Ciuperca unghiei – tot ce trebuie să știi
Ciuperca unghiei este o infecție frecventă, cauzată cel mai adesea de ciuperci microscopice (fungi) care afectează aspectul și structura unghiei, în special la picioare. Infecția evoluează treptat și se poate manifesta prin îngroșarea unghiei, modificări de culoare (galben, maroniu sau alb), exfoliere sau desprinderea unghiei de pe deget.
Complicațiile posibile ale acestei afecțiuni, includ durerea, răspândirea infecției fungice către alte zone ale corpului și, la pacienții imunocompromiși, apariția celulitei bacteriene.
Acest tip de infecție apare cu precădere în medii calde și umede și se poate transmite prin contact direct sau prin obiecte contaminate, cum ar fi încălțămintea sau instrumentele de îngrijire. Deși este cunoscută popular ca „ciuperca unghiei”, este important de știut că alte probleme, cum ar fi infecțiile bacteriene sau unele afecțiuni dermatologice, pot da simptome similare.
- Ce este ciuperca unghiei?
- De ce apare ciuperca unghiei și moduri de transmitere
- Factorii de risc pentru ciuperca unghiei
- Cum se dezvoltă onicomicoza?
- Cum arată unghia afectată de ciuperca unghiei?
- Complicații posibile în ciuperca unghiei
- Diagnosticul în onicomicoză
- Tratamentul în ciuperca unghiei
- Prevenirea onicomicozei
Ce este ciuperca unghiei?
Onicomicoza, cunoscută și sub denumirea populară de ciuperca unghiei, este infecția fungică a unghiilor de la mâini sau picioare.
Agenții patogeni ai acestei afecțiuni (dermatofiți, levuri sau mucegaiuri) invadează unghia și pielea de sub unghie (patul unghial), provocând modificări vizibile și disconfort local. Afecțiunea este relativ frecventă, conform studiilor s-a estimat că un procent cuprins între 2% și 18% din populație va suferi la un moment dat de o infecție fungică a unghiei.
Din cauza duratei lungi de tratament și a tendinței de recidivă, ciuperca unghiei este considerată o afecțiune cronică, ce poate reveni chiar și după vindecare
De ce apare ciuperca unghiei și moduri de transmitere
Dintre toate afecțiunile unghiei, ciuperca unghiei (onicomicoza) reprezintă un procent mare, de 50-60%.
Este o afecțiune frecvent întâlnită la adulți (în special la cei peste 60 de ani) și mai puțin în rândul copiilor, de asemenea, conform studiilor, are o frecvență mai mare în rândul bărbaților decât al femeilor. De asemenea, unghiile de la picioare sunt afectate mai frecvent decât cele de la mâini, întrucât cresc mai lent și sunt adesea expuse unui mediu închis și umed (încălțămintea), ceea ce favorizează dezvoltarea ciupercii
Ciupercile se pot transmite pe două căi :
- prin contactul direct al unghiei cu dermatofiți, drojdii sau mucegaiuri nondermatofite din mediul înconjurător ori prin extinderea unei infecții fungice de la pielea afectată de aceștia.
- Prin intermediul suprafe’elor contaminate, de exemplu, mersul desculț în dușuri publice, vestiare sau piscine poate expune picioarele la fungi, aceștia aderând apoi la unghii.
Factorii de risc pentru ciuperca unghiei
Nu există suficiente dovezi științifice care să confirme cu certitudine rolul factorilor de risc în apariția onicomicozei, însă au fost identificați următorii factori posibili:
- Afecțiuni dermatologice: hiperhidroza, psoriazisul, micoza interdigitală a piciorului (cunoscută și sub denumirea de „piciotul atletului” sau tinea pedis).
- Alte afecțiuni: diabet, imunosupresie, insuficiență venoasă, afecțiuni maligne, boală arterială periferică, obezitate, boli inflamatorii intestinale.
- Probleme la nivelul unghiilor: traumatisme, îngrijire necorespunzătoare a unghiilor, activități sportive și de fitness, profesie, fumat, purtarea încălțămintei ocluzive
- Alte – vârsta înaintată, contactul cu membri ai familiei infectați, predispoziție genetică, monturi
- Fumatul – fumătorii au risc aproape dublu de a dezvolta ciuperca unghiei, întrucât nicotina afectează circulația sângelui la nivelul degetelor, diminuând astfel apărarea locală
- Profesii cu expunerea frecventă a mâinilor la umiditate: barmani, persoane care lucrează în menaj, persoane care spală vase.
- Utilizarea îndelungată a lacurilor de unghii sau a unghiilor artificiale – aplicarea continuă a ojei (în special a stratului gros de gel) sau lipirea de unghii false poate crea un spațiu umed între unghia naturală și cea falsă, favorizând dezvoltarea fungilor.
Cum se dezvoltă onicomicoza
Ciuperca unghiei se dezvoltă atunci când fungii ajung pe suprafața sau sub unghie și găsesc condiții favorabile de dezvoltare.
În mod normal, o unghie intactă acționează ca o barieră care impiedică pătrunderea agenților patogeni, dar atunci când există microleziuni, lezări ale țesuturilor unghiei (cum ar fi tăieri agresive ale unghiei, lovituri, etc), se creează mici breșe prin care fungii pot pătrunde și se pot înmulți.
La început, infecția fungică apare ca o mică pată decolorată (albă, gălbuie sau brun-maronie) sub vârful unghiei.
Pe măsură ce ciuperca pătrunde mai adânc în unghie, se hrănește cu keratina din unghie și încep să se produc modificări vizibile: unghia începe să se îngroașe, să își piardă transparența și să devină sfărămicioasă.
În unele cazuri unghia afectată se poate desprinde parțial sau chiar total de patul unghial, lucru care devine uneori dureros și inestetic. De regulă, infecția fungică debutează la una dintre unghiile de la picioare (cel mai adesea la degetul mare ori cel mic). Fără tratament, onicomicoza nu dispare de la sine și poate persista pe termen lung, extinzându-se și reprezentând o sursă de infecție și pentru alte unghii sau pentru pielea din jur.
Agenții patogeni implicați în ciuperca unghiei
Agenții patogeni implicați pot fi dermatofiți sau organisme non-dermatofite cum sunt drojdiile și mucegaiurile.
Dermatofiții sunt ciuperci filamentoase implicate în 75% din cazurile de onicomicoză. Se hrănesc cu keratină, o proteină prezentă în unghii, piele și păr.
- Speciile frecvent implicate includ Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagrophytes, Epidermophyton floccosum și Microsporum spp (Dermnetnz.org).
- Infecțiile cu dermatofiți sunt contagioase și se transmit prin contact direct sau prin obiecte contaminate, cum ar fi prosoapele sau instrumentele de manichiură
Non-dermatofiții – drojdiile și mucegaiurile
- Mucegaiurile sunt ciuperci microscopice care se dezvoltă pe suprafața materialelor organice, precum alimentele, lemnul sau pereții, în condiții de umiditate și căldură. Ele se înmulțesc prin spori și pot apărea ca pete de diverse culori (alb, verde, negru), având adesea un aspect pufos sau filamentos.
În contextul onicomicozei, anumite specii de mucegaiuri non-dermatofite, precum Aspergillus sau Fusarium, pot infecta unghiile, mai ales atunci când acestea sunt deteriorate sau când sistemul imunitar este slăbit.
- Drojdiile (levuri) sunt ciuperci microscopice unicelulare care sunt prezente în mod natural în medii precum solul, plantele și organismele vii.
În contextul onicomicozei, anumite specii de drojdii, precum Candida albicans, pot infecta unghiile, în special unghiile de la mâini. Infecțiile cu drojdii sunt mai comune la persoanele care își expun frecvent mâinile la umiditate sau care au afecțiuni precum diabetul.
Cum arată unghia afectată de ciuperca unghiei?
Onicomicoza poate afecta o singură unghie sau mai multe, cel mai frecvent fiind implicată unghia degetului mare de la picior. De asemenea, poate afecta pielea din jurul unghiei, însă rareori se extinde în întregul organism.
Onicomicoza subunghială distală și laterală
În acest tip de onicomicoză, capătul și marginile unghiei se decolorează, se ridică sau se sfărâmă.
Aceasta începe de obicei cu o decolorare albicioasă, gălbuie sau maronie a unui colț distal al unghiei. De cele mai multe ori, degetul mare de la picior este primul afectat.
Infecția se răspândește treptat, implicând întreaga lățime a plăcii unghiale și extinzându-se lent spre cuticulă. Hiperkeratoza subunghială și desprinderea unghiei de patul unghial sunt frecvente. Acumularea de resturi de cheratină între placa unghială și patul unghial este responsabilă de decolorarea unghiei.
Majoritatea cazurilor de onicomicoză subunghială distală laterală este cauzată de Trichophyton rubrum.
Onicomicoza subunghială laterală – imagine preluată Uptodate
Onicomicoza superficială albă
Caracterizată de apariția unor pete albe, sfărâmicioase și mici depresiuni pe suprafața plăcii unghiale.
Se caracterizează prin apariția unor pete albe, mate, pe suprafața plăcii unghial. Dacă nu este tratată, zona afectată se extinde spre marginile unghiei. Poate ajunge să cuprindă întreaga unghie. Zonele albe sunt moi și, atunci când sunt răzuite ușor și lasă în urmă o scuamă albă, asemănătoare cu creta.
Această formă de onicomicoză este cauzată, de obicei, de Trichophyton mentagrophytes, însă au fost raportate și infecții cu T. rubrum, Candida și mucegaiuri non-dermatofite.
Onicomicoza superficială albă – Uptodate
Onicomicoza subunghială proximală
Este un tip relativ rar de ciupercă a unghiei care afectează partea proximală a unghiei, în apropierea cuticulei, și se extinde spre vârful unghiei. Acest tip de onicomicoză apare, de obicei, la persoane cu sistem imunitar foarte compromis și este adesea considerat un indicator al infecției cu HIV/SIDA.
Agenții cauzali pot fi T. rubrum, Fusarium sp, C. albicans, și Asspergilus sp.
Onicomicoza proximală – imagine preluată Dermnetnz.org
Onicomicoza endonix
Este o formă mai rar întâlnită de ciupercă a unghiei, în care infecția afectează doar interiorul plăcii unghiale, fără să atingă pielea de sub unghie (patul unghial). Aceasta se manifestă prin decolorarea și crăparea unghiei, însă fără îngroșare sau acumulare de material sub unghie, cum se întâmplă în alte forme de onicomicoză. Cel mai frecvent, acest tip de infecție este cauzat de o specie de ciupercă numită Trichophyton soudanense, dar poate fi determinat și de Trichophyton violaceum.
Onicomicoza distrofică totală
Este forma cea mai avansată a infecției fungice a unghiei și se caracterizează prin distrugerea completă a plăcii unghiale.
În locul unghiei normale, rămâne un pat unghial îngroșat, neregulat și acoperit cu resturi keratozice (material gros, asemănător cu scuamele). Această formă apare, de obicei, ca etapă finală a altor tipuri de ciupercă unghială netratată.
Onicomicoza distrofică totală – distrugerea totală a unghiei
Onicomicoza mixtă
Se caracterizează prin prezența mai multor subtipuri dintre cele menționate anterior. Cele mai frecvent, concomitent unghia poate fi afectată de onicomicoza superficială albă împreună cu onicomicoza subunghială distal-laterală sau subunghială proximală.
Melanonichia fungică
Este o formă mai rară de ormă de onicomicoză, cauzată de ciuperci capabile să producă melanină. Este caracterizată prin decolorarea maronie sau neagră a unghiei, care poate avea aspect liniar, difuz sau localizat și uneori modificări de formă a unghiei.
Melanonichia fungică – imagine preluată Uptodate
Caracteristici clinice frecvent observate în ciuperca unghiei
Cele mai importante modificări ale unghiei în onicomicoză, sunt:
Hiperkeratoză subunghială – îngroșarea unghiei cu acumulare de scuame sub unghie
Marginile libere ale unghiei sunt sfărâmicioase și neregulate
Modificări de culoare, decolorarea unghiei, care poate varia: galben, alb, gri sau verde
Striații pe suprafață, fragilizare și uneori distrugerea completă a unghiei.
Descuamare a pielii degetelor și între degete, asociată cu tinea pedis (piciorul atletului)
Dermatofitom – zonă îngroșată, localizată, de infecție în interiorul plăcii unghiale.Acesta se manifestă adesea printr-o bandă liniară albă, galbenă sau portocalie în unghie. Prezența unui dermatofitom poate reduce șansele de vindecare prin tratament antifungic oral (Uptodate).
Dermatofitom în ciuperca unghiei – imagine preluată Uptodate
Distrugerea pielii interdigitale în ciuperca unghiei
Complicații posibile în ciuperca unghiei
Netratată, onicomicoza se poate agrava provocând durere agravată de factori precum tăierea unghiei, purtarea încălțămintei sau presiunea lenjeriei de pat.
În plus, aspectul neplăcut al unghiilor afectate poate determina disconfort psihic și social, afectând calitatea vietii.
La pacienții cu probleme ale sistemului imunitar, cum sunt pacienții cu diabet, onicomicoza poate crește riscul de infecții bacteriene, cum ar fi celulita.
Diagnosticul în onicomicoză
Diagnosticul în ciuperca unghiei se stabilește de medicul dermatolog pe baza istoricului medical al pacientului și a semnelor clinice observate la nivelul unghiei.
Dacă este necesar se poate realiza identificarea fungilor într-o probă de unghie, prin examinare microscopică, cultură fungică sau alte teste de laborator specializate.
Testele suplimentare pot fi necesare pentru a exclude alte afecțiuni care evoluează cu modificări ale unghiilor asemănătoare cu cele din onicomicoza:
Infecții bacteriene, cum ar fi cea cu Pseudomonas aeruginosa (care dă unghia verde)
Psoriazis unghial
Lichen plan
Veruci subunghiale sau periunghiale (negi)
Paronichie (inflamația pliului unghial)
Exostoză subunghială (excrescență osoasă sub unghie)
Sindromul unghiei galbene
Desprinderea unghiei fără cauză infecțioasă
Afecțiuni maligne care pot fi confundate cu o ciupercă a unghiei: carcinom scuamos subunghial, melanom subunghial
Tratamentul în ciuperca unghiei
Tratamentul în această afecțiune urmărește eliminarea agentului infecțios și restabilirea sănătății și aspectului normal al unghiei.
Infecțiile unghiilor de la mâini se vindecă, de obicei, mai rapid și mai eficient decât cele de la picioare, datorită faptului că unghiile de la mâini cresc mai repede, sunt mai bine aerisite și sunt mai puțin expuse la umezeală prelungită și presiunea constantă exercitată de încălțăminte.
Tratamentul local
În cazurile ușoare, când sunt afectate puține unghii se utilizează tratamentul antifungic local, prin aplicarea de soluții sau lacuri antifungice:
Ciclopirox 8% – lac care se aplică pe suprafața unghiei
Tavaborol 5% – soluție topică
Efinaconazol 10% – soluție topică
Amorolfină 5% – lac cu aplicare locală
Există situații în care medicul dermatolog poate recomanda aplicarea de soluții care să realizeze îndepărtarea controlată a unghiei.
Tratmentul antifungic pe cale orală
Terbinafina, fluconazolul, itraconazolul și posaconazolul sunt antifungice utilizate în tratamentul acestei afecțiuni. Utilizarea antifungicelor orale este preferată în cazurile severe pentru eficacitatea ridicată. Totuși, tratamentul necesită adesea o durată prelungită, în special în cazul infecțiilor unghiilor de la picioare, unde poate fi necesară administrarea timp de 3–4 luni pentru rezultate optime.
Alte tipuri de tratamente
- Terapia cu laser, fototerapia și ultrasunetele sunt metode moderne folosite ca adjuvante în tratamentul infecțiilor fungice ale unghiei.
Îndepărtarea chirurgicală a unghiei, este o opțiune rezervată cazurilor în care tratamentul medicamentos singur nu este eficient. După intervenție, se recomandă începerea unui tratament antifungic, pentru a preveni recidiva. Fără continuarea tratamentului antifungic postoperator, riscul de reapariție a infecției este crescut.
Remedii naturale pentru ciuperca unghiei
Nu există studii suficiente care să demonstreze eficiența remediilor naturale, dar aplicarea lor nu poate dăuna:
- Există studii despre eficiența unguentele mentolate (de tip VapoRub), care conțin ulei de eucalipt, camfor, mentol, timol, ulei de terebentină, nucșoară și frunze de cedru, în tratamentul onicomicozei. Testarea efectului acestor unguente a durat 48 de săptămâni, iar rezultatele au indicat că, deși utilizarea lor nu prezintă riscuri, eficiența nu este suficient susținută științific și necesită confirmare prin studii suplimentare.
- Extractul de snakeroot (Ageratina pichinchensis) este un antifungic obținut din plante care fac parte din familia florii-soarelui.
Un studiu mai vechi, din 2008, a arătat că acest remediu este la fel de eficient împotriva ciupercii unghiei de la picior ca medicamentul antifungic ciclopirox.
În cadrul studiului, extractul de snakeroot a fost aplicat pe zona afectată după următorul program: o dată la trei zile în prima lună, de două ori pe săptămână în a doua lună și o dată pe săptămână în a treia lună.
- Ulei de arbore de ceai este un ulei esențial cu proprietăți antifungice și antiseptice.
Potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă (NCCIH), unele studii clinice de mică amploare au arătat că uleiul de arbore de ceai ar putea fi eficient împotriva ciupercii unghiei de la picior. Uleiul de arbore de ceai se aplică direct pe unghia afectată, de două ori pe zi, folosind un bețișor cu vată.
- Ulei de oregano
Uleiul de oregano conține timol, o substanță cu proprietăți antifungice și antibacteriene, conform unei analize din 2016.
Pentru a trata ciuperca unghiei de la picior, aplică ulei de oregano direct pe unghia afectată de două ori pe zi, folosind un bețișor cu vată.
Unii oameni combină uleiul de oregano cu uleiul de arbore de ceai pentru un efect potențat.
Totuși, ambele uleiuri sunt foarte concentrate și pot provoca iritații sau reacții alergice. Folosirea lor împreună poate crește acest risc.
- Uleiuri ozonizate
Uleiurile ozonizate sunt uleiuri precum cel de măsline sau de floarea-soarelui care au fost „injectate” cu gaz ozon.
Conform unui studiu din 2020, expunerea la ozon în concentrații reduse și pentru perioade scurte poate inactiva o varietate de microorganisme, inclusiv fungi, drojdii și bacterii.
- Apă de gură Listerine
Apă de gură Listerine poate ajuta la tratarea ciupercii unghiei de la picior deoarece conține mentol, timol și eucalipt — toate având proprietăți antibacteriene și antifungice. Acesta ar putea fi motivul pentru care este un remediu popular în medicina tradițională pentru această afecțiune.
Susținătorii acestui tratament recomandă să înmoi piciorul afectat într-un lighean cu Listerine timp de 30 de minute zilnic
- .Usturoi
Un studiu din 2019 sugerează că extractul de usturoi ar putea avea proprietăți antifungice, însă sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest lucru.
Poți trata ciuperca unghiei de la picior aplicând căței de usturoi tocați sau zdrobiți direct pe zona afectată, timp de 30 de minute pe zi.
Pentru o variantă mai practică (și mai puțin mirositoare), poți opta pentru capsule cu extract de usturoi, administrate conform instrucțiunilor producătorului.
Oțet de mere
Există doar dovezi anecdotice care susțin eficiența oțetului ca tratament pentru ciuperca unghiei. Totuși, un studiu din 2017 privind oțetul de mere sugerează că acesta are proprietăți antimicrobiene. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a stabili efectele sale reale asupra ciupercii unghiei.
Dacă vrei să încerci acest remediu, înmoaie piciorul afectat într-o soluție formată dintr-o parte oțet și două părți apă caldă, timp de până la 20 de minute zilnic.
Probiotice
Cercetările arată că probioticele pot ajuta la prevenirea dezvoltării diferitelor tipuri de fungi, ceea ce ar putea reduce riscul apariției unei infecții.
Ia în considerare consumul mai frecvent de alimente care conțin probiotice sau administrarea de suplimente probiotice ca strategie de prevenție.
Alte opțiuni naturale
Există și alte remedii de origine vegetală care, potrivit cercetărilor, ar putea fi eficiente în tratarea ciupercii unghiei de la picior. Printre acestea se numără:
spirulina (Arthrospira maxima)
extractul de propolis
Prevenirea onicomicozei
Există câteva măsuri simple pe care le putem aplica pentru a preveni infecția fungică a unghiei:
Menține picioarele uscate și ventilate – evită încălțămintea ocluzivă și transpirația excesivă
Poartă papuci (șlapi) în sălile de sport, vestiare și piscine publice
Aruncă sau dezinfectează încălțămintea și șosetele contaminate
Taie unghiile scurt și corect pentru a evita traumatismele
Evită practicile cosmetice neigienice la nivelul unghiilor (ex: instrumente nesterilizate)
Folosește antifungice profilactice în zona tălpilor și dintre degete, mai ales în cazurile predispuse la recidive
- Controlează diabetul sau alte afecțiuni care scad imunitatea, pentru a reduce riscul de reinfecție
Ciuperca unghiei este o afecțiune frecventă, dar tratabilă, mai ales dacă este depistată din timp și urmată corect schema terapeutică. Adoptarea unor măsuri simple de igienă, alături de monitorizarea atentă a unghiilor, poate preveni recidivele și complicațiile. Pentru orice modificare persistentă a unghiei, consultul dermatologic este esențial.
Mai multe informații despre bolile unghiilor și infecțiile unghiale poți afla în articolele „Bolile unghiilor – desprinderea plăcii unghiale și îngroșarea unghiilor” și „Infecțiile unghiilor și țesuturilor periunghiale „.
Cuprins
- 1 Ciuperca unghiei – tot ce trebuie să știi
- 1.1 Ce este ciuperca unghiei?
- 1.2 De ce apare ciuperca unghiei și moduri de transmitere
- 1.3 Factorii de risc pentru ciuperca unghiei
- 1.4 Cum se dezvoltă onicomicoza
- 1.5 Agenții patogeni implicați în ciuperca unghiei
- 1.6 Cum arată unghia afectată de ciuperca unghiei?
- 1.6.1 Onicomicoza subunghială distală și laterală
- 1.6.2 Onicomicoza superficială albă
- 1.6.3 Onicomicoza subunghială proximală
- 1.6.4 Onicomicoza endonix
- 1.6.5 Onicomicoza distrofică totală
- 1.6.6 Onicomicoza mixtă
- 1.6.7 Melanonichia fungică
- 1.6.8
- 1.6.9 Caracteristici clinice frecvent observate în ciuperca unghiei
- 1.7 Complicații posibile în ciuperca unghiei
- 1.8 Diagnosticul în onicomicoză
- 1.9 Tratamentul în ciuperca unghiei
- 1.10 Prevenirea onicomicozei