foliculita neinfecțioasă

Foliculita neinfecțioasă este o formă de foliculită la fel de frecventă ca și varianta infecțioasă, dar cu mecanisme diferite de apariție. Spre deosebire de foliculita infecțioasă, care este cauzată de bacterii, fungi, virusuri sau paraziți, foliculita neinfecțioasă apare ca urmare a unor factori fizici, chimici sau autoimuni ce irită pielea și determină inflamația foliculilor de păr.

Această afecțiune poate afecta orice zonă a pielii care conține foliculi piloși și este mai frecvent întâlnită în regiunile expuse la frecare, presiune sau substanțe iritante, cum ar fi scalpul, fața, axilele, zona inghinală și coapsele. De asemenea, poate fi cauzată de metodele de îndepărtare a părului din diverse zone ale corpului, de dezechilibre hormonale sau poate fi o consecință a unor afecțiuni autoimune.

Ce puteți afla din acest articol:

  • Cum se produce foliculita neinfecțioasă?

  • Cauzele principale ale foliculitei neinfecțioase

  • Simptomele foliculitei neinfecțioase

  • Diagnosticul în foliculita neinfecțioasă

  • Tratamentul și prevenția foliculitei neinfecțioase

Cum se produce foliculita neinfecțioasă?

Firele de păr se găsesc pe aproape toată suprafața corpului nostru. Ele sunt vizibile în anumite zone ale corpului, asa cum este părul de pe scalp, din zona axilelor, inghinală, picioare, brațe, sprâncene și zone unde este mai puțin vizibil, unde are aspectul unui puf, greu de observat cu ochiul liber. Fiecare fir de păr este alcătuit din partea aflată la suprafața pielii (tija firului de păr) și o parte care se află sub piele, alcătuită din foliculul pilos, bulbul folicular și glanda sebacee a firului de păr. Glanda sebacee a firului de păr secretă sebumul ce are rolul de a proteja pielea de deshidratare dar și de agresiunea altor factori externi.

  • Când pielea de la nivelul foliculului de păr este uscată și deshidratată, se pot forma crăpături la acest nivel, se pot acumula diverse particule de praf sau alte substanțe ce pot determina inflamarea foliculului pilos
  • Când asupra pielii se aplică presiune sau frecare excesivă, se poate produce o iritare la nivelul foliculului pilos care poate duce la apariția foliculitei.
  • Anumite substanțe chimice pot determina o blocare a porilor având ca urmare o inflamație a foliculului pilos.
  • Foliculita neinfecțioasă poate apărea ca reacție secundară la administrarea anumitor medicamente, aplicate local sau administrate pe cale generală.
  • Îndepărtarea părului prin diverse metode poate determina o reacție de inflamare a foliculului pilos care poate avea ca rezultat apariția foliculitei neinfecțioase.
  • Anumite boli inflamatorii ale pielii sau autoimune pot duce la inflamarea foliculilor de păr.

Fir de par crescut sub piele

Fir de păr crescut sub piele – imagine preluată Healthdirect

Cauzele principale ale foliculitei neinfecțioase

Foliculita neinfecțioasă poate avea multiple cauze, de natură fizică, chimică, medicală, hormonală sau inflamatorie, iar identificarea factorului declanșator este esențială pentru prevenirea și gestionarea corectă a afecțiunii.

Iritație fizică și mecanică a foliculilor piloși

  • Frecarea și presiunea excesivă – Utilizarea hainelor strâmte poate determina iritarea foliculului pilos și, în plu, nu lasă pielea să se ventileze, favorizând menținerea umidității pielii. Folosirea echipamentelor de protecție, scaunele incomode sau presiunea prelungită asupra pielii pot duce la ocluzia foliculilor și inflamație.
  • Plasturii adezivi aplicați timp îndelungat pe piele pot produce inflamația foliculilor piloși, mai ales în condiții de climă caldă și umedă.
  • Transpirația excesivă și umiditatea favorizează inflamația foliculilor de păr și pot favoriza Foliculita neinfecțioasă.
  • Rasul și epilarea – Metodele de îndepărtare a părului pot provoca microtraumatisme ale foliculilor, favorizând inflamația și creșterea firelor de păr sub piele (pseudofoliculita). Metoda de îndepărtare a părului cu ajutorul lamei de ras poate produce microleziuni la nivelul pielii și afectarea foliculilor de păr. Epilatul cu ceară și uneori bărbieritul pot duce la creșterea firelor de păr sub piele, pe măsură ce firul de păr crește ajunge să irite foliculul pilos și să determine inflamația acestuia.

Foliculita actinică (indusă de soare)

Foliculita neinfecțioasă actinică este declanșată de expunerea la radiațiile ultraviolete (UV) ale soarelui, care provoacă inflamația foliculilor piloși. Persoanele cu sensibilitate crescută la lumina solară sau cele care se expun brusc și prelungit la soare, fără protecție adecvată, sunt mai predispuse la dezvoltarea acestei afecțiuni. Zonele afectate sunt cele expuse direct la soare, cum ar fi partea superioară a spatelui, pieptul și brațele.

Simptomele sunt reprezentate de pustule mici și roșii localizate în jurul foliclilor de păr, ce pot fi însoțite de senzație de mâncărime sau arsură.

Foliculita actinica

Foliculita actinică (indusă de soare) – imagine preluată Dermato-Endocrinology

Substanțele chimice și ingredientele cosmetice

  • Anumite ingrediente din produsele cosmetice pot determina blocarea foliculilor piloși. Dacă aveți o predispoziție pentru foliculită, evitați utilizarea cremelor grase sau a unguentelor pe bază de parafină. De asemenea, unele loțiuni, creme sau machiaje pot conține ingrediente comedogenice care obstrucționează foliculii piloși.
  • Expunerea la uleiuri industriale, gudron de cărbune sau alte substanțe chimice iritante – Aceste substanțe pot penetra foliculii și declanșa inflamație. De multe ori acest tip de foliculita neinfecțioasă este rezultatul expunerii la aceste substanțe în mediul de lucru (lucrătorii din rafinării și câmpuri petroliere, mecanicii ce lucrează cu motoare diesel, lucrătorii din oierit care tund oile și au  contact cu grăsimea din lână, lucrătorii din domeniul asfaltării drumurilor). Contactul direct cu aceste substanțe duce la formarea comedoanelor, obstruarea, inflamarea foliculilor piloși și apariția foliculitei neinfecțioase (Dermnetnz.org).

Foliculita indusa de creme grase sau gudron

Foliculita indusă de substanțe chimice – imagine preluată Dermnetnz.org

Utilizarea excesivă a corticosteroizilor topici

  • Utilizarea excesivă a corticosteroizilor topici poate duce la o serie de efecte adverse asupra pielii, printre care se numără și dezvoltarea foliculitei steroidiene. Această afecțiune se manifestă prin apariția de pustule mici, roșii și pruriginoase, rezultând inflamația foliculilor piloși. Corticosteroizii aplicați local acționează prin reducerea inflamației la nivelul pielii și suprimarea răspunsului imun local. Cu toate acestea, utilizarea prelungită sau aplicarea pe suprafețe mari poate duce la subțierea stratului superior al pielii (atrofie cutanată) și la modificări ale structurii foliculilor piloși. Aceste schimbări pot favoriza blocarea foliculilor și dezvoltarea inflamației locale, rezultând în foliculita neinfecțioasă.

Foliculita neinfecțioasă ca reacție la unele medicamente

  • Foliculita neinfecțioasă poate fi un efect secundar ce apare în urma administrării  al unor medicamente, precum corticosteroizii sistemici, androgenii, litiul, izoniazida, fenitoina și inhibitorii receptorului factorului de creștere epidermică (EGFR), hormonului adrenocorticotrofic (ACTH) sau complexului de vitamine B sau anumite medicamente folosite în tratamente oncologice ale melanomului (Dermnetnz.org).

Foliculita cauzata de medicamente EGFR

Foliculita indusă de medicamente (EGFR) – imagine preluată Dermato-Endocrinology

Afecțiuni inflamatorii ale pielii și autoimune

Unele boli inflamatorii rare pot duce la distrugerea foliculilor piloși și la pierderea permanentă a părului (Dermnetnz.org):

      • Lichen plan – o afecțiune autoimună inflamatorie cronică
      • Lupus eritematos discoid – boală autoimună cu componentă multifactorială (genetică, stil de viață)
      • Foliculita decalvantă – inflamație cronică ce evoluează cu distrugerea foliculilotr piloși, a cărei cauzalitate nu a fost pe deplin stabilită.
      • Foliculita keloidă – inflamație cronică rară ce afectează scalpul în partea inferioară și porțiunea din spate a gâtului. Este întâlnită preponderent la oamenii cu piele închisă la culoare.

Foliculita keloida

Foliculita keloidă – imagine preluată Dermato-Endocrinology

Foliculita cauzată de imunodepresie

  • Foliculita eozinofilică este un tip specific de foliculită care poate apărea la persoanele imunodeprimate, cum ar fi cele infectate cu virusul imunodeficienței umane (HIV) sau cele care suferă de cancer.

Foliculita eozinofilica

Foliculita eozinofilică – imagine preluată Dermato-Endocrinology

Factori hormonali și predispoziție genetică

  • Dezechilibrele hormonale, în special un exces de androgeni, pot duce la hiperproducția de sebum și la blocarea foliculilor, contribuind la apariția foliculitei.
  • Persoanele cu antecedente familiale de foliculită și acnee sau alte afecțiuni ale foliculului pilos pot fi mai predispuse la foliculita neinfecțioasă.

Simptomele foliculitei neinfecțioase

  • Apariția unor zone mici, roșii sau inflamate, care pot fi dureroase sau pruriginoase. În unele cazuri, de obicei când este vorba de un fir de păr crescut sub piele, aceste umflături pot dezvolta un vârf cu puroi, asemănător coșurilor, și pot fi înconjurate de o zonă de piele inflamată.
  • Absența puroiului sau a secrețiilor asociate infecțiilor bacteriene sau de altă natură.
  • Localizare frecventă pe zonele predispuse la frecare, iritație (față, spate, umeri, coapse) sau zonele epilate frecvent.
  • Reapare mai ales dacă factorul declanșator persistă.

fir de par sub piele

Foliculită indusă de creșterea unui fir de păr sub piele – imagine preluata Dermnetnz.org

Diagnosticul în foliculita neinfecțioasă

Diagnosticul în foliculita neinfecțioasă este stabilit de medicul dermatolog pe baza examinării clinice, istoricului medical al pacientului și excluderea cauzelor infecțioase. Uneori, medicul poate recomanda o biopsie cutanată pentru a confirma natura inflamatorie, dar sterilă, a leziunilor.

Foliculita sterilă — Foliculita cauzată de iritanți fizici sau chimici poate apărea sub formă de pustule sterile (vezi Foliculita infecțioasă mai sus). Acestea se pot dezvolta fie localizat, fie generalizat și pot afecta orice zonă a pielii care conține foliculi piloși. Foliculita sterilă inflamatorie este un diagnostic de excludere, iar foliculita infecțioasă trebuie eliminată mai întâi ca posibilă cauză.

Tratamentul și prevenția foliculitei neinfecțioasă

Foliculita neinfecțioasă nu este o afecțiune gravă și de multe ori se vindecă de la sine.

Tratamentul foliculitei neinfecțioase se concentrează pe identificarea și eliminarea factorilor declanșatori, ameliorarea simptomelor și prevenirea recurențelor. Abordările terapeutice includ:​

  • Identificarea cauzei declanșarii foliculitei neinfecțioase
  • Igiena corespunzătoare a pielii – Menținerea pielii curate prin spălarea zilnică cu săpunuri blânde antibacteriene și apă călduță pentru prevenirea acumulării de praf și substanțe iritante.
  • Hidratarea corespunzătoare a pielii, utilizarea cremelor hidratante cu ingrediente non-comedogenice.
  • Aplicarea de antiinflamatoare local pentru a reduce inflamația și mâncărimea.​
  • În cazul firelor de păr crescute sub piele, aplicarea compreselor calde și umede pot reduce inflamația și drena puroiul.
  • Utilizarea loțiunilor pe bază de aloe vera și arbore de ceai pot avea un efect de reducere a mâncărimii și iritației pielii datorită proprietăților antibacteriene și antiinflamatoare.
  • Cât timp există foliculita neinfecțioasă sau infecțioasă, nu se folosește nici o metodă de epilare.

Măsuri generale de prevenire în foliculita neinfecțioasă:

  • Identificarea și evitarea factorilor care pot provoca iritații, cum ar fi hainele strâmte, substanțele chimice iritante, materialele sintetice sau produsele cosmetice comedogenice, grase.

  • Tehnici adecvate de îndepărtare a părului: Pentru a reduce riscul de iritație, în cazul pielii predispuse la foliculita neinfecțioasă, se recomandă utilizarea unor metode mai blânde de epilare, precum cremele depilatoare, și evitarea rasului frecvent sau agresiv.

  • Epilarea cu lama de ras se face folosind spumă de ras din abundență iar lama de ras trebuie schimbată la fiecare epilare.
  • Alegerea corectă a produselor de îngrijire – Utilizarea cremelor hidratante non-comedogenice, fără uleiuri minerale.
  • Evitarea transpirației excesive, a saunei. Hainele ude și transpirate trebuie schimbat cât mai repede posibil.
  • Folosirea unui exfoliant blând pentru a elimina celulele moarte și a preveni blocarea foliculilor piloși.
  • Utilizarea hainelor lejere din bumbac pentru a reduce frecarea asupra pielii.
  • Pentru a preveni apariția foliculitei actinice, se recomandă evitarea expunerii prelungite la soare, în special în orele de vârf (10:00-16:00) și folosirea cremei de protecție solara SPF 50+.
  • În cazul episoadelor de foliculită neinfecțioasă sau de orice altă natură, cea mai bună metodă de a scăpa definitiv de recidiva acestei afecțiuni este epilarea definitivă cu laser. Despre beneficiile acestei metode puteți citi în articolul „Epilarea cu laser-beneficii și indicații„.

În concluzie,

Foliculita neinfecțioasă poate avea mai multe cauze, de la iritația mecanică până la expunerea excesivă la soare. Una dintre cele mai frecvente forme este cea provocată de firele de păr crescute sub piele, mai ales după epilare sau bărbierit, care pot duce la inflamația foliculilor. De asemenea, foliculita apărută în urma expunerii prelungite la razele UV, cunoscută și sub denumirea de foliculită actinică, este o manifestare des întâlnită în sezonul cald. Indiferent de cauză, este importantă identificarea factorului declanșator pentru a preveni recurențele și a proteja sănătatea pielii.

O rutină corectă de îngrijire, evitarea iritațiilor și consultul dermatologic la nevoie pot face diferența în menținerea unei pielii netede și sănătoase. Procedura de epilarea definitivă cu laser poate fi o soluție eficientă pentru a scăpa de foliculită,  mai ales în situațiile în care firele de păr sub piele sunt principala cauză.

Foliculita neinfecțioasă este o afecțiune frecventă, dar adesea subestimată, care poate fi prevenită. Deși nu este cauzată de infecții bacteriene, simptomele pot fi neplăcute și persistente fără intervenție adecvată. Consultul dermatologic este esențial pentru un diagnostic corect și pentru stabilirea tratamentului potrivit. O piele sănătoasă începe cu o îngrijire atentă și informată.