap galben pe un fond roșu cu vase mici în suprafață; poate fi însoțită de hiperplazia glandelor sebacee și fibroză.
- Se poate asocia și cu afectare oculară.
- Este o afecțiune frecventă.
- Interesează îndeosebi femeile între 30-50 ani (F/B=3/1), dar formele cele mai severe se întâlnesc la bărbați.
- Apare mai ales la cei cu pielea deschisă la culoare (fototip I și II frecvent).
Cauze cuperoză/rozacee
- Există o predispoziție genetică. În declanșarea bolii sunt incriminați mai mulți factori:
- Disfuncția vasculară: Semnele cardinale din rozacee sunt reprezentate de bufeele vasomotorii, roșeața și vasele mici de sânge la nivelul feței. Localizarea leziunilor de rozacee sunt superpozabile cu aria anatomică de drenaj a venei centro-faciale (disfuncția mecanismului de termo-reglare).
- Disfuncția imunității înnăscute ca răspuns la microorganisme, RUV, traumă fizică și chimică.
- Microorganisme: stimularea inflamației – Demodex foliculorum: acarian saprofit al foliculului pilosebaceu cu densitate crescută la pacienții cu rozacee; Acesta produce lipaze ce scindează trigliceridele din sebum cu eliberarea secundară de acizi grași iritanți. Bacillus oleronius ce trăiește în sistemul digestiv al parazitului Demodex folliculorum ar putea fi direct implicat în mecanismul de apariție al rozaceei.
- Acțiunea radiațiilor ultraviolete: stimulează angiogeneza prin stimularea factorului de creștere endotelială și factorului de creștere fibroblastică de la nivelul keratinocitului; stimulează producerea de radicali liberi de oxigen proinflamatori.
Manifestări clinice în cuperoză/rozacee
Subtipuri clinice: există o suprapunere a fenotipurilor clinice la același pacient.
Rozaceea este o dermatoză centrofacială (ariile predilecte fiind nas/obraji/frunte/bărbie) ce evoluează lent, progresiv trecând prin următoarele stadii evolutive:
- Eritemato-telangiectazică:
- Bufee vasomotorii/eritemul tranzitor paroxistic – afectează ariile centrale ale feței, declanșat de căldură, RUV, stres, alcool, cafea, condimente, băuturi fierbinți.
- Poate asocia hiperemie conjunctivală și lăcrimare; Eritemul facial persistent centrofacial (nas, obraji, frunte, bărbie), telangiectazic (cuperoză). Se poate asocia cu edem (secundar extravazării de fluide la nivelul vaselor plus inflamație perivasculară).
- Forma papulopustuloasă:
- Papule emisferice (< 0,5-1 mm) și pustule presărate pe plăcile eritemato-telangiectazice.
- Pe plăcile eritemato-telangiectazice iau naștere papulo-pustule inflamatorii, sterile sau care conțin bacterii din flora reziduală, normală a foliculilor piloși. Porii faciali sunt dilatați, se poate observa o descuamare difuză (scuamă fină). Leziunile se pot extinde la ariile învecinate. Spre deosebire de acnee, lipsesc comedoanele. Leziunile inflamatorii se vindecă (în săptămâni) cu sau fără cicatrici superficiale.
- Forma hipertrofică:
- Aproape exclusiv masculină
- Se asociază cu seboree
- Îngroșarea tegumentului, dilatarea orificiilor foliculare („aspect de coajă de portocală”) și hiperplazia glandelor sebacee
- Aceste modificări conduc în final la rinofimă (nas hipertrofiat, boșelat, roșu), gnatofimă (bărbie), blefarofimă (pleoape), otofimă (urechi), metofimă (frunte)
- Rozaceea oculară:
- Atingerea oculară în rozacee are o frecvență variabilă, mergând până la 50% din cazuri. Interesează ambele sexe și este mai frecventă la grupa de vârstă 60-70 ani. Este foarte rară la copii.
- În ceea ce privește cronologia, la 20% din cazuri apar întâi leziunile oculare, în 50% din cazuri rozaceea debutează prin leziuni cutanate, iar în 30% din cazuri se dezvoltă concomitent leziuni cutanate și oculare.
- Simptomatologia în rozaceea oculară constă în prurit, senzație de arsură, uneori fotofobie și tulburări de vedere. Bolnavii prezintă conjunctivită (rozaceea reprezintă 3% din conjunctivitele cronice), blefaroconjunctivită, keratită, scăderea secreției lacrimale („ochi uscat”). Pe pleoape pot exista telangiectazii, leziuni granulomatoase. De asemenea, în rozaceea oculară pot exista orgelete recidivante, chalazion (inflamația glandelor Meibomius), hiperplazia glandelor Meibomius.
- Complicațiile oculare sunt independente de severitatea rozaceei (atingerii cutanate).
Pielea femeilor cu rozacee este fină, uscată, iritabilă, sensibilă la intemperii. La bărbat este îngroșată, seboreică.
Principii de tratament în cuperoză/rozacee
NU FOLOSIȚI CORTIZON TOPIC PENTRU A TRATA ROZACEEA!!!!!!!!!
Tratamentele pot varia de la terapii topice și orale până la proceduri laser și chirurgicale, în funcție de severitatea și tipul afecțiunii.
Măsuri generale:
- Evitarea factorilor agravanți (expunere la temperaturi extreme; RUV, băuturi calde, condimente, alcool, cafea, exercițiu fizic, stres, medicamente, acid nicotinic)
- Evitarea produselor topice iritante/sicative, dermabraziune, peeling
- Protecție RUV
Rutine simple de îngrijire, care nu conțin agenți iritanți, parfum, alcool.
Agenții topici eficienți în rozacee sunt: acid azelaic, metronidazol, ivermectină, tacrolimus, pimecrolimus etc.
În funcție de gravitatea afecțiunii se pot asocia și tratamente sistemice.
Dacă putem să obținem controlul afecțiunii prin implementarea unei rutine simple și eficiente, vasele mici și roșeața le putem trata cu ajutorul laserelor vasculare.
Tratamentul cu laserul vascular DermaV este cea mai eficientă și sigură metodă de tratament pentru rozacee.
Laserul vascular emite o energie cu lungimi de undă care vor fi absorbite selectiv de oxihemoglobină, pigmentul roșu din vasele de sânge, absorbție care este urmată de reducerea numărului și a diametrului vaselor tratate și a eritemului, fără a cauza injurii țesuturilor din jur.
Odată distrus vasul de sânge, rezultatul are remanență în timp, ani de zile. Cu toate acestea, prin expunerea la factorii favorizanți, este posibilă apariția unor noi vase de sânge.
În funcție de severitate, sunt necesare 2-4 ședințe pentru un rezultat cât mai bun, ședințele se fac la interval de 4-6 săptămâni. Este strict interzisă expunerea solară înainte de tratament, pe parcursul ședințelor și la o lună post-tratament, pentru evitarea hiperpigmentării. Se recomandă folosirea cremelor cu SPF 50+ pe tot parcursul protocolului de tratament.
Listă Prețuri
Cuperoza sau Rozaceea: Înțelegerea și tratarea afecțiunilor cutanate
Listă Preţuri
Cuperoza / Rozacee (față integral) | 1.000 LEI |
Cuperoza / Rozacee (pomeți) | 650 LEI |
Cuperoza / Rozacee (decolteu) | 1.000 LEI |
Articole similare